Russland ønsker å koble fra det globale nettverket for å legge til kai med sitt suverene Internet Runet

Politikeren.com
Read Time:2 Minute, 18 Second

I følge det hviterussiske mediet Nexta TV går Russland inn i den aktive forberedelsesfasen for å koble fra det globale Internett. Nexta publiserte bilder av offisielle dokumenter knyttet til manøveren.

Det er plausibelt hvis du vet at Putin allerede har signert Runet-loven, som tillater Russland å koble fra det globale Internett og gjøre det til sitt suverene internett. Det er en slags digital vegg i kinesisk stil som kan rettferdiggjøres i dagens kontekst med militære operasjoner i Ukraina og sanksjoner mot Russland.

Innen 11. mars må alle servere og domener flyttes til den russiske sonen. I tillegg vil detaljerte data om nettverksinfrastrukturen til nettstedene bli samlet inn, sa Nexta.

Poenget med Runet-loven er at russiske Internett-leverandører skal sikre uavhengigheten til det russiske internettrommet (Runet) for å avskjære landet fra resten av Internett i tilfelle utenlandsk aggresjon.

I tillegg er russiske telekommunikasjonsselskaper ansvarlige for å administrere de tekniske midlene for å omdirigere all russisk Internett-trafikk til utvekslingspunkter som er godkjent eller kontrollert av Roskomnazor, det russiske overvåkingsbyrået for telekommunikasjon.

Dette byrået er ansvarlig for å screene trafikk for å blokkere forbudt innhold. Det vil sikre at trafikk mellom russiske brukere forblir i landet og ikke rutes til servere i utlandet hvor den kan bli avlyttet.

Den russiske presidenten presenterte dette initiativet som et defensivt svar på USAs cyberstrategi, inkludert harde tiltak mot Russland og andre utpekte motstandere.

Det endelige målet, sa Putin, er å sikre at Runet fortsetter å fungere selv om utenlandske myndigheter forsøker å isolere Russland spesielt digitalt. Putin tar spørsmålet om russisk suverenitet over sitt cyberspace svært alvorlig og utelukker ikke muligheten for at USA i verste fall kan bestemme seg for å avskjære landet hans fra Internett.

Dette kunne ha skjedd med Ukrainas anmodning om å avskjære Russland fra det globale Internett: «Kjære herr president og administrerende direktør, som en representant for Ukraina i ICANN GAC, sender jeg deg dette brevet på vegne av det ukrainske folket med en forespørsel om å svare på det presserende behovet for å innføre strenge sanksjoner mot den russiske føderasjonen innen DNS-regulering, som svar på dens aggressive handlinger mot Ukraina og dets innbyggere.»

«I vår rolle som teknisk koordinator for unike identifikatorer for Internett, tar vi skritt for å sikre at driften av Internett ikke politiseres, og vi har ingen sanksjonsmyndigheter. ICANN ble opprettet for å sikre at Internett fungerer, ikke for å hindre det i å fungere gjennom sin koordinerende rolle, sa ICANN-sjefen.

Ikke desto mindre fortsetter Russland å møte en rekke sanksjoner: Den russiske nyhetskanalen RT (Russia Today) har byttet til den nettbaserte videoplattformen Rumble, hvor den vil fortsette å kringkaste showene sine. Google har blokkert mobilapper relatert til RT og Sputnik i sin Play-appbutikk i Europa, etc.

Les artikkelen direkte på Politikeren