Krigen er tapt for lengst: Russland tilbyr Ukraina en tilbaketrekning fra Mariupol.

Derimot.no

Det meste interessante med meldingen under er at Russland tilbyr ukrainske tropper den samme ordningen som i Syria: Tilbaketrekning uten tap av menneskeliv. Som blir avslått av den ukrainske visestatsministeren.

For første gang kommer det dessuten en bekreftelse fra en forsvarspolitisk talsperson til opposisjonspartiet i Tyskland hvor en vedgår at Russland sitter på våpen som er verdens mest avanserte, Kinzahl /hypersonisk missil. Våpen ikke Nato er i nærheten av å disponere.

Dette våpenet er nå brukt i krigen sannsynligvis som en advarsel overfor Nato-land. I virkeligheten ligger Russland ti-år foran USA når det gjelder missilteknologi og det er en av grunnene til at Nato ikke rykker inn på ukrainsk side. De risikerer å bli slått militært.

Men dette skal vår befolkning ikke få vite noe om. Vi skal fortsatt tro at Russland taper krigen. Det kan ikke vare særlig lenge før historien må pyntes på. En kan naturligvis henge en sløyfe på grisen så lenge folk ikke får se at det er en gris som pyntes opp. Men før eller siden må sannheten komme frem: Ukraina taper og fortsatt krig fører bare til flere lidelser.

Knut Lindtner
Redaktør

Kampen om Mariupol: 

Ukrainsk nei til å trekke seg tilbake. 

Ukraina-nei til russisk tilbud om fritt å trekke tilbake tropper som er låst i Mariupol. Uaktuelt å kapitulere, sier Ukrainas visestatsminister Irina Weresjtsjuk. Russland melder åpning av en korridor 21/3 morgen, der ukrainske soldater kan få fritt leide uten våpen og ammunisjon. Leder i «Folkerepublikken Donetsk», Denis Pusjilin, demper så håpet om at kampene vil ta slutt raskt. Flertall i nynazistiske Asov-bataljon forskanser seg ved stålverk i østre bydel. «Det tar uker å rydde opp i et 11 km2 minelagt og befestet område» sier han på russisk TV.

Denis Pusjilin

I Donbass har den ukrainske siden mangedoblet beskytningen av boligområder i Donetsk og nabobyer i flere dager. I følge uttalelser fra lokale myndigheter er 57 sivile drept av ukrainsk bombing i Donetsk bare fra start av 3. intensive fase i en Donbass-krig som starter våren 2014 etter protester mot statskupp i Kiev. 

Mulig årsak er at ukrainske styrker, stilt overfor trusselen om å bli omringet, beslutter å bruke opp ammunisjonslagrene sine i stedet for å la dem falle i hendene på motstanderne. Vestlige kilder bekrefter det samme.

Russiske militære hevder å ha ødelagt flere treningsleirer for spesialstyrker og utenlands-frivillige i Vest-Ukraina og ødelagt hundrevis fiendtlige jagerfly. Så fortsetter russisk fly-våpen og marine å beskyte militær-mål i ukrainsk bakland. 

Flere i det tyske parlamentet er bestyrtet over at Russland bruker det nye hypersoniske kryssermissilet «Kinzhal» i angrep.  CDU-forsvars-politiker Johann Wadephul sier på Deutschlandfunk «det er et tydelig signal til Nato om å holde seg utenfor Ukraina-krigen». Akkurat nå har ikke Nato den teknologien og Wadephul kaller det et «ferdighets-gap» som må lukkes snarest mulig.

En ny videokonferanse-samtale om våpenhvile og fredsavtale pågår 21/3-22. Fra samtalene gis ikke detaljer i etterkant. Financial Times og det russiske eksilmediet Meduza rapporterer like førom framskritt i retning avtale. Ukraina-fraskrivelse av Nato-medlemskap i bytte mot passende sikkerhetsgarantier skal være framforhandlet, det samme gjelder forbud mot fascist-organisasjoner og opphevelse av forbud mot russisk språk. Det er verre med russiske krav om at Kiev skal anerkjenne overføring av Krim til Russland og Donbass-republikkenes framtidige status.

Reinhard Lauterbach, junge Welt (JW), 22/3-22: Til norsk, noe forkortet Per Lothar Lindtner, 22/3-22. 

52 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 52 ganger.

Post Views: 101

Les artikkelen direkte på derimot.no