Etter Sri Lankas insolvens står Pakistan også overfor konkurs

Politikeren.com

Politikeren.com:

Read Time:4 Minute, 41 Second

Mens Sri Lanka er et lite land, snakker vi i Pakistans tilfelle om en nasjon med 220 millioner innbyggere og en atommakt med den sjette største hæren i verden og det mest militært mektigste landet i den islamske verden.

Etter Sri Lankas ledelse er Pakistan på vei mot konkurs i en svært ladet politisk atmosfære preget av trusler om en marsj fra den avsatte statsministeren mot Islamabads hovedstad, med krav om nyvalg.

Mens Sri Lanka er et lite land, snakker vi i Pakistans tilfelle om en nasjon med 220 millioner innbyggere, en atommakt med den sjette største hæren i verden, og de mektigste væpnede styrkene i den islamske verden.

Pakistan sitter på en tikkende bombe. Den kan eksplodere når som helst. Det er en økende bekymring for konflikter i den pakistanske hærens seniorrekker.

Analytikere frykter at politisk ustabilitet kan smitte over til vold i de kommende dagene, og trekke ned Pakistans allerede oppjagende økonomi ytterligere. Landets valutareserver faller, matvareinflasjonen skyter i været, og den pakistanske rupien synker, med et massivt fall på 21,72 % mot amerikanske dollar i inneværende regnskapsår.

En “perfekt base” for en suveren kollaps.

(Pakistan Tehreek-e-Insaf-støttespillere fordømmer ‘importert regjering’)

Økonomer og analytikere har bedt om nødtiltak for å møte de truende økonomiske utfordringene. De foreslår å eliminere 800 milliarder rupier (4 milliarder amerikanske dollar) i skattefritak for bedriftssektoren og å pålegge høyere skatter på land og eiendom.

De krever også kutt i forsvarsutgifter, en spesiell skatt på kjøretøy med en motorkapasitet på 1600 cc eller mer, dobling av strømtariffen for boligeiendommer med et areal på 800 kvadratmeter eller mer, og nedbemanning av føderale byråer.

Mangelen på penger fra Det internasjonale pengefondet (IMF) skaper også problemer med tilgangen på utenlandsk valuta. En «hjelpepakke» på USD 6 milliarder er forsinket mens budsjettunderskuddet er vedvarende høyt på ni prosent av bruttonasjonalproduktet.

De forespurte skattefritakene vil ytterligere forverre statens økonomiske situasjon. I mellomtiden er situasjonen så elendig at også landets aksjemarkeder kommer under ekstremt press, med aksjekurser som stuper over hele linja.

(“Hvis noe skjer med meg, har jeg spilt inn en video der jeg avslørte alle involverte i konspirasjonen.” – Tidligere statsminister Imran Khan)

Tidligere statsminister Imran Khan, som ble fjernet fra vervet i forrige måned etter et mistillitsforslag mot ham, har konsekvent tiltrukket store folkemengder på sine offentlige samlinger, og oppfordret massene til å reise seg mot “amerikansk hegemoni og dets hemmelige rolle” i angivelig angrep hans demokratiske regime gjennom udemokratiske og grunnlovsstridige midler.

Tross alt har han ikke fått noen venner blant amerikanere med sin uavhengige politikk, noe som gjør ham til et mål for regimeendringstiltak i Washington.

Før han ble avsatt som statsminister i et ikke-tillitsforslag i parlamentet 10. april, hevdet Imran Khan at Pakistans ambassadør i USA, Asad Majeed, ble advart av assisterende utenriksminister Donald Lu om at Khans fortsettelse i embetet ville få følger for bilaterale bånd mellom de to nasjonene.

Shireen Mazari, en pakistansk politiker som fungerte som den føderale ministeren for menneskerettigheter under Imran Khan-regjeringen, siterte Donald Lu for å si:

«Hvis statsminister Imran Khan forble i embetet, vil Pakistan bli isolert fra USA, og vi vil ta saken på strak arm; men hvis mistillitsavstemningen lykkes, vil alle bli tilgitt.»

Den største bekymringen for den nye enhetsregjeringen som kom til makten i forrige måned er hvordan man kan stoppe erosjonen av reserver og finansiere de ufinansierte drivstoffsubsidiene som ble gitt av den forrige regjeringen bare dager før mistillitsavstemningen.

Nettoreservene til Pakistans sentralbank, SBP (eksklusive private bankinnskudd) var bare 10,3 milliarder dollar i uken som endte 6. mai 2022, knapt nok til å betale regningen for fire ukers import.

Overfor økonomisk motgang og den dårlige økonomien, kalte Pakistan Muslim League-Nawaz (PML-N) formann Nawaz Sharif partiledere, inkludert statsminister Shehbaz Sharif og partiets føderale ministre, til London 10. mai for konsultasjoner.

Landets driftsbalanseunderskudd nesten doblet seg i mars, noe som brakte det totale underskuddet i de første ni månedene (juli-mars) av inneværende regnskapsår til mer enn 13 milliarder dollar.

SBP viser at importen steg 41,3 % i løpet av de ni månedene, sammenlignet med 11,5 % i samme periode i fjor, hovedsakelig på grunn av kraftige økninger i råvare- og matvarepriser. Importen utgjorde 62,137 milliarder dollar i perioden juli-mars, sammenlignet med eksport på 28,855 milliarder dollar.

Den økende importen utvidet handelsunderskuddet og ødela valutakursen da etterspørselen etter dollar forble ekstremt høy i inneværende regnskapsår.

Det totale handelsunderskuddet eskalerte til USD 35,52 milliarder i de første ni månedene (juli-mars) av inneværende regnskapsår sammenlignet med USD 20,8 milliarder i samme periode i forrige regnskapsår.

I absolutte termer har handelsunderskuddet økt med mer enn 15 milliarder dollar, noe som indikerer en forverring i utenrikshandelsposisjonen. Med et så stort underskudd vil Pakistan sannsynligvis stupe inn i en betalingsbalansekrise i de kommende månedene.

Innenlands har massiv matinflasjon på 17 % påvirket livene til de fattige og middelklassene, som sliter med å få endene til å møtes. Analytikere tror at en ny inflasjonsbølge vil begynne når regjeringen fjerner drivstoffsubsidier.

Den nye USA-godkjente regjeringen under statsminister Shehbaz Sharif, som besøkte Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater kort tid etter tiltredelsen, har ikke klart å gi hjelp.

Kina har fortsatt ikke innfridd sitt løfte om å utstede lån på til sammen 4 milliarder dollar som Pakistan tilbakebetalte i slutten av mars. Kinesiske myndigheter er også motvillige til å foreta ytterligere utbetalinger etter at den pakistanske regjeringen ba om 20 milliarder dollar i kontantinnskudd og omlegging av eksisterende kommersielle lån fra kinesiske banker.

Les artikkelen direkte på Politikeren