Hvem forlot G20 møtet og hvem ble igjen

Politikeren.com
Read Time:3 Minute, 16 Second

Da har vi navnene på de landene som forlot G20 møtet i Washington 20 April 2022. Det er allikevel noe jeg ønsker å ta opp her, G20 møtet er mellom de 19 største økonomiske landene og EU, Spania er også invitert så da blir de egentlig 21. Men allikevel, hva I alle dager gjorde Ukraina på dette møtet? Europas verste økonomi siden 1991 og har fått mye dårligere økonomi siden Sovjetunionen.

Kan ikke fatte hva I alle dager de skal på dette møtet mellom de 21 økonomisk mektigste landene i verden, så i praksis var de plutselig 22. Siden G20 plutselig er blitt så woke, eller har de det? La oss først ta landene som IKKE forlot møtet da den russiske representanten skulle tale.

Argentina, Australia, Brazil, kina, Frankrike, Tyskland, India, Indonesia, Italia, Japan, Republikken Sør Korea, Mexico, Russland, Saudi Arabia, Sør Afrika, Tyrkia, Den Europeiske Unionen og Spania.

Det betyr at det gjenstår Ukraina, som av en eller annen merkelig grunn deltok i samlingen de strengt tatt IKKE hører hjemme i, USA, Storbritannia og Canda. Totalt utgjør de 18% av møtet. Altså en ubetydelig del av møtet. Resten av gruppene ble enig om at det var viktig å fortsette møtet og ikke dra politikk fra hjemmebane inn i det geopolitiske samarbeidet og “fremgangen”.

Så da vet vi i praksis hvilke land som ikke ønsker fremgang men resesjon i samfunnet vårt, navnene kommer nok ikke som et sjokk på de fleste men jeg vet at noen har etterspurt hvilket land som forlot møtet. Det er altså Utsendte fra Joe Biden, Justin Trudeau og Boris Johnson som tilfeldigvis også er de tre største bidragsyterne med våpen og pengedonasjoner til Ukraina. Enda mere påfallende er det at alle disse tre landene også hadde utplassert militært personell og spesial soldater i Ukraina like før konflikten som jeg tidligere har delt kilder på.

Storbritannias finansminister Rishi Sunak sa onsdag at britiske, amerikanske og kanadiske tjenestemenn forlot G20-møtet i Washington, DC mens russiske delegater talte.

“Vi er forent i vår fordømmelse av Russlands krig mot Ukraina og vil presse på for sterkere internasjonal koordinering for å straffe Russland,” skrev Sunak på Twitter.

Hendelsen kom midt i Det internasjonale pengefondet og Verdensbankens vårmøter, der finanssjefer samles for å takle verdens mest presserende problemer. Så tilsynelatende er Ukraina viktigere enn hele verdensøkonomien akkurat nå, da kan man jo spørre seg selv hvilken interesser de som forlot møte egentlig har.

USAs president Joe Biden har sagt at Russland ikke bør forbli medlem av G20, en uttalelse gjentatt av den kanadiske finansministeren og visestatsministeren Chrystia Freeland, som gikk ut av onsdagens møte. Så igjen ser vi det faktum at USA og Canada forsøker å påvirke det geopolitiske med en heller barnslig tilnærming, mest sannsynlig fordi de prøver å presse på en agenda som de andre landene ikke er enige i.

Pressesekretær i Det hvite hus, Jen Psaki, uttrykte støtte til hendelsen hvor de forlot salen, og sa at det var «en indikasjon på det faktum at [Russlands president Vladimir] Putin og Russland har blitt en paria på den globale scenen».

Så kanskje svaret på hele konflikten ligger nettopp der, USA sin frykt for at Kina og Russland skulle kunne bli verdens ledende stormakter imens dollaren smuldrer opp og blir verdiløs.

Den russiske visefinansministeren Timur Maksimov deltok personlig på onsdagens møte, mens den russiske finansministeren Anton Siluanov og Russlands sentralbanksjef ble med over Internett, teams kanskje?

Russlands finansdepartement nevnte ikke landene som forlot salen i en uttalelse som ble gitt etter møtet, men siterte Siluanov som oppfordrer G20 til ikke å politisere dialogen mellom medlemmene og understreket at grupperingen alltid har fokusert på økonomien.

Russland ble kastet ut av FN tidligere i år.

Les artikkelen direkte på Politikeren