Derimot: Terrorangrepet i Moskva. Det store spørsmålet: Hvem stod bak? – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Vi legger ut denne siste oversikten fra det russiske nettstedet Russia Today. De rapporterer nøkternt fra hendelsen, men det store spørsmålet er hvem som står bak. Hendelsen kan vanskelig forståes uavhengig av den pågående krigen i Ukraina. Det er mer enn sannsynlig at den henger sammen med den konflikten, med det forklarer ikke uten videre hvem som står bak.

For de som er interessert i en mer detaljert oversikt med beskrivelse og videoer anbefales denne linken. Av den fremgår det at minst tre av de som var med på angrepet er pågrepet.

Vi noterer oss at representanten for Ukrainas regjering sier at de ikke driver med terrorvirksomhet, noe som er en blank løgn. Beskytningen av storbyen Donetsk med granater og missiler med over 10 000 drepte over 10 år forteller det motsatte. Den nylige bruken av klasevåpen mot Belgorod forteller oss denne regjeringen bruker terror mot sivilbefolkningen som et av av sine virkemidler.

De avgåtte statssekretæren i USA utenriksdepartement, Victoria Nuland, fortalte etter besøket i Kiev i månedskiftet januar/februar, like før hun måtte slutte, at vi kunne forvente oss noen kommende spektakulære operasjoner fra Kiev side.

Dette bringer verden nærmer en katastrofe, men vi regner med at den russiske siden opptrer med nøkternhet og fornuft. Dette er taperens metode. Vi vil altså ikke bli overrasket om det viser seg å være et desperat utspill fra ukrainsk side (kanskje med hjelp fra Nato) for å skape en ny stemning i Russland, men vi vet ikke. Angrepet er meget godt forberedt og har krevet mye ressurser i form av bl. a. omfattende logistikk. Dette er ikke noen spontan aksjon, nei.

Knut Lindtner
Redaktør

Stort terrorangrep i Moskva konserthus: Det vi vet så langt

Væpnede menn har drept og skadet en rekke mennesker som deltok på en konsert nær den russiske hovedstaden

Russland ble fredag utsatt for et av de verste terrorangrepene i sin moderne historie. Minst 60 mennesker ble drept og mange skadet av en gruppe bevæpnede menn som stormet et stort musikksted like utenfor Moskva.

Detaljer dukker fortsatt opp, men det ser ut til at angrepet var godt forberedt og designet for å maksimere tapene. Her er det som er kjent så langt.

Et fullsatt lokale

Terroristene slo til mot Crocus rådhus, et konsertsted i Krasnogorsk, en bosetning i den vestlige utkanten av den russiske hovedstaden. Det er en del av et større underholdningskompleks åpnet i 2009, som også inkluderer et kjøpesenter og hotell.

Konsertsalen rommer opptil 7500 mennesker og var nesten fullsatt da terroristene startet angrepet. Det populære rockebandet Picnic skulle opptre.

Skytetur

I følge opptak som sirkulerer på nettet, deltok rundt fem bevæpnede menn i skytingen. De så ut til å bære automatiske skytevåpen og hadde annet militærutstyr.

De skal ha drept sikkerhetsvaktene – som var ubevæpnede – ved hovedinngangen til lokalet, og blokkert det før de fortsatte raseringen inne.

Stor brann fulgte

Når terroristene nådde konsertsalen, skal de ha satt fyr på stoler inne. Brannen spredte seg over bygningen og nådde taket før brannvesenet kunne begynne å bekjempe den. Helikoptre ble sett helle store mengder vann på bygningen etter angrepet.

Dusinvis drept

Russlands etterforskningskomité har sagt at minst 60 mennesker ble drept i angrepet, og advarte om at «tallet på ofre kan øke».

Tre barn er døde etter masseskytingen ved Crocus rådhus, ifølge sykehusdata som er lagt ut på Moskva-regionens helsedepartements nettsted.

En liste over sårede utgitt av departementet har mer enn 140 oppføringer, hvorav noen ennå ikke er identifisert. Flere titalls av de skadde skal være i alvorlig tilstand.

Minst 70 ambulanser ble sendt til stedet fredag kveld, ifølge tjenestemenn.

Gjerningsmennenes skjebne

Russisk politi rapporterte ikke om noen arrestasjoner i kjølvannet av skytingen. Kommandoenheter ble sendt til stedet, men det var ikke umiddelbart klart om de konfronterte våpenmennene inne.

Ubekreftede medieoppslag sa at flere Crocus-ansatte var varetektsfengslet.

Identiteten til terroristene

Ingen terrorgruppe tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet.

Senior ukrainsk embetsmann Mikhail Podoliak la ut en videouttalelse på sosiale medier kort tid etter at nyheten kom. Assistenten til president Vladimir Zelensky distanserte den ukrainske regjeringen fra tragedien, og hevdet at Kiev ikke tyr til terrorisme i sin kamp mot Russland.

Reaksjoner fra utlandet

Internasjonale organisasjoner og utenlandske regjeringer, inkludert de som Russland anser som uvennlige, har fordømt terrorangrepet.

Kommunikasjonsrådgiver for Det hvite hus i Det hvite hus, John Kirby, som holdt en daglig orientering kort tid etter hendelsen, kalte bildene fra åstedet «vanskelige å se» og la til: «Våre tanker kommer åpenbart til å gå til ofrene for denne forferdelige , forferdelig skyteangrep.»

Sikkerhetsvarsler i mars

Tidligere denne måneden ga USA en advarsel til sine innbyggere i Russland, og oppfordret dem til å unngå offentlige steder og massesamlinger. Ambassaden hevdet at «ekstremister» hadde overhengende planer om et angrep i Moskva. Flere andre ambassader fulgte etter og sendte ut lignende varsler.

Kirby understreket at Washington ikke har spesiell kunnskap om dette.

Oversatt av redaksjonen

https://www.rt.com/russia/594735-crocus-terrorist-shooting-recap/

Forsidebilde: iStock

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar