DocTV: Intervju med Hogne Hongset – Alt henger sammen med alt

DocTV
Del denne artikkelen på din favoritt SOME(Sosiale Media)

DocTV:

Den ultimate versjon av “noen har snakket sammen” må være at Stortinget vedtar å gjøre strøm til en vare på et marked uten at noen forstår hva som foregår. Vi snakker med forfatteren Hogne Hongset som har arbeidet i Staoil, Aker og for LO i til sammen 30 år. Før det var han lærer i tyve. Han har rukket å bli 82 og er aktiv som aldri før. Han sitter i arbeidsgruppen til den alternative energikommisjonen sammen med Trygve Tamburstuen som seerne har møtt i et tidligere program.

Tamburstuen introduserte oss for energiloven og børsnotering av strøm som vi bare vagt kjente til.

Energiloven ble vedtatt under Gro i hennes tredje regjering i 1991. Gro hadde lagt frem den første proporsjonen, som Jan P. Syse modifiserte i mer markedsorientert retning og Gro gjorde ingen endringer da hun overtok. Derfor ble energiloven vedtatt med strøm som en hvilken som helst vare på et marked, bestemt av tilbud og etterspørsel.

Resultatet ser vi nå.

I en serie programmer vil Hongset forklare hva som skjedde og hvordan strømmarkedet virker.

I det første tar vi for oss liberaliseringen av strømmarkedet som myndigheetene ikke har snakket særlig høyt om. Energisamarbeidet Acer skulle ikke gjøre strømmen dyrere i Norge. Det samme gjaldt strømkablene.

Virkeligheten ble noe ganske annet.

Visste de hva de gjorde?

Auto Feeder
Author: Auto Feeder

Legg igjen en kommentar