Derimot: Strek i regningen for sabotørene? Et av Nord Stream 2-rørene er uskadet og kan sende gass til Tyskland

Derimot.no

derimot.no:

Av Swebbtv-redaksjon
Oversatt av Northern Lights

Ett av rørene som tilhører Nord Stream 2 kan være uskadet, melder Bloomberg, etter en pressemelding fra eieren Gazprom.

Den rørledningen vil da kunne frakte gass til Europa, skriver Reuters. Samtidig melder russiske medier at de skadede gassrørledningene kan repareres. Men det kan ta lang tid, et halvt år eller et år – minst. Og det ville kreve spesialmaskineri, for eksempel en kran for å løfte gassledningene til overflaten.

Forrige uke ble det sagt i tyske medier at Nord Stream-rørene trolig vil forbli ødelagt for alltid. Men fra russisk side mener de at hullene kan repareres. Det er imidlertid uklart hvor lang tid det vil ta. Sannsynligvis minst seks måneder. Det er også uklart hvilke land, om noen, Russland kan samarbeide med. «– Nei, det er ingen slik forståelse. Men det er en forståelse for at det må repareres, det er en forståelse for at generelt kan alt repareres igjen» sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov, ifølge Tass.

Forrige uke erklærte Pavel Zavalny, som leder den russiske statsdumas energikomité, at en reparasjon vil ta minst seks måneder eller et år. Ifølge ham kan det gjøres på to måter; ved å bruke en såkalt synkeboks som brukes til undervannsarbeid, eller ved å bare løfte gassledningene til overflaten. Sistnevnte ville kreve en kran med en løftekapasitet på 3000 tonn.

«– Under konstruksjonen ble det tatt hensyn til risikoen for at arbeidet ble sabotert, og følgelig ble det tatt hensyn til muligheten for reparasjoner. Av den grunn ble rørene lagt på en slik måte at de kunne heises opp. Dette vil også ta tid, teknisk utstyr, kraner, skip og så videre. Men etter min mening er det teknisk mulig. Det kan ta lang tid, ikke en måned eller to, men seks måneder eller et år, i hvert fall» sier Pavel Zavalny ifølge Tass. Men trolig er disse rørleggingsfartøyene under sanksjoner, derfor vil de ikke få lov til å brukes, påpeker Zavalny.

Samtidig meldes det nå at en linje av Nord Stream 2 kan være uskadd. Dette etter en pressemelding fra Gazprom, som sier: «Trykket har stabilisert seg i de skadede gassrørledningene i Nord Stream-systemet. Trykket i linje A i Nord Stream 2-gassrørledningen og begge ledningene i Nord Stream 1-gassrørledningene har blitt stabilt etter hullene som oppsto, og gasslekkasjene har stoppet. Gazprom arbeider med å redusere trykket i linje B i Nord Stream 2-gassrørledningen. Nå pumper selskapet naturgass ut av røret. Dette vil gjøre det mulig å trygt inspisere linje B om den er intakt, og å redusere potensielle miljørisikoer i tilfelle gasslekkasjer. Hvis det blir tatt en beslutning om å starte leveranser gjennom Nord Stream 2s linje B, vil naturgass pumpes inn i rørledningen etter at systemets integritet er kontrollert og verifisert av tilsynsmyndighetene».

Pressemeldingen betyr, ifølge Bloomberg, at «en del av det skadede Nord Stream-rørledningsnettet fortsatt kan transportere gass – men bare med den nye rørledningen som Tyskland stoppet i februar i protest mot Russlands aggresjon mot Ukraina». Selv Reuters tolker det slik: «Gazprom sier at Nord Stream 2s «B»-rørledning fortsatt kan eksportere gass til Europa dersom det ble tatt en beslutning om å starte leveranser» skriver nyhetsbyrået.

Dette har skapt reaksjoner i sosiale medier. Noen mener at dette beviser at det var Russland som sprengte gassrørledningene. Andre mener at den potensielt brukbare gassrørledningen bør åpnes umiddelbart, for å redde Europas energiforsyning før vinteren.


Fra swebbtv, publisert 4 oktober 2022.
Oversatt fra svensk, linker i orginalartikkelen

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 3

Les artikkelen direkte på derimot.no