Det er EU-kommisjonens vedtak og avtaler som gjelder. EU-kommisjonen vil tvinge Polen til å kjøpe vaksiner selv om de ikke trenger dem.

Derimot.no

Denne meldingen er interessant av flere grunner. Den forteller for det første at avtaler er inngått med legemiddelprodusenter uten at en har hatt muligheter å reversere disse når det ikke lenger er behov for deres produkter. Den angivelige pandemien er over, men en skal fortsette å kjøpe produktene deres.

For det andre forteller den om EUs overnasjonalitet. Selv om dette benektes fortsetter EUs utvikling mot en union eller forbundstat. Den ikke-valgte kommisjonen i Brussel inngår kontrakter på vegne av alle medlemslandene og vedtar også retningslinjer for å styre i hele EU-området som i noen tilfeller kommer på tvers av nasjonale folkevalgte vedtak. Polen og andre medlemsland har gående konflikter med EU-kommisjonen som vil at deres regler skal ha forrang foran nasjonalt vedtatte.

Vedtak her går foran nasjonale vedtak.

På toppen av dette er EU-kommisjonens avtaler med legemiddelprodusentene hemmelige. I praksis et overnasjonalt diktatur uten innsyn for befolkningen.

Det som skjer forteller også hvilken gullgruve denne pandemien har vært for de store legemiddelprodusentene. Regjeringer har i mange land nærmest helt i ørska bevilget enorme summer for å møte en sesonglignende influensa. Det har vært et run mot legemiddelprodusentene for å få disse produktene før andre. Land uten penger og innflytelse (Afrika) har ikke fått tilgang, men har klart seg like godt eller kanskje bedre (langtidsbivirkninger) når en ser på dødelighet i ettertid.

Når noen nå edruelig begynner å tenke økonomi igjen og ikke bare reagerer i panikk får de virkeligheten i hodet. Produktene EU har forpliktet seg å kjøpe må betales enten en har behov for dem eller ikke.

Redaksjonen

Her en noen utdrag fra Reuters-meldingen:

Polen vil ikke ta eller betale for flere doser covid-19-vaksine under EUs forsyningskontrakt, sa helseministeren tirsdag, og satte scenen for en juridisk kamp med produsenter.

Polen, sammen med andre EU-medlemmer, har mottatt covid-19-vaksiner under koronaviruspandemien under forsyningskontrakter avtalt mellom EU-kommisjonen og vaksineprodusenter som BioNTech og Pfizer eller Moderna.

Polens største leverandør er Pfizer. Landet har imidlertid sett lavere vaksineopptak enn det meste av EU og har overskudd av vaksinelager, hvorav deler har solgt eller donert til andre land.

«På slutten av forrige uke brukte vi force majeure-klausulen (fra romerretten, betyr utenfor kontroll, red.) og informerte både EU-kommisjonen og hovedvaksineprodusenten om at vi nekter å ta disse vaksinene for øyeblikket, og vi nekter også å betale,» sa helseminister Adam Niedzielski til den  private mediekanalenTVN24….

«På slutten av forrige uke brukte vi force majeure-klausulen og informerte både EU-kommisjonen og hovedvaksineprodusenten om at vi nekter å ta disse vaksinene for øyeblikket, og vi nekter også å betale,» sa helseminister Adam Niedzielski. privat kringkaster TVN24.

Minister Zdrowia Adam Niedzielski: Kardiologia i onkologia są priorytetami i na pewno nimi pozostaną, choć przed nami trudny okres - Świat Lekarza
Polens helseminister

Pfizer sa at avtalen om levering av covid-19-vaksine til EUs medlemsland var med EU-kommisjonen.

EU-kommisjonens helsetalsmann Stefan de Keersmaecker sa på en pressekonferanse tirsdag at medlemslandene er bundet av kontraktsmessige forpliktelser…

»Vi fortsetter å legge til rette for diskusjoner mellom den polske regjeringen og selskapet for å finne en pragmatisk løsning på denne spesifikke situasjonen landet er konfrontert med,» sa han.

I Polen er 59 % av befolkningen vaksinert med to doser og 31 % har fått en booster-sprøyte. Dette er godt under EU-gjennomsnittet på henholdsvis 72,5 % og nesten 53 %.

https://www.reuters.com/world/europe/poland-says-it-wont-take-or-pay-more-covid-19-vaccines-now-2022-04-19/

Maskinoversatt av redaksjonen

Meldingen er også gjengitt her i Nya Dagbladet: https://nyadagbladet.se/utrikes/polen-stoppar-kop-av-covidvaccin/

Forsidebilde:  Sara Shakeel

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 5

Les artikkelen direkte på derimot.no