Derimot: Vestlige ledere forstår bare maktens språk.En kan ikke forhandle med rovdyr – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Paul Craig Roberts har i utallige artikler, mange av dem offentliggjort her på Derimot.no klaget over at den russiske ledelsen ikke forstår hva de står overfor i vest. Han har etterlyst en mer hardhendt holdning og langt mer offensive og kontante svar fra russisk side overfor provokasjoner til Nato- og USA-ledelsen.

Jeg har tildels vært enig med han i akkurat disse vurderingene. Han har tidligere arbeidet i USAs regjering og vært medredaktør i Wall Street Journal. Han kjenner systemet fra innsiden og vet gjennom egen erfaring hvilke holdninger som rår der i gården.

Jeg har også forstått den russiske forsiktigheten. Den russiske befolkningen har mer enn noen andre fått føle på kroppen hva krig er og det preger dem på alle måter. De vil forhindre en krig – ikke minst atomkrig – for enhver pris. En atomkrig betyr slutten på vår kjente verden.

Men det er kjeltringer de står overfor i Vesten, både lederne i USA og EU. Det er folk som i 500 år har fått mye av sin velstand ved å plyndre andre mennesker og områder over hele verden, også i sine egne land. De kjenner bare et språk og det er maktens – det er bare makt de respekterer. Det er maktens språk de kan til fingerspissene og som de har utviklet et finurlig diplomati i forhold til.

John Robert Bolton er en amerikansk politiker og diplomat. Han tjenestegjorde som USAs ambassadør til FN fra august 2005 til desember 2006. Fra 9. april 2018 til 10. september 2019 var han USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering. Wikipedia

De siste årene har de ikke trengt å bruke diplomati, bare rein makt gjennom trusler om krig og sanksjoner. Verdens eneste supermakt, USA, etter at Sovjetunionen brøt sammen, trengte ikke diplomati. Deres fremste diplomater, de med virkelige diplomatiske ferdigheter, hadde blitt overflødige. Vi fikk typer som John Bolton som bare hadde et verktøy i kassen sin: bombing, som en dårlig erstatning.

Jeg har syntes som Paul Craig at den russiske holdningen har vært litt naiv overfor vestlige ledere, men nå merker jeg at det endrer seg. Både gjennom intervjuer jeg ser og gjennom uttalelser fra russiske ledere og fra vanlige russere merker jeg at nå er det slutt på forsøkene på et vennskapelig eller et rasjonelt forhold til vestlige ledere. Det er bra.

Det blir ingen forståelse eller avtaler hvis en ikke snakker det samme språket. I vest kjenner en i dag bare knyttneve-språket. Crocus-massakren var spikeren i kisten til diplomatisk språk mellom vesten og Russland. Russland har forhåpentligvis endelig lært. En kan ikke forhandle med et rovdyr. De må fanges og klippes klørne av.

Knut Lindtner
Redaktør

Washington har nå krysset en skjebnesvanger rød linje med Crocus-angrepet.

Av Paul Craig Roberts og Gilbert Doctorow.

Gilbert Doctorow bekrefter nå med sin analyse min forutsigelse om at Putins toleranse for provokasjoner nå får Ukraina-konflikten til å komme helt ut av kontroll.

Doctorow er en forsiktig analytiker som aldri overdriver en situasjon. I dette intervjuet sier han at uttalelsen til Russias Federal Security Bureau (FSB) antyder  at regjeringene i USA og Storbritannia er implisert i Crocus-angrepet og at dette må ha vært kjent av Putin.

Det blander både USA og Storbritannia inn i Crocus-angrepet, og det har bragt oss til et farenivå som kan ligne Cuba-krisen. Doctorow rapporterer at russisk fjernsyn har gjennomgått en massiv forandring som følge av Crocus-angrepet. 

Kommentatorene vil ikke lenger akseptere Putins manglende svar om angrepet på russisk fjernsyn. Han snakker plutselig svært voldelig om å ødelegge Kharkov og Kiev, og få en så rask slutt på konflikten som mulig, en konflikt som han mener har vart altfor lenge.

Det ser nå ut som om den skjebnesvangre røde linjen nå er krysset.

Oversatt av redaksjonen

Intervjuet med Doctorow kan sees under.

Forsidebilde: Lexica

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar