Derimot: Ukraina støtter afrikanske jihadister fordi den russiske Wagner-gruppen bekjemper dem. Er min fiendes venn min fiende? – Derimot
derimot.no:
Konflikten i Sahel-beltet dreier seg om ressurser. Beltet er rikt på naturressurser slik mange afrikanske land er. For å kunne plyndre landene har det vært de gamle kolonimaktenes strategi å skape sosiale konflikter inne i landene slik at de ikke har kunnet samle seg om felles politikk for oppbygging av hele landet.
Frankrike har vært engasjert med fremmedlegionen for å bekjempe jihadistene, men har gjort en elendig jobb. Og som gammel kolonimakt har de forfulgt sine egne koloniale interesser. Onde tunge har hevdet at det faktisk har hjulpet jihadistene fordi splittete og svake nasjonalstater er lettere å utnytte.
Derfor har noen av landene engasjert den russiske Wagner-gruppen til å hjelpe dem i bekjempelsen av jihadistene. Og de har vært effektive, ikke fordi de er bedre enn franskmennene men fordi de har gjort det de skulle slik de franske troppene åpenbart ikke gjorde.
Nå har Wagner-gruppen i en nylig trefning lidd nederlag på grensen til Algerie sammen med styrker fra Malis regjering. Når Ukrainas regjering hyller jihadistene for deres seier i dette slaget spytter de samtidig alle Sahelstatene politisk i ansiktet. Men slik er politikken for noen. Min fiendes venn er min fiende. Det er kortsiktig og egentlig barnslig tenking som driver denne typen resonnementer.
Alle afrikanske stater som ønsker å få tilgang på egne nasjonale naturressurser merker seg naturlig hva den ukrainske regjeringen her sier. Og hvis det er korrekt at Ukraina også har hjulpet jihadistene er de i ferd med å ødelegge forholdet til en rekke afrikanske stater. Dette rammer ikke primært Russland, men afrikanske stater. Men det sier også sitt om den ukrainske regjeringens karrakter.
Og for at det også skal bli sagt. Wagnergruppen er tilknyttet den russiske regjeringen i en eller annen form slik at de representerer en måte Russland skaffer seg innflytelse i disse landene på.
Knut Lindtner
Redaktør
Afrikansk stat fordømmer ukrainsk «propaganda».
Senegal har innkalt den ukrainske ambassadøren for hans lovprising av et angrep på russiske militære kontraktører i Mali.
Utenriksministeren i Senegal har fordømt den ukrainske ambassaden fordi de støttet et terroristangrep mot regjeringsstyrker og russiske militære kontraktører i Mali forrige måned. Ministeren beskylder Kiev for å prøve å «destabilisere» den «broderlige» nasjonen Mali.
Tuareg-opprørere angrep en konvoi med soldater fra Mali og medlemmer av det private militære selskapet Wagner nær Malis grense mot Algerie. Dette skjedde sent i juli, der dusinvis ble drept.
Tidligere denne uken påsto en talsmann for Ukrainas GUR (den militære etterretningen), Andrej Yusov, at hans agenter hjalp jihadister med å planlegge angrepet.
«Opprørerne fikk nødvendig informasjon, og ikke bare informasjon, som satte dem i stand til å gjennomføre en suksessrik operasjon mot russiske krigsforbrytere», fortalte Yusov til ukrainsk fjernsyn. Yusov sa ikke noe om ukrainsk personell deltok i angrepet. Men han lovet at «det vil komme mer».
Ukrainas ambassade i Dakar la dette intervjuet ut på Facebook, sammen med en kommentar fra ambassadør Juri Pivovarov , som erklærte at det «ganske sikker vil komme mer. Straffen for krigsforbrytelser og terrorisme er uunngåelig».
Videoen har senere blitt slettet.
I en uttalelse på lørdag sa Senegals utenriksminister at «vi kan ikke akseptere…kommentarer og holdninger som unnskylder terrorisme. Spesielt ikke nå dette har som mål å destabilisere et land, en broderlig nasjon som Mali». Senegal har hatt «en konstruktiv nøytralitet i Russland-Ukraina-konflikten».
«Men vi kan ikke tolerere forsøk på å overføre denne media propagandaen rundt konflikten som foregår på deres eget område», fortsatte ministeren. Ifølge uttalelsen ble Pivovarov innkalt til departementet for å forklare seg. Og han ble minnet om «de forpliktelser og den diskresjon, tilbakeholdenheten og den ikke-innblanding, som er alvorlig og betydningsfull i hans situasjon».
Mali har vært invadert av jihadist-opprør siden 2012. Angrepene skal komme fra Al Qaida og fraksjoner fra Den Islamske Stat (IS). De skal ha drept flere tusen, og jaget mer enn 375 000 mennesker på flukt, ifølge anslag fra FN.
I flere tiår har franske militære operasjoner mislyktes med å få slutt på volden. I stedet har opprøret spredt seg til nabolandene Burkina Faso og Niger.. Begge disse landene, og Mali, blir nå ledet av militærregjeringer etter at deres vestlig-sinnede ledere er blitt styrtet i en serie statskupp siden 2020.
Tidligere i år opprettet Mali, Niger og Burkina Faso en allianse for å hjelpe hverandre med å bekjempe jihadist-trusselen. Alle tre har søkt å få økt sikkerhets-samarbeid med Russland.
Man tror at Wagner-soldater opererer i Mali og Burkina Faso. Senegal er ikke med i denne alliansen, og regnes som vennlig overfor USA og Frankrike. Likevel opprettholder Senegal et vennlig forhold til Mali, som de grenser mot i øst.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
https://www.rt.com/africa/602094-senegal-ukraine-ambassador-mali
Forsidebilde: Lexica