Det Internasjonale pengefondet bekrefter: Russland-sanksjonene svekker dollaren.

Derimot.no

IMF sier at sanksjonene mot Russland truer med å redusere dollarens dominans som verdens-valuta.

Russland arbeider nå for å få til mer handel med rubler.

Av Dave DeCamp

Den USA-ledede sanksjons-kampanjen mot Russland truer nå med å feie unna USAs dollar som den dominerende reservevalutaen i verden. Det sier en ledende person i IMF til Financial Times.

Gita Gopinath, IMFs første visedirektør, sier at de omfattende sanksjonene mot Russland kan føre til at flere land nå kan komme til å gjennomføre transaksjoner i andre valutaer. 

«Dollaren vil fortsatt være den viktigste globale valutaen, selv om det er mulig at landskapet nå kan komme til å bryte opp til mindre nivåer», sier hun.

«Vi ser allerede at noen land reforhandler hvilken valuta de vil ha betalt i for sin handel».

Gita Gopinath

Etter at sanksjons-kampanjen ble satt i verk, har den russiske presidenten Vladimir Putin gått til det skritt å øke handelen med rubler. Han sier alt Russland ikke vil selge gass til «uvillige» nasjoner dersom de ikke betaler med russisk valuta. 

Moskva har også foreslått overfor India å inngå avtaler med rubel-rupi-dominert betaling.

Gopinath sier at flere valutaer blir brukt i global handel. Og det kan komme til å bli enda flere unntak rundt reserve-eiendelene fra nasjonale sentralbanker. 

«Landene ser ut til å bygge opp sine reserver i valutaer de handler med resten av verden i, De låner fra resten av verden, så vi kan få se en saktegående trend mot andre valutaer enn dollar. Det kan komme til å spille en større rolle i framtiden», sa hun.

De sanksjonene som USA og deres allierte innførte var ment å ramme Russlands bruk av dollar og euro. Så det er ikke overraskende at Putin nå vil øke handelen med rubler.

Russland har forberedt seg på å skjerme seg fra vestlige sanksjonene i flere år. Rubelen har nesten greid å gjenopprette verdien av rubler etter krasjet som skjedde da Moskva invaderte Ukraina.

Gopinath sier at dollarens dominanse ikke vil bli utfordret «med det første».

Men når stadig flere globale transaksjoner skjer i andre valutaer vil det redusere verdien av dollar over tid.

President Biden har gjentatte ganger advart om at sanksjonene vil skade USA og Europa like mye som de vil skade Russland.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: Jp Valery

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 35

Les artikkelen direkte på derimot.no