Folkelig opprør i Iran – Vil mullahene bli feid bort?

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:2 Minute, 24 Second

Folk har gått ut i gatene i byer over hele landet for å protestere mot den lammende politiske og økonomiske situasjonen. I følge uoffisielle rapporter har sikkerhetsstyrker drept minst fire mennesker.

Hvor fast sitter mullah-regimet i Teheran i salen? Folk er stadig mer misfornøyde med regimet. De økende protestene kan bli farlige for den islamistiske ledelsen, spesielt siden inflasjon ikke er den eneste faktoren bak dem.

Over hele Iran demonstrerer folk . På den ene siden på grunn av de sterkt økende prisene på mat og energi; på den annen siden er det også økende misnøye med den islamistiske mulla-ledelsen og korrupsjonen blant de islamske revolusjonsgardene. Sistnevnte har suksessivt overtatt økonomisk kontroll i det vestasiatiske landet de siste årene.

Folk har gått ut i gatene i byer over hele landet for å protestere mot den lammende politiske og økonomiske situasjonen. I følge uoffisielle rapporter har sikkerhetsstyrker drept minst fire mennesker.

(Det er alltid mindre drivstoff)

Demonstrantene, som kommer fra alle samfunnslag, roper slagord rettet mot de øverste lagene i det geistlige systemet, inkludert den islamske republikkens øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, og president Ebrahim Raisi.

CIA og Mossad antas også å støtte protestene for å svekke det upopulære regimet.

(Plyndring av butikker i Iran)

I byer der protester pågår, kutter eller begrenser myndighetene Internett for å kontrollere spredningen av nyheter. Uroen begynte etter at regjeringen kuttet subsidiene til basismat som matolje, egg og melk forrige onsdag.

Prisene på matolje steg for eksempel med over 400 prosent over natten, og prisene på mel med 500 prosent. Slagordene som er utbredt i protestene, som «Ned med Khamenei! Ned med diktatoren!” og “Vi vil ikke at mullaen skal styre!” antyder at protesten mot den skrantende økonomien følger et annet hovedkrav: styrtet av systemet.

(Iran er satt til å være det første landet som lanserer en matrasjoneringsordning basert på nye biometriske ID-er.)

Observatører mener at de nåværende protestene er enda mer betydningsfulle enn de i 2019, da opprørene hovedsakelig var konsentrert i hovedstaden Teheran. Den gang for tre år siden ble hundrevis av mennesker drept og tusenvis av demonstranter arrestert i protestene mot regjeringen, ifølge uoffisielle tall.

Nøyaktige tall er umulig å få tak i på grunn av sensur. Men nå protesterer folk også i mindre byer fordi prisene stiger umåtelig, og de regjerende elitene fortsetter å velte seg i velstand.

(Det er rapporter om skarp ammunisjon og internettstans for å forhindre spredning av informasjon)

Selv om antallet demonstranter fortsatt er håndterbart, jo mer den økonomiske situasjonen forverres, desto større blir harmen blant befolkningen, hovedsakelig fordi de vet at eliten og deres familier garantert ikke vil sulte og ikke trenger å bekymre seg for tomme supermarkeder.

Les artikkelen direkte på Politikeren