Derimot: Tyske bedrifter med nese for business. Forlater ikke Russland, men sniker seg unna.

Derimot.no

derimot.no:

Jeg har lenge lurt på hvorfor ikke protestene i det tyske næringslivet er mere uttalte enn det vi kan høre og observere. For den politikken Tyskland nå fører overfor Russland vil måtte føre til katastrofe. Det mest åpenbare er energimarkedet der Tyskland stenger seg selv ute fra livgivende russisk gass og olje. Det er helt uforståelig at landet kan se seg tjent med en regjering og politikk som ødelegger landets avanserte produksjonsliv.

Men nå viser det seg, slik det fremgår fra artikkelen under, at selv om ikke næringslivet protesterer høylytt sniker store deler av det seg unna sanksjonspolitikken i det stille. De fortsetter bare virksomheten i Russland uten å lage nummer av det.

Og da gjelder også Bertolt Brecht sin spissformulering for næringslivet: «Først spise, siden moral». Spørsmålet er hvor lenge dette likevel kan fortsette, for det rammer naturligvis de største tyske bedriftene hardt. Faller disse faller ryggraden i tysk økonomi, for mange små og mellomstore bedrifter er helt avhengig av de største.

Jeg kan ikke forstå annet at den tyske regjeringen sitter på oppsigelse nå.

Knut Lindtner
Redaktør

80 % av tyske mellomstore bedrifter har blitt i Russland til tross for sanksjoner

Mens store tyske multinasjonale selskaper som SAP måtte gi etter for press fra opinionen og forlot det russiske markedet, fortsetter mellomstore selskaper som ikke er i rampelyset stille sin virksomhet og prøver sitt beste for å omgå sanksjonene.

SAP SE er et tysk foretak som utvikler og leverer forretningssystemer, mm til bedrifter og foretak. Programvarene SAP leverer er særlig rettet mot storbedriftsmarkedet. Selskapet er et av Europas største innen programvare. Wikipedia Bedriften har over 100 000 ansatte.

Faktisk har 80 prosent av tyske virksomheter blitt i landet, noe som understreker hvor mange tyske bedriftseiere som setter praktiske økonomiske interesser først når det kommer til krigen i Ukraina, ifølge en rapport fra det tyske forretningsukebladet Wirtschaftswoche.

En tysk bedriftsleder snakker til media og forteller hvordan selskapet hans og andre jobber for å gjenopprette økonomiske forbindelser mellom Europa og Russland.

Bedriftslederen indikerte at det største problemet de står overfor for øyeblikket er mangelen på kontakt mellom russere og europeere. I tillegg er det ikke noe samarbeid mellom russerne og ukrainerne.

Direktøren sa at selskapet hans har kontorer i begge land, og siden 2014 har de jobbet hardt for å holde virksomheten sammen. Store tyske selskaper hadde derimot ikke annet valg enn å forlate det russiske markedet; de som var motvillige til å gjøre det, som noen europeiske bilprodusenter, ble utsatt for hardt offentlig og politisk press. Mellomstore selskaper holdt seg imidlertid under radaren og unngikk offentlig gransking.

Mer enn to tredjedeler av mellomstore tyske selskaper, rundt 80 prosent, trosser sanksjonene, kommer opp med kreative måter å erstatte de manglende delene og råvarene og jobber for å sikre at deres operasjoner overlever krigen.

I en tale til den tyske avisen føler bedriftslederen seg ansvarlig for sine russiske ansatte, og sier at levebrødet til rundt 400 familier avhenger av om de forblir i virksomhet.

Så langt har de lyktes, og de jobber med å vente på krigens slutt og normaliseringen av de økonomiske relasjonene.

Uttalelsene til den tyske forretningsmannen gjenspeiler dataene til Macro Advisory, som ble publisert i juli. I følge disse bestemte mindre enn 5 prosent av små og mellomstore tyske selskaper å forlate det russiske markedet som følge av krigen og bare 4 prosent av medlemmene i det russisk-tyske handelskammeret kunngjorde at de ville forlate det russiske markedet fullstendig. Organisasjonen gjennomførte en undersøkelse blant sine 1050 medlemsbedrifter for å finne ut hvordan de ser på fremtiden til virksomheten sin i Russland. De resterende planlegger å fortsette sine aktiviteter i markedet uten endringer, enten delvis forlate nye prosjekter eller endre strukturen, ifølge handelskammeret.

Maskinoversatt og bearbeidet av redaksjonen

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 22

Les artikkelen direkte på derimot.no