Diett full av grønnsaker beskytter ikke mot hjertesykdom, antyder en ny studie.

Politikeren.com

Read Time:3 Minute, 33 Second

Å pakke dietten full av grønnsaker beskytter ikke mot hjertesykdom, antyder en ny studie.

Funnene utfordrer tidligere forskning som tyder på å spise mer grønnsaker er knyttet til en lavere risiko for hjerte- og karsykdommer (CVD) – som kan føre til hjerneslag, hjerteinfarkt og død.

Forskere sier at tidligere studier kanskje ikke har tatt hensyn til livsstilsfaktorer som røyking, drikking av alkohol og kjøttinntak – og sosioøkonomiske faktorer som en persons utdanning, inntekt og formue.

De legger til at bevis fra tidligere studier har vært inkonsekvente.

Nye resultater fra en storstilt britisk studie viser at et høyere forbruk av rå eller kokte produkter neppe vil påvirke risikoen for CVD.

Men ekspertene understreker at det å spise et balansert kosthold og opprettholde en sunn vekt fortsatt er viktig for å redusere risikoen for alvorlige sykdommer.

Dr Qi Feng, en forsker ved Nuffield Department of Population Health ved University of Oxford, og studiens hovedforfatter, sa: «Vår store studie fant ikke bevis for en beskyttende effekt av grønnsaksinntak på forekomsten av CVD.

«I stedet viser våre analyser at den tilsynelatende beskyttende effekten av grønnsaksinntak mot CVD-risiko er svært sannsynlig å forklares av skjevhet fra gjenværende forvirrende faktorer, relatert til forskjeller i sosioøkonomisk situasjon og livsstil.»

Forskerne brukte data fra 399 586 personer (hvorav 4,5 % fortsatte med å utvikle CVD) som var registrert i den britiske biobankstudien.

Da de meldte seg på studien i 2006-2010, ble de spurt om kosthold, livsstil, medisinsk og reproduktiv historie og andre faktorer.

Svar på spørsmål om hvor mange rå og kokte grønnsaker de i gjennomsnitt spiste daglig ble analysert, sammen med hvor sannsynlig det var at de ble innlagt på sykehus på grunn av hjerteinfarkt, hjerneslag eller alvorlig hjerte-kar-sykdom, og risikoen for død.

Faktorer som sosioøkonomisk status, fysisk aktivitet og kosthold ble også vurdert.

Forskerne vurderte om ukjente tilleggsfaktorer eller unøyaktig måling av kjente faktorer kan føre til en misvisende statistisk sammenheng mellom CVD-risiko og grønnsaksforbruk.

I studien var det daglige inntaket av totalt grønnsaker, rå grønnsaker og kokte grønnsaker 5,0, 2,3 og 2,8 store spiseskjeer per person.

Forskerne fant ut at risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer var omtrent 15 % lavere for de med høyest grønnsaksinntak sammenlignet med de laveste.

Denne tilsynelatende effekten ble imidlertid vesentlig svekket når mulige sosioøkonomiske, ernæringsmessige og helse- og medisinrelaterte faktorer ble tatt i betraktning.

Når disse faktorene ble tatt i betraktning, falt effektiviteten av å bruke grønnsaksinntak for å forutsi risikoen for hjerte- og karsykdommer med mer enn 80 %.

Ifølge forskerne bør fremtidige studier vurdere om bestemte typer grønnsaker eller hvordan de tilberedes kan påvirke risikoen for hjerte-kar-sykdom.

Sistforfatter Dr Ben Lacey, førsteamanuensis ved avdelingen ved University of Oxford, konkluderte: «Dette er en viktig studie med implikasjoner for å forstå kostholdsårsakene til CVD og byrden av CVD som normalt tilskrives lavt grønnsaksinntak.

«Men å spise et balansert kosthold og opprettholde en sunn vekt er fortsatt en viktig del av å opprettholde god helse og redusere risikoen for alvorlige sykdommer, inkludert noen kreftformer.

«Det er allment anbefalt at minst fem porsjoner av en rekke frukt og grønnsaker bør spises hver dag.»

Dr Ian Johnson, ernæringsforsker og emeritus-stipendiat, Quadram Institute Bioscience, sa: «Denne studien reiser interessante spørsmål om den relative betydningen av de mange forskjellige aspektene ved sunt kosthold og livsstil, men det bør ikke avskrekke forbrukere fra å følge folkehelseanbefalingene til å konsumere dietter med mye grønnsaker av alle typer.»

Prof Naveed Sattar, professor i metabolsk medisin, University of Glasgow, sa: «Kort sagt bør denne artikkelen på ingen måte endre råd om å spise minst fem porsjoner frukt og grønnsaker om dagen.

«Mange som bor i Storbritannia kommer langt fra dette, dessverre, og mer må gjøres for å oppmuntre til bedre inntak av grønnsaker.

«Faktisk mistenker jeg at vi kan ha undervurdert viktigheten av et sunt kosthold for helse og sykdom generelt.

«Vi er gode til å behandle med forebyggende medisiner, men Storbritannia må øke spillet for å hjelpe folk med å forbedre livsstil, inkludert kosthold og aktivitet – det er det store målet fremover etter pandemien.

«Hvordan vi best gjør dette krever imidlertid mer omtanke fra regjeringen og helsemyndighetene.»

– Funnene er publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition.

https://www.healtheuropa.eu/cardiovascular-disease-risk-not-reduced-by-high-vegetable-consumption/113660/

Happy

Happy

0 0 %

Sad

Sad

0 0 %

Excited

Excited

0 0 %

Sleepy

Sleepy

0 0 %

Angry

Angry

0 0 %

Surprise

Surprise

0 0 %

Les artikkelen direkte på Politikeren