Derimot: Telefonsamtalen Trump vs. Putin. Russland vinner krigen. Putin firer ikke. – Derimot

derimot.no:

Jeg skal kort orientere for dem som ikke følger med på krigen i Ukraina. Siden det nå kommer svært få meldinger i våre medier, betyr det at det går svært dårlig for den ukrainske siden. Hele den lange frontlinjen deres er i ferd med å bryte sammen flere steder. Russland er i ferd med å overkjøre NATO-siden etter tre år med utmattelseskrig. Dette er grunnen til kravet fra EU-toppene – og plutselig nå også fra Zelensky – om våpenhvile før fredsforhandlinger.

En vinnende part går aldri med på noe slikt. Våre medier prøver å fremstille det som om Russland ikke ønsker fredsforhandlinger. Det er å snu virkeligheten på hodet. Minsk-avtalene 1 og 2, samt Istanbul-avtalen i april 2022, ble brutt fra ukrainsk side etter stort påtrykk fra NATO. Når de nå krever våpenhvile, er det fordi de er i ferd med å tape krigen.

Nå kan forhandlingene begynne, og Ukraina gjør lurt i å gå med på de russiske kravene, som faktisk har vært de samme de siste to årene. Jeg tror de vil bli skjerpet ganske raskt nå, dersom frontlinjen bryter sammen. Ukraina har ikke mange ukene på seg.

Knut Lindtner
Redaktør

Trump ringer Putin – spillet fortsetter som før

Av Larry C. Johnson

X-CIA-analytiker

Donald Trump nekter å følge manuskriptet som Zelensky og europeiske ledere har skrevet for å fange Russland i et diplomatisk hjørne. Storbritannias, Frankrikes, Tysklands og Polens ledere gjorde et desperat forsøk på å få Trump til å presse Russland til å akseptere en ubetinget 30-dagers våpenhvile – med trussel om en ny runde knusende sanksjoner. Zelensky, i kjent stil, gjentok budskapet lojalt. Trump tok ikke agnet.

Presidentene Trump og Putin snakket sammen i omtrent to timer mandag 19. mai. Trump omtalte samtalen i svært positive ordelag, og kalte den «utmerket». Han annonserte at Russland og Ukraina nå vil starte forhandlinger «umiddelbart» om en våpenhvile og en avslutning på krigen. Han foreslo Vatikanet som mulig vertskap for samtalene, og presiserte at USA ikke vil mekle – fordi bare Russland og Ukraina forstår konflik­tens kompleksitet.

Kremls versjon: Mer nøktern og konkret
Kreml ga en mer detaljert og nøktern beskrivelse. Ifølge deres referat beskrev Putin samtalen som «åpenhjertig og substansiell», og uttrykte vilje til å samarbeide med Ukraina om å utarbeide et memorandum som grunnlag for fremtidige fredssamtaler. Han avviste imidlertid det amerikanske forslaget om en ubetinget 30-dagers våpenhvile, og understreket at en våpenhvile kun kan vurderes dersom flere uløste spørsmål er avklart på forhånd.

Putin gjentok Russlands sentrale krav, som blant annet inkluderer en demilitarisering av Ukraina og en innskrenking av vestlig innflytelse. Disse målene står fast. Han antydet at en våpenhvile bare kan vurderes dersom det først oppnås enighet om en rekke betente punkter.

Ingen endring i Russlands linje
Med andre ord: Putin har ikke flyttet seg en millimeter siden han la fram Russlands krav 14. juni 2024. Dette samsvarer med budskapet den russiske delegasjonen ga ukrainske forhandlere sist fredag i Istanbul. Russlands sjefsforhandler, Vladimir Medinskij, gjorde det klart at forhandlinger kan fortsette parallelt med pågående militære operasjoner. Han presiserte at Russland er forberedt på å fortsette konflikten så lenge det er nødvendig for å nå sine mål – og henviste til historiske eksempler som Den store nordiske krig, som varte i 21 år. Ifølge rapporter sa Medinskij: «Vi er klare til å kjempe for alltid,» noe som understreker Russlands vilje til en langvarig konflikt.

Dette er ikke tom retorikk. Medinskijs uttalelser speiler tenkningen til både Putin og den russiske generalstaben. Det store spørsmålet nå er: Forstår Trump og hans nasjonale sikkerhetsteam at Russland ikke inntar en taktisk forhandlingsposisjon som de er villige til å moderere – men at kravene deres er reelle og faste?

Svaret er: Nei.

Samtaler før informasjonen var kjent
Jeg hadde som vanlig mine mandagsprater med Nima og dommer Napolitano. Disse ble spilt inn mens samtalen mellom Trump og Putin pågikk, så vi hadde ikke tilgang til detaljene da. Likevel diskuterte vi Russlands posisjon, og hvordan Trump og hans team har unnlatt å lytte til hva Putin, Lavrov og andre russiske ledere har sagt – igjen og igjen – de siste 11 månedene.

https://sonar21.com/trump-calls-putin-the-game-remains-the-same/

Forsidebilde: KI-generert

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar