Politikeren.com

Kinas økonomi snubler – Kan Beijing avverge kollaps?

Politikeren.com:

Read Time:1 Minute, 56 Second

Null-covid-strategien gjør enorm skade på den kinesiske økonomien. Nå prøver kommunistledelsen i Beijing å redde det som fortsatt kan reddes – men ønsker fortsatt ikke å avvike fra den tidligere harde lockdown-politikken.

Premier Li Keqiangs ærlige vurdering av stresset Kinas økonomi står overfor, og hans sjeldne advarsel om en mulig sammentrekning i andre kvartal etter to måneder med nullrentepolitikk, viser at Beijing trapper opp innsatsen for å stabilisere økonomien.

Lis videokonferanse med mer enn 100 000 regjeringspartnere onsdag forsterket også presset Beijing legger på lokale myndigheter for å forhindre at den kinesiske økonomien kollapser.

Li Keqiang. (Reproduksjon av bilder på internett)

Tidligere denne uken avduket statsrådet, Kinas kabinett, en pakke med 33 tiltak for å støtte økonomien, inkludert å øke hastigheten på infrastrukturprosjekter og forlenge lån til bedrifter, øke skattelettelser og rabatter, øke bilsalget og andre støttetiltak mot slutten i måneden, ifølge South China Morning Post.

Det er imidlertid tvilsomt om disse tiltakene vil være nok til å oppveie skadene forårsaket av null-covid-politikken og ekstremt tøffe løse nedstengninger.

For første gang erkjente Li at Kina kan gå glipp av det økonomiske vekstmålet på «rundt 5,5 %» satt av Beijing tidligere i år. Det er en eufemistisk uttalelse, spesielt siden internasjonale eksperter gjentatte ganger har påpekt at de offisielle tallene er kraftig oppblåst.

«Utsmykninger» av partikadrer på lokalt og regionalt nivå legger seg helt til topps. Dette fordi de ønsker å levere gode tall for å få skryt av partiledelsen og ikke miste sine lukrative verv.

NULLCOVID-POLICY

(I mellomtiden, i Shanghai, rømningsforsøk som fra Alcatraz)

Det har også utløst et ramaskrik blant utenlandske investorer, lokale gründere og vanlige folk. «Utvikling er grunnlaget og nøkkelen til å løse alle problemer i Kina. Den støtter også pandemikontroll, arbeidsmarkedet, folks liv og risikoreduksjon,” sa Li, landets nr. 2, ifølge en transkripsjon av talen hans bekreftet av tjenestemenn som deltok på møtet.

Hvis den kinesiske økonomien faller inn i resesjon på grunn av de harde nedstengningene, utgjør det også en risiko for den allerede snublende globale økonomien.

Folkerepublikken er tross alt nå verdens største økonomi når det gjelder kjøpekraftsparitet, og den ligger også på andreplass etter USA i absolutte tall. En økonomisk kollaps i Kina kan utløse en ny global økonomisk krise.

Les artikkelen direkte på Politikeren