Kaliningradkonflikten: Nato legger til rette for ny krig i Europa.

Derimot.no

derimot.no:

Konflikten Russland – EU/US/Nato trappes opp av Litauen.

Russerne advarer om «alvorlige konsekvenser» om godstrafikk blokkeres. Litauen: «Restriksjonene støttes av EU og US/Nato kan utvides til veitrafikk. Vi følger EU-vedtak om sanksjoner». Russland: «Alt bryter med internasjonale normer og avtaler». 

Russland ber Litauen om umiddelbart å avslutte blokaden av godstrafikk til den russiske ex-klaven Kaliningrad. 

Leder i det russiske nasjonale sikkerhetsrådet, Nikolai Patrusjev, sier 22/6: «Vi setter inn mot-tiltak med alvorlige negative konsekvenser for Litauens befolkning». Andrei Klimov, i det russiske føderasjonsrådet: «Vi har rett til forsvare nasjonale interesser på andre måter»

Dmitrij Sergejevitsj Peskov er en russisk diplomat som er pressetalsperson for den russiske presidenten, Vladimir Putin, siden mai 2012.

Putins talsperson Dimitrij Peskov kaller blokaden «en fiendtlig handling» som bryter med internasjonale avtaler og transittavtalen, signert av Russland og EU i Brüssel i forkant av Litauens EU-tilslutning i 2004. «Litauens blokade påvirker også veitrafikk», sier tjeneste-personer i Kaliningrad 21/6. «Begrensning av godstransport gjelder også vei-trafikk gjennom Litauen. Som med gods på tog kan varene kun transporteres sjøveien», sier presse-talspersoner i den russiske regional-regjeringen i Kaliningrad. 

Litauen mener blokaden kun gjelder varer som «ifølge EU-sanksjoner er eksport-forbudte». Det inkluderer stål-, teknologi -og bygge-varer. Utenriksminister Gabrielius Landsbergis truer med å forsterke Litauens blokade. Forbud mot olje-leveranser, som også omfatter tog med drivstoff, vil først tre i kraft ved årsskiftet.

Midt i blokaden reiser Patrusjev til Kaliningrad til et rent rutinemøte, men trolig gjelder det sikkerheten for transport mellom Russland og Russland-Kaliningrad. Om Canada blokkerer transport USA – USA-Alaska eller Cuba hindrer trafikk USA – USAs oversjøiske områder i Karibia, så er vel det noenlunde parallelt. President Putin reiser til Belarus-byen Grodno tett på Litauen-grensen. Dmitro Kuleba, Ukrainas  utenriksminister, skryter derimot av Litauens «prinsipielle holdning» og ber om flere anti-russiske sanksjoner. Reuters melder 21/6 om 9 nord- og øst-europeiske EU-land som krever en 7. sanksjons-pakke. Tyskland og andre EU-land ønsker derimot kun å håndheve de 6 første «pakkene». 

Samtidig meldes at russere/ «prorussiske» ukrainere alt har tatt/ frigjort byen Severodonetsk i Lugansk-regionen. Kiev vedgår det nå. Kamper pågår kun i byens industri-område. På vestlig bredd av elven Severskij Donets inntar russiske enheter landsbyen Tosjkovka. Ifølge Kiev-kilder prøver de å ta ytterligere to landsbyer i umiddelbare utkant av Lissitsjansk. Det meldes om opprør i Kiev-hæren, som muliggjør rask masse-kapitulasjon etter de harde kampene om Donetsk -og Lugansk-republikkene, ifølge prorussiske ukrainske kilder. 

Nrk har ikke meldt noe om det siste i dag. 

Per Lothar Lindtner, 22/6-22: Kilder: Junge Welt, nrk, tv2 og RT. 

Forsidebilde: Ryan Stone

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 2

Les artikkelen direkte på derimot.no