Kina under økende presss

Aktueltspania.net
Kina under økende presss

Aktueltspania.net:

Nesten én måned etter Russlands invasjon av Ukraina , har Beijing-regimets diplomatiske oppførsel under krisen trukket til seg økende kritikk fra Vesten.

Mens verden irettesetter Moskva for å øke krigen, har regimet forsøkt å fremstå som en nøytral part, med en rekke uttalelser som tilsynelatende har som mål å blidgjøre begge sider av konflikten. Den har nektet å fordømme Russland , bedt om en fredelig løsning på krisen, nektet å slutte seg til vestlige sanksjoner , lovet å fortsette normal handel med Moskva, og beskyldt Vesten for å oppildne krig i regionen.

Det har vært en jevn økning i kritikken fra vestlige tjenestemenn de siste ukene, og roper ut det de ser på som Beijings stilltiende støtte til Moskva, bemerkninger som blir sterkere ettersom krigen skrider frem. Da en talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet hevdet at det Ukraina trengte var babymat og soveposer fra Beijing i stedet for våpnene USA sender, fikk det et sjeldent sterkt formulert svar fra Ukraina. «Dette er absolutt  alvorlig og ikke verdig status som et stort respektabelt land!» Iryna Vereshchuk, Ukrainas visestatsminister, skrev i et Facebook-innlegg 18. mars kort tid etter den kinesiske pressekonferansen. «Hvilke tepper er det du snakker om? Russerne bomber boligområder i byene våre. Vi trenger luftvernsystemer for å lukke himmelen over våre sivile. Hvilket vanntett sengetøy snakker du om?» sa hun, i det som markerte det første sinte reaksjonen fra det beleirede landet mot Beijing siden invasjonen begynte. «Jeg vil foreslå at det kinesiske utenriksdepartementet spør om mening fra 160 kinesiske studenter som vi evakuerte ut av den russiske bombingen i forrige uke.»

Kommentaren hennes var et stikk til Kinas tilfeldige evakuering av sine statsborgere i det krigsherjede landet. I motsetning til de fra mange andre land, ga Beijing ingen forvarsel til kinesiske borgere om en mulig russisk invasjon i forkant av angrepet, og etterlot så mange som 6000 uforberedte kinesere fanget. Evakueringsarbeidet startet ikke før 28. februar, fire dager etter Russland invaderte.

 Beijing og Moskva kunngjorde et « ingen grenser »-partnerskap i februar mindre enn tre uker før Russlands president Vladimir Putin beordret angrepet. Siden den gang har både USAs og EUs etterretning advart om at Beijing har signalisert vilje til å levere militærhjelp til Russland. Bekymringene ble så store at president Joe Biden, under en to timer lang videosamtale med den kinesiske lederen Xi Jinping 18. mars, advarte Xi om «implikasjoner og konsekvenser» dersom Beijing skulle støtte Moskva i krigen.  De avsluttet samtalen uten å komme til enighet, og en høytstående embetsmann i administrasjonen fortalte senere journalister at presidenten «ikke kom med spesifikke forespørsler fra Kina», men «la frem sin vurdering av situasjonen». I følge noen republikanske lovgivere er i det minste en slik tone neppe kraftig nok til å avskrekke Kina.

Senator Rick Scott (R-Fla.), som var medsponsor av CURB CIPS Act for å forhindre kinesiske banker i å hjelpe russiske firmaer med å unngå sanksjoner, sa at Biden burde «gjøre det ekstremt klart for president Xi og diktatorer rundt om i verden at USA  vil alltid stå på frihetens og demokratiets side, og at konsekvensene for å velge å gi næring til Putins krig vil være sterke, alvorlige og hardtslående.» «Det kommunistiske Kina ser på hvordan USA, NATO-allierte og det globale samfunnet har samlet seg til støtte for Ukraina, avskåret Putin og kjeltringene hans og sulter den russiske økonomien – og president Xi trenger å vite at det kommunistiske Kina vil bli kuttet på  samme måte hvis det velger å støtte Russland, sa han. Motstemmer dukker opp også i Kina. En kinesisk akademiker tilknyttet statsrådet ba i et essay som nå er sensurert i Kina,  regimet om å ta avstand fra Moskva så raskt som mulig eller risikere isolasjon av verden. Den fikk titusenvis av visninger før den ble fjernet fra det kinesiske internett.

La entrada Kina under økende presss se publicó primero en Aktuelt Spania.

Les artikkelen direkte fra Aktueltspania