Økende press for å marsjere i takt med USA. Mexicos president prøver å innta en mer nøytral holdning.

Derimot.no

Mexico er et stort Latin-Amerikansk land, faktisk det nest største i innbyggertall (130 millioner). Det har derfor betydning for hele regionen hvilke politisk posisjon de inntar. Landet har historisk et dårlig forhold til storebror i nord, USA, som har gjennom kriger stjålet store områder fra dem, f.eks. California. (Spansk navn).

USA vs Mexico før krigen i 1846

Likevel øker presset fra USA for å marsjere i takt. Det forteller denne historien om Mexicos president som kritiseres for ikke å fordømme Russland. Det er dessuten litt spesielt at Canadas statsminister Trudeau stiller seg i spissen for dette etter de svære demonstrasjonene han nettopp hadde i eget land. Disse kom som følge av svært udemokratiske restriksjoner i Canada, som egentlig var grove frihetsberøvelser for mange av landets innbyggere.

Vi merker oss også at USAs ambassadør i Mexico sine uttalelser som i praksis betyr at «hvis du ikke er med oss er du mot oss». En slik holdning umuliggjør en mellomposisjon som er nødvendig for en politisk løsning av den militære konflikten.

Det er helt åpenbart at vi nå beveger oss mot en todeling av verden, et globalt jernteppe. Tidligere var det et europeisk jernteppe, nå utvides den kalde krigen til hele verden. Ingen slipper unna og alle som prøver seg på en mellomposisjon utsettes for stort politisk press.

I Norge har dette ført til at alle politiske partier på Stortinget nå bøyer seg for Natos (USAs) krav om å marsjere i takt. Det finnes ingen utenrikspolitisk opposisjon lenger.

Knut Lindtner
Redaktør

Meksikansk president oppdaterer sin holdning til Ukraina-konflikten

Mexicos leder sier at han ikke «godtar» Moskvas angrep, men bemerker tidligere invasjoner av sitt eget land fra USA, Frankrike og Spania

Meksikansk president Andres Manuel Lopez Obrador har fordømt «Russlands invasjon av Ukraina» etter flere uker med forsøk på å holde seg nøytral til konflikten. Imidlertid klarte han å gjøre det mens han minnet verden på at noen av Moskvas argeste kritikere tidligere har invadert hans eget land.

«Vi godtar ikke Russlands invasjon av Ukraina fordi vi har lidd under invasjoner», sa Lopez Obrador lørdag i en videomelding. Mexico har til forskjellige tider vært på mottakersiden av invasjoner fra USA, Frankrike og Spania.

Lopez Obrador serverte videoerklæringen sin for å delta i lørdagens «Stand Up for Ukraine»-innsamlingsarrangement, en kampanje som arrangørene hevder søker å samle inn penger til humanitær nødhjelp til ukrainske flyktninger. 

Den meksikanske presidenten avslo den kanadiske statsministeren Justin Trudeaus invitasjon til å delta på arrangementet, men han gikk med på å frigi en uttalelse som uttalte seg mot «den russiske invasjonen».

Andrés Manuel López Obrador – Wikipedia
Lopez Obrador

Lopez Obrador hadde tidligere motstått internasjonalt press for å fordømme Moskva, og sa at det var hans lands politikk å «opprettholde gode forbindelser med alle land i verden». Forrige måned oppfordret USAs ambassadør i Mexico Ken Salazar meksikanske lovgivere til å stille seg mot Moskva, og erklærte: «Vi må være i solidaritet med Ukraina og mot Russland.»

Ukrainas ambassadør i Mexico, Oksana Dramaretska, økte presset forrige uke ved å tweete bilder av døde kropper i gatene i Ukraina til Lopez Obrador. «Vil du virkelig fortsette vennskapelige forhold til de i Kreml som begår folkemord etter dette?» spurte hun presidenten. «Hele verden koordinerer innsatsen for å stille Russland for retten. Vi trenger støtte fra Mexico.»

 Likevel var Lopez Obradors kommentarer sannsynligvis ikke så skarpe som noen av kritikerne hans ville ha ønsket. Han stoppet med å anklage Russland for krigsforbrytelser, slik Trudeau og USAs president Joe Biden har gjort, og han ga ingen indikasjoner på at Mexico ville være med på å innføre sanksjoner mot Moskva. Han snakket mer generelt om sin motstand mot krig, i stedet for å fordømme spesifikke handlinger fra Russland.

«Vi er for en fredelig løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina», sa han. «Fred må oppnås slik at verken folket i Ukraina eller folket i Russland eller noen annen nasjon i verden fortsetter å lide av slik absurditet fordi kriger er skammelige og aldri må søkes.»

Lopez Obradors kommentarer kommer midt i politisk uro hjemme. Han står overfor en avstemning på søndag om han skal sitte i vervet i de tre årene som gjenstår av hans periode – den første folkeavstemningen i Mexicos historie. Han ba om avstemningen selv for å bekrefte demokratisk støtte til politikken hans, et trekk som motstanderne kritiserte som et kostbart politisk stunt.

https://www.rt.com/news/553647-mexican-president-condemns-russia-ukraine-invasion/

Forsidebilde av Tom Lovell fra krigen mellom USA og Mexico i 1846

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 9

Les artikkelen direkte på derimot.no