Derimot: Styrkeforholdet endrer seg også innen idretten. Russisk idrett vil bli rehabilitert. – Derimot

derimot.no:

Naturligvis har vestlige land politisert idretten for å legge maksimalt politisk press på Russland. Og naturligvis er dette uttrykk for en dobbel standard som lukter av hykleri. USA førte krig i Afghanistan i 20 år uten at det vakte reaksjoner. Nå forsyner de Israel med våpen, noe som har ført til tilstander i Gaza som mange omtaler som folkemord.

Vestlige land har tidligere ført krig uten at det har ført til utestengelser fra idretten – eksempler inkluderer Syria, Libya, Irak, Somalia, Jemen og Afghanistan. Da Sovjetunionen sendte tropper til Afghanistan i 1980 etter henstilling fra den afghanske regjeringen, ble OL i Moskva boikottet av vestlige land. Men da USA invaderte Afghanistan i 2001 etter 9/11-angrepet, kom det ingen reaksjoner fra idrettsbevegelsen.

Innen vinteridretten er man i ferd med å ødelegge hele grener gjennom boikotten av Russland og Belarus. Langrenn, for eksempel, er i stor grad redusert til en nordisk konkurranse. Generelt er man i ferd med å undergrave idretten med slike ensidige tiltak.

Idretten styres i stor grad av økonomiske interesser. Dersom publikum svikter, vil også hele idrettsbevegelsen forvitre. Ingen vil betale for reklame i en arena der folk ikke lenger følger med – en virksomhet med sviktende publikumstall. Jeg tror dette er den viktigste grunnen til at en endring vil tvinge seg fram. At Kina vokser fram som en stor idrettsnasjon vil selvsagt ha betydning, og det samme gjelder Russlands stadig tettere bånd til afrikanske land.

Når utestengelsen av Russland oppheves, vil det være et tydelig signal om endrede globale maktforhold. Vesten og Europa mister innflytelse, og dette vil også komme til uttrykk i utviklingen innen idretten.

Knut Lindtner
Redaktør

Den nye IOC-presidenten går i mot at de olympiske leker forbyr innblanding i væpnede konflikter. 

Kirsty Coventry har bedt om at man åpner for samtaler om Russlands potensielle retur til lekene.

Den kommende presidenten for International Olympic Committee (IOC), Kirsty Coventry, har sagt at hun ikke støtter forbudet mot at atleter kan delta i de olympiske lekene, dersom de kommer fra land som er involvert i væpnede konflikter. I et intervju med Sky News på fredag kunngjorde hun også planer om å få i gang diskusjoner om Russlands retur til lekene. 

Atleter fra Russland og Hviterussland ble utestengt fra  lekene kort tid etter begynnelsen på Ukraina-konflikten i februar 2022. IOC insisterte også på at de internasjonale idrettsforbund gjorde det samme. Det førte til at begge landene er blitt ekskludert fra store sportsarrangementer. Komiteen har tillatt at noen atleter fra Russland og Hviterussland kan delta i lekene som individuelle, under nøytralt flagg.

Det skjedde i Paris-leken i 2024. Men nasjonale team forblir utestengt. I intervjuet med Sky News dagen etter at hun var valgt, ble hun spurt om hun også vil forby enkelte land å delta i de olympiske lekene på grunn av militære konflikter. 

Hun svarte:» Det gjør jeg, men jeg tror man må vurdere situasjonen individuelt».

Coventry blir den første kvinnelige, og den første afrikaneren, som blir sjef for IOC. Hun sier hun vil etablere arbeidsgrupper for å utvikle «Litt politikk, og litt veiledende rammer, som  bevegelsen kan bruke når de tar avgjørelser når vi blir blandet inn i konflikter».

Den tidligere olympiske svømmeren, som har to gullmedaljer for Zimbabwe, innrømmer at det foregår «forferdelige konflikter i Afrika for øyeblikket». Hun fremhever nødvendigheten av å støtte atletene, og sikre at de får mulighet til å komme til de olympiske lekene. Da hun ble spurt om Russlands nasjonale team kan få returnere til de olympiske lekene i 2026, sa hun: «vi skal diskutere dette med en arbeidsgruppe, som jeg sa».

Hun ble valgt som IOCs 10. president på torsdag, etter å ha sikret seg flertallet av stemmene. Hun er 41 år gammel, og fikk altså flere stemmer enn Spanias Juan Antonio Samaranch jr., og britenes Sebastian Coe. Dette skjedde etter både en andre og en tredje avstemming.

Den russiske presidenten Vladimir Putin gratulerte Coventry med IOC-valget. Han sa at «hennes erfaring og entusiasme  for å fremme de noble olympiske ideene vil sikre henne suksess i en så ansvarsfull posisjon». Russiske myndigheter har gjentatte ganger kritisert de vestlige nasjonene for å politisere internasjonal idrett, og  for å legge press på idrettsforbundene for at de skal ekskludere russiske  og hviterussiske-atleter av politiske grunner.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/614616-ioc-coventry-against-banning-war

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar