Kraftige kamper har brutt ut i Bagdads “grønne sone”

Kraftige kamper har brutt ut i Bagdads “grønne sone”

Politikeren.com
Kraftige kamper har brutt ut i Bagdads “grønne sone”

Politikeren.com:

Read Time:3 Minute, 47 Second

Helvete bryter løs i den irakiske hovedstaden Bagdad. Det bryter ut heftige kamper mellom tilhengere av den fremtredende sjia-geistlige al-Sadr og statlige sikkerhetsstyrker. Situasjonen truer med å eskalere.

Det tungt sikrede området i Iraks hovedstad Bagdad, den såkalte «grønne sonen», som huser ikke bare parlamentet og departementene, men også ambassader og internasjonale diplomatiske oppdrag, har raskt blitt et omstridt område.

Ulike grupper kjemper mot hverandre der med væpnet makt, noe som allerede har resultert i tap.

Intens skyting har blitt hørt i byen:

Den fornyede uroen ser ut til å være en reaksjon på press på geistlige al-Sadr om å trekke seg fra politikken.

Den innflytelsesrike sjiamuslimske geistlige tvitret tidligere på dagen: «Jeg bestemte meg tidligere for at jeg ikke vil involvere meg i politiske saker. Og nå kunngjør jeg min endelige tilbaketrekning (fra politikk) og nedleggelse av alle institusjoner (av Sadr-bevegelsen).»

Med det ser det ut til at de andre sjiafraksjonene har fått overtaket på det politiske nivået. Men på gata ser ting annerledes ut.

Selv om det ennå ikke er bekreftet av USA, er det utbredte rapporter om at USAs ambassade inne i den grønne sonen for tiden blir evakuert.

Hele konvoier av internasjonale kjøretøy har også blitt sett forlate området i all hast.

Det hvite hus hadde tidligere avvist utbredte påstander om at en “evakuering” av ambassaden var i gang – men gitt den smuldrende sikkerhetssituasjonen i den antatt “svært sikre” grønne sonen, virker det mer enn sannsynlig at nøkkelpersonell blir flyttet i sikkerhet.

Bilder viser også hvordan presidentpalasset ble stormet:

En krigssone:

Bilder fra selve “grønn sone”:

En fremtredende regional korrespondent i Midtøsten snakket om en “fullstendig implosjon” – og dette til tross for at sikkerhetsstyrker forsøkte å håndheve et strengt portforbud for å rydde gatene.

Det republikanske palasset, der Iraks fastlåste parlament møtes (selv om det ble avbrutt av fungerende statsminister Mustafa al-Kadhimi), ble okkupert av væpnede demonstranter tidligere på kvelden.

Siden Saddam Husseins fall har Irak vært i en permanent tilstand av politisk, etnisk og religiøs spenning, med det splittede sjia-flertallet i spissen, fulgt av sunni-araberne og kurderne nord i landet.

Er du fornøyd med innholdet som deles på politikeren kan du bidra til nettstedets utgifter med en liten donasjon via PayPal-kontoen. Alle donasjoner brukes utelukkende til å betale for domener, abonnementer, bilderettigheter og vedlikehold av nettsiden. Link til paypal.

https://www.paypal.me/politikeren

Les artikkelen direkte på Politikeren