Rubelkravet er alvorlig ment. Russland stanser gasslevering til Bulgaria og Polen.

Derimot.no

Da får vi det bekreftet at den russiske regjeringens krav om betaling i rubler vil få konsekvenser om det ikke etterleves. Fra meldingen under virker det ikke som om disse leveransene på kort sikt er kritiske for noen av landene, men det gjenstår naturligvis å se.

Men på lengre sikt vil det få konsekvenser fordi de betaler en høyere pris for energien sin enn sine konkurrenter. Og det vil også ramme bredt alle innbyggerne i disse landene som får redusert kjøpekraft som følge av økende energipriser.

Og det som skjer på energifronten er alltid viktig fordi tilgangen på energi er kritisk for ethvert moderne samfunn. Uten en slik tilgang stopper alt opp. Energi er ikke en vare, men varenes vare. Energi er en av forutsetningene for at kompliserte samfunnsformasjoner skal fungere.

Som mange andre innlegg her på derimot.no er dette hentet fra Russia Today. I dag oppfatter mange dette nesten som en forbrytelse. Men leser en det som følger under er dette reine saksopplysninger uten politiske vurderinger. Naturligvis vil vi fortsette å levere denne typen informasjon fordi den forteller hva som skjer. 

Hva vi mener om informasjonen, det skiller vi ut og presenterer for folk i våre kommentarer. Kilden til våre kommentarer er en helt annen sak og så lenge det den viser er korrekt har vi ingen problemer med det. Det en ofte finner i de store mediene er at en sauser ofte sammen fakta og egne meninger på en måte som gjør det umulig for folk å skille «barter og snørr.»

Knut Lindtner
Redaktør

Bulgaria bekrefter at russisk gass skal stoppes

Gazprom vil slutte å levere gass til Bulgaria onsdag, opplyser energidepartementet

Den russiske energigiganten Gazprom vil slutte å levere gass til Bulgaria onsdag, kunngjorde landets energidepartement tirsdag. Nyheten kommer etter at St. Petersburg-firmaet bekreftet at det også vil stoppe forsyningen til Polen, og begge landene nekter å betale for energiforsyninger i rubler.

Departementet kunngjorde nyhetene i en uttalelse, og la til at det ikke ville være noe overhengende behov for forbrukere å rasjonere gassbruken sin. Bulgaria er avhengig av Russland for rundt 90 % av gassen sin, mens resten kommer fra Aserbajdsjan.

Forrige måned sa en talsmann for det statlige energiselskapet Bulgargaz til journalister at fra og med denne sommeren vil Aserbajdsjan sørge for hele landets forsyning, om enn til en høyere pris. Lenger framover planlegger Bulgarias regjering å koble landet til en ennå uferdig Liquefied Natural Gas-terminal (LNG) i Hellas, hvor gass vil bli importert med skip, sannsynligvis fra USA.

Nyheten om stansen kom kort tid etter at Polens statlige energiselskap PGNiG bekreftet at det også hadde mottatt melding fra Gazprom om at strømmen av russisk gass ville bli stengt onsdag. Begge landene har nektet å betale for russisk gass i rubler, slik Moskva har krevd at alle «uvennlige» land skal gjøre fra og med denne uken.

Bulgarias nåværende 10-årige kontrakt med Gazprom skulle utløpe mot slutten av dette året, men departementets uttalelse sa at Bulgargaz ikke ville fullføre kontrakten hvis den måtte betale i rubler, og sa at kravet«utgjør betydelig risiko for Bulgaria. ”

Flere russiske gasskjøpere har signalisert at de kanskje kan gå med på Moskvas krav. Mandag sa Uniper, Tysklands største importør av russisk gass, at det ville være mulig å betale for fremtidige forsyninger uten å bryte vestlige sanksjoner.

Maskinoversatt og bearbeidet

Forsidebilde: Aubrey Odom-Mabey

https://www.rt.com/news/554575-bulgaria-russian-gas-stop/

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 2

Les artikkelen direkte på derimot.no