Regenerativ lysterapi med rødt og nær-infrarødt lys

hippocrates.no

Vi vet at UV-lys hjelper kroppen å danne D-vitamin, men visste du at rødt og nær infrarødt (NIR) lys booster kroppens cellefornyelse og energiproduksjon? NASA og universiteter verden over har gjennom over 3000 studier verifisert disse lysbølgenes helseeffekter på menneskekroppen. Alt fra humør og fysisk prestasjonsevne til hormonproduksjon og søvnkvalitet kan optimaliseres ved hjelp av rødt lysterapi.

Om det fantes en pille som kunne forbedre din kognitive funksjon, øke energinivået ditt, beskytte huden fra aldring, forebygge demens og bekjempe angst og depresjon ville den blitt kalt en mirakelmedisin.

Over 3000 studier viser at denne “pillen” finnes, men det er ikke en pille.
Det er rødt og nær-infrarødt lys – bølgelengder med påvist fysiologisk effekt.

Med et enkelt lyspanel i hjemmet kan du akselerere kroppens resitusjon og helbredelse, bedre hormonhelse, fremme fettreduksjon, få økt energi og motvirke aldring av huden.

Hva er rødt og nær-infrarødt lys?

Rødt og nær-infrarødt lys er en del av det elektromagnetiske spekteret, og er inkludert i solens eget lysspekter. Disse bølgelengdene avgis også fra levende ild. Forskning har vist at disse bølgelengdene av lys er “bioaktive”, det vil si at de endrer cellenes funksjon direkte.

Det elektromagnetiske spekteret går fra veldig korte gamma- og røntgenstråler til veldig lange radio- og radarbølger. Mellom disse finner vi det lille synlige lysspekteret vi kan se med øynene – mellom ca 400 og 700 nm.

Rødt lys er høyest på det synlige lysspekteret, som går fra litt over 600 nm til ca 700 nm. Over det synlige lysspekteret er nær-infrarødt, fra ca 700 nm til litt over 1100 nm. Det er dette bølgespekteret fra rødt til nær-infrarødt lys som har så fantastisk effekt på kroppen. Mesteparten av forskningen som viser fordeler ved rødt og nær-infrarødt lys har brukt bølgelengder mellom 630-680nm og 800-880nm.

Mens de fleste andre bølgelengder av lys (som UV, blått, grønt og gult lys) ikke trenger gjennom hudlaget, går nær-infrarødt og rødt lys dypt inn i kroppen (opp til 5 cm) og går direkte inn i cellene, vevet, blodet, nervene, hjernen, og inn i skjellettet.

Rødt og nær-infrarødt lys har utrolige helbredende effekter på cellene hvor de kan øke energiproduksjon, regulere inflammasjon, lindre smerte, hjelpe cellene å regenerere raskere, og mye mer.

Gjennom tusenvis av studier på både dyr og mennesker har rødt lys blitt vist å ha positiv effekt på cellefunksjonen, og forbedre helsen på en rekke måter. Rødt og nær-infrarødt lys har blitt FDA-godkjent for blant annet anti-aging, hårtapsreversering, aknebehandling, smertelindring, sår som ikke vil gro og vekttap. FDA-godkjennelse på så mange områder vitner om denne terapiens trygghet og effekt.

Så hvorfor bruker ikke alle dette? En av årsakene er at man inntil nylig trodde at det var nødvendig med dyre laserapprat for å høste fordelene.

Denne teknologien har vart brukt på legekontorer i mange år og kalles “Low level laser therapy” (LLLT) eller “Cold laser”. Disse apparatene koster ofte mellom 50-300.000 kroner. Dette er grunnen til at denne teknologien ikke har blitt mainstream og hvorfor folk flest ikke har hørt om den – fordi de fleste tror at du bare kan få NIR- og rødt lysterapi fra disse ekstremt dyre apparatene.

“Most of the early work in this field was carried out with various kinds of lasers, and it was thought that laser light had some special characteristics not possessed by light from other light sources such as sunlight, fluorescent or incandescent lamps and now LEDs. However all the studies that have been done comparing lasers to equivalent light sources with similar wavelength and power density of their emission, have found essentially no difference between them. (1)
– Michael Hamblin, PhD (Harvard researcher)

De fem “bioaktive” lystypene

Akkurat som cellene våre trenger næringsstoffer fra mat, er også lys en nødvendig næringskilde cellene trenger for å fungere bra.

Visse bølgelengder av lys kan gi cellene energi, påvirke hormoner og signalstoffer, balansere humøret, forbedre fysisk ytelse, få raskere restitusjon etter stress, økt konsentrasjon, bedre søvn, og påvirke genuttrykket vårt i positiv retning.

Kroppen trenger lys for å holde seg frisk. Både riktige typer lys og riktig mengde.

De fleste moderne mennesker får for lite av disse fem lystypene. Lysmangel kan ha like alvorlige konsekvenser som næringsmangel i maten vi spiser.

Hvordan virker det?

Rødt og nær-infrarødt lys har hovedsakelig to sentrale mekanismer for hvordan cellefunksjonen forbedres.

  1. Stimulerer til økt ATP-produksjon i mitokondriene gjennom en fotoreseptor kalt cytochrome c oxidase.
  2. Skaper et midlertidig svakt metabolsk stress som bygger opp cellenes anti-inflammasjon, anti-oksidant og celleforsvarssystemer (hormese).

1. Økt energiproduksjon i mitokondriene

Forskere har oppdaget at nær-rødt og rødt lysterapi har bølgelengder som gjør at det går inn i cellene og aktiverer mitokondriene, og dermed øker energiproduksjonen. Flere forskningslinjer indikerer at mitokondriene er nøkkelspillerene for hvordan rødt og nær-infrarødt lys påvirker cellene våre (2).

Mitokondriene er grunnleggende for god helse, energi og et langt liv. Det er der energien lages som driver alle prosessene i organene våre. Mer energi gjør at cellen eller organet kan fungere optimalt.

Rødt lys hindrer nitrogenoksid (NO) i å ta plassen til oksygenmolekylene i mitokondriene, og resultatet er en raskere og mer effektiv forbrenning.

2. Hormese

En annen mekanisme hvor hvordan nær-infrarødt og rødt lysterapi fungerer er gjennom hormese. Hormese er prosessen hvor en midlertidig stressfaktor stimulerer til tilpasning og helseforbedring.

Når mitokondriene opplever stress sender de signaler tilbake til cellekjernen om hvilke gener som skal skrus av og på. Dette kalles “retrograd signalisering”. Dette er hvordan genuttrykket vårt er et kontinuerlig speilbilde av våre indre og ytre miljøfaktorer.

Som trening bygger sterkere muskler ved å utsette dem for midlertidig stress, gjør lyset det samme med vårt indre antioksidant- og immunforsvar. Dette gjør cellene dine mer stresstolerante, reduserer inflammasjon og hindrer akkumulering av frie radikaler. Dermed blir cellene dine friskere og mer tilpasningsdyktige.Nettkurs

Dato Kurs Sted Pris
29. nov. Stoffskiftet Zoom (online) kr. 350

Klikk på kurset for påmelding og mer informasjon.

Kommentarer

kommentarer

Les artikkelen direkte på Hippocrates