EU vil ha høyere alkoholavgifter  

Aktueltspania.net
EU vil ha høyere alkoholavgifter  

Aktueltspania.net:

EU  presser på for høyere skatter i alle sine medlemsland på alkohol og sigaretter. Siden minimumsskattesatser ikke har endret seg siden 1992, har EU-kommisjonen uttalt at disse «ikke har holdt tritt med inflasjonen, utviklingen i markedet, forbruksmønstre eller økende folkehelseproblemer». 

Spania har en av de laveste skattesatsene i Europa, med €2,69 per 700ml flaske brennevin, betydelig mindre enn mange andre europeiske land.  Til sammenligning har Italia  €2,90  Tyskland €3,65   og Frankrike €5,05 avgift pr flaske. Spania tar inn bare 3 cent pr 330 ml flaske øl, langt under EU-gjennomsnittet på € 0,14. Spania har lenge vært et populært turistmål for  nordeuropeere med fristende varmt vær, billig alkohol og mange restauranter og barer som tilbyr happy hour og gratis tapas. Reiselivsnæringen fikk et stort slag under COVID-19-pandemien, som utgjorde en stor del av Spanias økonomi.

Hvis Spania innkrever i gjennomsnitt de samme skattesatsene som sine EU-partnere, kunne det kreve inn ytterligere 1 milliard euro i skatt hvert år. Ifølge Daily Mail utgjorde Spanias særavgifter for 2019 0,29 prosent av de totale skatteinntektene, med EU-gjennomsnittet på 0,79 prosent. Det har vært oppfordringer om å innføre høyere avgifter på alkohol i Spania med argumentet at det er et folkehelseproblem, spesielt ettersom mange unge sier at de «ofte» blir fulle. Andelen unge mennesker som drikker ofte i Spania antas å være mye høyere enn EU-gjennomsnittet på 17 prosent, rapporterte The Local ES.

Den spanske foreningen for familie- og samfunnsmedisin ber også om at regjeringen øker minimumsalderen for å drikke fra 14 til 18 år. Den spanske regjeringen har sagt at de «alltid vil forsvare at vin med alkohol er en del av middelhavsdietten, og at moderat inntak av det er perfekt forenlig med et sunt kosthold». Dette har imidlertid blitt bestridt av kritikere som antyder at det ikke er bevis på at ett glass vin gir helsemessige fordeler.  Frykt for høyere skatt har skremt den produktive spanske vinindustrien, som nå er nest etter Italia i sin produksjon av vin. EU har bedt om tilbakemelding fra medlemmene om sitt nåværende avgiftssystem på alkohol, som skal opp til revisjon 4. juli.

I tillegg vil Spania innføre turistskatt, noe som kan få kostnadene for en gjennomsnittsfamile ved å feriere i Spania til å øke med 50 euro på en uke.  Turister må betale en nattskatt, men prisen vil variere avhengig av type overnatting. Den nåværende planen angir en avgift på € 2 per person per natt ved opphold på et fire- eller femstjerners hotell, € 1,50 for cruisepassasjerer og 50 cent for campingferiegjester. Barn under 16 år slipper å betale, og turister kan bli belastet for maksimalt syv dager.  Den nye skatten ville være valgfri, og byer som Alicante sagt at de ikke vil bruke den.

Varaordfører og turistråd for Alicante, Mari Carmen Sánchez, sier at «Alicante kommer ikke til å kreve noen turistskatt.» «Vi snakker om et initiativ fra Consell [regjeringen i Valencia-regionen] som har den direkte fiendligheten mot reiselivssektoren, totalt upassende og som ville gi oss en klar ulempe sammenlignet med andre destinasjoner med lignende egenskaper. «Det er utrolig at den regionale regjeringen har gått videre med denne saken akkurat når sektoren begynner å se lyset etter pandemien, med løpende inflasjon og med krisen forårsaket av invasjonen av Ukraina,» sier hun.

La entrada EU vil ha høyere alkoholavgifter   se publicó primero en Aktuelt Spania.

Les artikkelen direkte fra Aktueltspania