Hvem gir etter? EU (Tyskland) eller Russland?

Derimot.no

Det store spørsmålet nå er hvem som gir etter i konflikten om gassbetalingen. Vil Russland godta betaling i euro eller dollars eller vil de stå på kravet om betaling i rubler.

Hvis ingen av partene gir etter, da faller Tyskland og andre EU-land utfor et økonomisk stup fordi de ikke har energi til å drive landene med. Russland mister riktignok store inntekter, men for dem er det ikke krise.

Jeg tipper at EU gir etter fordi de må. Og Russland står på kravene om betaling i rubler. Fristen går ut 31. mars så da får vi se i alle fall. Jeg tror EU vil komme til erkjennelsens øyeblikk når det gjelder sanksjonspolitikken overfor Russland. Bryter de ut av den (sanksjonspolitikken) er splittelsen i Nato et faktum.

Gasskonflikten kan godt ende med Nato-bakrus

I norsk politikk vil mange få over seg et dilemma. Nato er ingen frigjøringsbevegelse, et fyrtårn for demokratiet, en maskin for frihet. Tvert imot er det USA-imperialismens instrument for verdensdominans – og nå får Tyskland smake pisken. 

Men folk i SV snakker om Nato som om det er guds gave til menneskene her på jorden. Går SV inn for Nato-medlemskap har de ingen plattform lenger i norsk politikk og deres historiske funksjon er helt borte.

Knut Lindtner
Redaktør

G7 «nekter» å betale i rubler. Kreml sier: Ingen rubler – ingen gass.

Kanskje «nekter» er et litt for sterkt ord…

G7 har tilsynelatende «nektet» å betale for gassen i rubler. De har dannet en forent front mot Russland, Men Kreml har gjort det klart at om det ikke kommer russiske rubler vil det heller ikke komme noen russisk gass.

Moskva har detaljert behandlet planene om levering av gass til uvennlige land, og vil ha betaling i rubler.

De vil ikke drive med noen slags veldedighet dersom Europa nekter å betale med russisk valuta. Det fortalte Kremls talsmann Dmitry Peskov til reporterne på mandag.

Kremls talsmann var ellers ganske ordknapp om hvilke tiltak Russland kan komme til å komme med  dersom Europa nekter å betale for gassen med rubler. Han sa at «denne saken får vi ordne opp i etter hvert som den utvikler seg».

«Men vi leverer iallfall ikke gassen gratis, det er sikkert. Det er verken mulig eller fornuftig å drive med veldedighet i vår situasjon», understreket han.

Men leser man nærmere på G7s «nektelse» om å betale i rubler, så ser det ut som om det bare er et avslag i prinsippet, ikke i realiteten.

Robert Habeck sa til reporterne at «alle G7-ministrene er fullstendig enige om at dette vil være et klart brudd på eksisterende kontrakter» om levering av naturgass, som blir brukt til å varme opp hjem, skaffe elektrisitet og kraft til industrien.

Habeck sa at «betaling i rubler er ikke akseptabelt. Vi vil be selskapene som blir berørt ikke å følge Putins krav».

Så selskapene vil måtte «bønnfalle» om å slippe å betale i rubler. Men det virkelige spørsmålet er om de vil komme til å oppleve represalier dersom de ikke gjør det Russland nå forlanger av dem? 

Å betale i rubler betyr at må finne ut måter å omgå sanksjonene som er pålagt Russland for å få tak i rubler.  Russlands sentralbank og de fleste russiske banker er nå omfattet at sanksjonene, så hvor i all verden skal de kjøpe rubler fra?

person holding fan of 100 us dollar bill
Vi vil ha betalingen i rubler.

Det interessante er at dette vil bety at det ikke bare er Russland, men mange europeiske selskaper som blir nødt til å finne ut hvordan man kan finne noen lenker mellom vestlige og russiske finans-systemer som fortsatt virker.

Putins frist for å gå over til rubler går ut den 31. mars. Det skal bli interessant å se hva som skjer etter denne datoen. Som Dmitry Trenin en gang sa: «De store maktene bløffer ikke».

Forresten, betyr Peskov formulering om at Russland «iallfall ikke vil levere gassen gratis» at det kan åpnes rom for betaling i noe som verken er euro eller rubler?

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 44

Les artikkelen direkte på derimot.no