La folket velge kompetente politikere og sparke de udugelige

La folket velge kompetente politikere og sparke de udugelige

Nyhetsspeilet
La folket velge kompetente politikere og sparke de udugelige

Nyhetsspeilet.no:

Inntil nylig visste jeg ikke hva parlamentarisme er og levde lenge i tro på at for å bli yrkespolitiker må man være høyt utdannet og et moralsk individ. Jeg har tatt veldig feil, veldig lenge.

Da jeg leste meg opp på parlamentarisme søkte jeg på land uten dette styresett og havnet på Sveits. De fikk sitt folkedemokrati i 1848 og systemet er en suksess!

Uten inntekter fra olje og fisk har de likevel skattesatser ned mot 5%, momsen er på 7,5% og for få år siden var for eksempel årsavgift på bil omregnet til norsk valuta kr 333,-.

Det beste er likevel systemet med juridisk bindende folkeavstemninger. Her stemmer man ikke på partier, ideologier og ismer, men på kompetente personer som stiller til valg slik at folket selv velger statsminister, helseminister, forsvarsminister osv.

Systemet er også grunnen til at Sveits aldri deltar i kriger da folkets valg alltid blir nei. Folket kjenner selv hvor skoen trykker og kan fra sak til sak gi sine ja eller nei stemmer i store og mindre saker.

Vil man ikke delta ved valg er man også fri til det.

Våre politikere påminner oss til stadighet om at Norge er et av verdens beste land å bo i, men faktum er at Norge faktisk ligger langt bak Sveits på offentlige internasjonale lister og meningsmålinger. Krefter i flere Europeiske land og mange stater i USA arbeider for innføring av demokrati og folkestyre ala Sveitsisk modell.

Med dette systemet har vi ikke høyre/venstre-aksen i politikken. Vi har kvittet oss med partipisken som svinges i alle partier og partiene forvandles til interesseorganisasjoner på linje med et lokalt fotballag.

De siste år er det dannet partier i Norge med systemskifte fra parlamentarisme til demokrati og folkestyre som eneste formål. Norgespartiet ble dannet i 2007 og har kommet lengst ved og kunne stille til valg i Hedmark som det første fylke. Oppnås 500 stemmer er et parti automatisk godkjent i alle fylker ved neste valg.

Jeg sier ikke hvis, jeg sier når, systemet er oppe og fungerer skal også Norgespartiet fases ut.

Da sitter vi igjen med et demokratisk styresett der vi, folket, stemmer kompetente folk inn og udugelige sjarlataner ut av politikken.

I parlamentarismen fungerer partiene mest som en vernet bedrift slik at politikerne sitter periode etter periode uansett hvor mye vedkommende arbeider mot folkets interesser.

Da jeg hørte om muligheten for folkestyre i Norge tenkte jeg først at dette må være en døgnflue, men ser nå hvordan snøballen ruller og ser frem mot et nytt og godt Norge!

Geir Bekken

Les artikkelen direkte på Nyhetsspeilet