Derimot.no

Ny rekord for verdens krigsutgifter. USA/Nato driver utgiftene mot nye høyder.


Globale militærutgifter passerte 2 billioner dollar for første gang

USA overgår langt alle brukere når presserende trusler som klimaendringer og atomkonflikt som krever diplomatiske strategier får lite midler.

Skrevet av William Hartung

I følge en ny analyse fra Stockholm International Peace Research Institute, passerte de globale militærutgiftene 2,1 billioner dollar i 2021. Der er første gang de har passert 2 billioner dollar. Over 38 prosent av den totale summen – 801 milliarder dollar – sto for av USA. Tallene for 2022 vil stige enda høyere på grunn av betydelige utgiftsøkninger i USA og Europa som svar på den russiske invasjonen av Ukraina, og på grunn av den feilaktige oppfatningen om at Kina representerer en «tempo-trussel» som krever kraftige økninger i Pentagon utlegg.

Det er vanskelig å overvurdere hvor mye USA og dets allierte dominerer verdens militærutgifter. Fra og med 2021 brukte USA alene over to og en halv gang på militæret sitt enn hva Kina brukte, og over 12 ganger hva Russland brukte. Bare fire amerikanske NATO-allierte – Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia – bruker sammen over tre ganger det Russland bruker på militæret. Og å legge til Australia, Japan, Sør-Korea og Taiwans utgifter til det totale amerikanske beløpet setter USA og dets nærmeste regionale allierte sammen til godt over tre ganger hva Kina bruker.

Her er utgiftene for 2020

Men selvfølgelig, å lempe penger til Pentagon gjør ikke nødvendigvis noen tryggere. Mye av finansieringen som styres til Forsvarsdepartementet er bortkastet som følge av en feilaktig strategi og dysfunksjonelle eller unødvendige våpenprogrammer som F-35 kampflyet og det nye interkontinentale ballistiske missilet, nå offisielt kjent som Sentinel. Og til tross for løfter om å «sette diplomati først» i amerikansk utenrikspolitikk, når det gjelder bevilgninger, er Biden-administrasjonens tilnærming åpenbart å «sette Pentagon først.»

Og truslene som blir brukt for å rettferdiggjøre nesten rekordhøye utgifter for forsvarsdepartementet er de samme som Trump-administrasjonen brukte i sin nasjonale forsvarsstrategi: Kina, Russland, Iran, Nord-Korea, og det som pleide å bli kalt «den globale krigen» mot terror.» Bortsett fra administrasjonens forsøk på å gjenopplive atomavtalen med Iran, blir de ovennevnte truslene for ofte møtt med militære midler og militære forberedelser snarere enn med en omfattende diplomatisk strategi. I mellomtiden har klimaendringene, den største eksistensielle trusselen mot planeten ved siden av risikoen for en atomkonflikt, havnet i baksleksa når det gjelder finansiering og politikkutvikling mens militærutgifter glir ut av kontroll.

I mellomtiden krever Russlands invasjon av Ukraina tydeligvis et svar, men det er ikke klart hvorfor det kan eller bør jekke opp Pentagon-budsjettet i årene som kommer, spesielt gitt løfter fra Tyskland og andre amerikanske europeiske allierte om å gjøre mer for sitt eget forsvar.

Så, for hva det er verdt, er Amerika nummer 1 i globale militærutgifter, men vi trenger en grundig overhaling av våre tilnærminger til strategi og våpenanskaffelser. Å helle mer penger inn i det samme ødelagte systemet er en feil oppskrift.

Maskinoversatt og bearbeidet

Forsidebilde: Kurt Cotoaga

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 18

Les artikkelen direkte på derimot.no