NATO-bombingen av Jugoslavia: Mer kreft hos barn. Det ble brukt utarmet uran.

Derimot.no

Denne historien er egentlig ikke ny men vi velger å republisere den akkurat nå siden våre ledere forteller at det som nå skjer i Ukraina er noe helt nytt i Europa etter at den kalde krigen tok slutt. Jeg synes det er kvalmende med den ensidige fordømmelsen av Russland når vi så totalt glømmer våre egne forbrytelser på Balkan for ikke så lenge siden.

Det betyr ikke at vi støtter den russiske invasjonen, men de som skriker høyest har sine egne og kanskje langt større svin på skogen.

Men dette dreier seg ikke om moralsk posering. Dette dreier seg om propaganda og makt. Våre ledere fungerer akkurat nå som redskap for langt større og farligere krefter som lider et stort og avgjørende militært og politisk nederlag.

Det forbauser meg hver gang at våre politiske ledere kan bli så totalt blinde for det de sjøl har vært med på for ikke lenge siden. Men denne selektive hukommelsen er sikkert en forutsetning for det voldsomme moralske patos de nå fremviser – uten en kollektiv hukommelsessvikt hadde ikke dette vært mulig.

Knut Lindtner
redaktør

Bildet viser et offer for utarmet uran. Dette er resultat av NATOs måte å spre demokrati på.

I 1999 brukte NATO artilleri inneholdende utarmet uran under sitt bombardement av daværende Jugoslavia for å stoppe de angivelige drapene på albanere i Kosovo. I følge serbiske data resulterte dette i tusenvis av drepte og sårede sivilister.

Serbias president Alexander Vucic har fordømt NATOs bombekampanje mot det daværende Jugoslavia der det ble brukt artilleri som inneholdt utarmet uran. Dette skjedde under åpningsseremonien til det nye onkologiske instituttet (kreft-institutt) i landet. Ifølge ham hadde serbiske leger avdekket at slikt artilleri hadde hatt til dels alvorlig påvirkning av helsen til landets unge befolkning.

President Alexander Vucic

«En dag i det onkologiske instituttet lærte meg at flere og flere barn er diagnostisert med kreft i vårt land. Jeg vil være ærlig å si at jeg tidligere ikke trodde helt på disse utarmet-uran teoriene […] men i dag, etter å ha snakket med legene her, innser jeg at utarmet uran er en av flere faktorer som forårsaker kreft i ung alder,» sa Vucic.

Han noterte seg også at kreft blant ungdom for det meste er diagnostisert hos barn hvor foreldrene var født omkring 1990. Han slo videre fast at Serbia ønsket å fortsette med etterforskning i denne saken.

«Dette er kriminalitet uten sidestykke og vi som land må hanskes med dette på en svært seriøs måte,» sa presidenten.

Den serbiske forskeren Ljubisa Rakic hadde tidligere sagt at mengden utarmet uran som ble sluppet over De Balkan-landene under NATO-operasjonene ville være nok til å lage 170 Hiroshima bomber. Noen av de mest utbredte konsekvensene ved bruk av slike våpen er lidelser i skjoldbruskkjertelen, kreft og muterte fostre.

NATOstyrker gjennomførte i 1999 operasjon «Allied Force» på territoriet til det som da het Jugoslavia under påskudd av å skulle stoppe den angivelige drepingen av den albanske befolkningen i Kosovo. I følge NATOs egne data ble omkring 38 000 flyvninger gjennomført. Serbiske myndigheter sier at mellom 3500 og 4000 mennesker ble drept og 10 000 mennesker ble såret som et resultat av alliansens bombing. De stadfester at 2/3 av disse var sivilister. Flere oljeraffinerier ble også ødelagt eller alvorlig skadet som et resultat av NATOs bombetokter. Disse bombene forårsaket også en miljø-ødeleggende forurensning av elver og vannsystemer.

Oversatt av: J Bjoerkmo
https://sputniknews.com/europe/201805131064416162-serbian-president-slams-nato/

Forsidebilde: Irakisk gutt misdannet som følge av utarmet-uran ammunisjon

Tidligere publisert på derimot.no

8 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 2 442 ganger.

Post Views: 1 779

Les artikkelen direkte på derimot.no