Derimot: Verden i stor forandring. Macron på Afrika-reise for å redde stumpene?

Derimot.no

derimot.no:

Denne meldingen under bekrefter den utviklingen som er på gang. I stedet for folk fra den franske fremmedlegionen (mange kriminelle) benytter stadig flere afrikanske land leiesoldater fra Russland. Årsaken kan være det vi har meldt om tidligere at disse leiesoldatene ikke representerer et land eller økonomiske interesser slik kolonimakter som Frankrike, har.

Flere har hevdet at Frankrike hadde egne økonomiske interesser i en rekke av sine gamle koloniale stater i Afrika og var interessert i å holde kontrollen der mer enn å bekjempe grupper som bl.a. var utstyrte med våpen og religiøs ekstremisme.

Nesten alle statsgrensene i Afrika er det kolonimaktene som har konstruert ut fra egne interesser

Det som skjer forteller om de endringer i Afrika som nå er under veis. Mange ledere på kontinentet ser seg om etter nye kontakter og kvitter seg med sine gamle som gjerne var fra tidligere kolonimakter. Kina har lenge vært på full fart inn i afrikanske land og nå kommer også Russland til kontinentet godt hjulpet av store kornlagre, mye kunstgjødsel – og Wagnergruppen.

At Macron reiser på ny signingsferd for å redde stumpene av Frankrikes gamle imperium og innleder nye kontakter forteller om de endringene som er på gang. Det viktigste for mange afrikanske land er å få i gang en økonomisk utvikling som løfter dem ut av fattigdom, tilbakeliggenhet og historiske konflikter som følger gamle stammegrenser, en arv fra kolonitiden.

Dette er ingen enkel prosess i og med at statsdannelsene på kontinentet (en del av arven fra kolonitiden) rommer et vel av indre konflikter. Det er disse konfliktene de gamle kolonimaktene har benyttet seg av for å holde kontrollen i mange afrikanske land.

Knut Lindtner
Redaktør

Macron sier at Frankrike vil stenge sine militærbaser i Afrika

President Emmanuel Macron sa at Frankrike vil avslutte sin praksis med å være vertskap for vanlige militærbaser i Afrika, under en tale i forkant av en turné i afrikanske land som starter på onsdag.

Han sa at Frankrike i stedet vil sette opp baser eller «akademier» som skal drives av franske og afrikanske hærer. Han sa at det ville være en merkbar nedgang i fransk militært personell, men en økning i innsatsen for å gi opplæring og utstyr.

– Basene slik de eksisterer nå er en arv fra fortiden, sa han til journalister ved Elysee-palasset i Paris to dager før han fløy til Gabon, det første landet på en tur som også vil ta ham til nasjoner som ikke var tidligere franske kolonier, inkludert Angola og Den demokratiske republikken Kongo.

«Disse basene vil ikke bli stengt, men omorganisert,» sa han, og la til at de nye basene eller «akademiene» gradvis vil begynne å bli «afrikanisert» og drives i samarbeid med afrikanske og europeiske partnere.

Burkina Faso er en innlandsstat i Vest-Afrika. Det grenser til Mali i nord, Niger i øst, Benin i sørøst, Elfenbenskysten, Ghana og Togo i sør. Landet het tidligere Øvre Volta, men skiftet navn i 1984. Wikipedia Den er en del av det som omtales som det mineralrike Sahel-beltet. Landet har 22 millioner innbyggere. Foto fra Burkina Faso.

Turen kommer en drøy uke etter at Burkina Faso sparket ut franske tropper og avsluttet en militæravtale som tillot Frankrike å kjempe mot opprørere i den vestafrikanske nasjonen, og ble det siste afrikanske landet som avviste Paris’ hjelp.

Frankrike trakk sine styrker ut av Mali i fjor etter at juntaen der begynte å samarbeide med russiske militærentreprenører.

Russlands Wagner-gruppe har også utplassert styrker i Den sentralafrikanske republikk, noe som førte til frykt for en dominoeffekt i Paris i en tid vestlige land prøver å lobbe det globale sør mot Russland på grunn av invasjonen av Ukraina.

Macron sa at han var «stolt» av Frankrikes militære «historie» i Mali, og vil ikke tillate at landet blir gjort til syndebukk for en forverring av sikkerhetssituasjonen i Sahel, der islamistiske opprørere har gjort fremskritt.

«Frankrikes rolle er ikke å fikse alle problemene i Afrika,» sa han.

Macron sa også at afrikanske nasjoner til slutt ville slutte å henvende seg til Wagner-gruppen da de ville se at den bare sår elendighet.

«Det er en gruppe kriminelle leiesoldater, livsforsikringen til sviktende regimer og putschister,» sa han.

https://www.newarab.com/news/france-close-its-regular-military-bases-africa

Forsidebilde: Annie Spratt

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst.

30 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 30 ganger.

Post Views: 59

Les artikkelen direkte på derimot.no