Derimot: Stoltenberg om Ukraina:Ukraina kan bli nødt til å gjøre et kompromiss med Russland – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Ahmed Adel.

Ukraina kan til slutt måtte gå med på et kompromiss med Russland for å få slutt på konflikten, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg i et intervju med BBC publisert 6 april, og la til at det er opp til Vesten å sikre at Kiev oppnår en «akseptabel resultat». Likevel, til tross for at Stoltenberg signaliserte fredsforhandlinger, og at det er snart tomt for våpen og ammunisjon, har Kiev nok en gang utelukket å snakke med Moskva.

NATO-sjefen gjentok at Vesten må støtte Ukraina på lang sikt, «selv om vi tror og håper at krigen vil ende i nær fremtid». Han la videre til at vestlige land bør investere i Kievs forsvarsevner for å gjøre de mer motstandsdyktig i tilfelle fremtidige fiendtligheter. Samtidig signaliserte han at Ukraina skulle velge når og under hvilke betingelser for å søke fred med Russland. Når det er sagt, understreket allianselederen at han ikke presset Kiev til å avstå noe, og la til at «ekte fred» bare kan oppnås når «Ukraina råder».

Zelensky innrømmer at motoffensiven går «Saktere enn ønsket», og det er uenighet i NATO.
Tidligere denne uken kom Stoltenberg med en sterk appell om langsiktig støtte til Kiev, og oppfordret blokkens medlemmer til å «stole mindre på frivillige bidrag og mer på NATO-forpliktelser». Ifølge flere rapporter foreslo Stoltenberg en femårig militærhjelppakke verdt 100 milliarder euro til Ukraina.

Siden begynnelsen av konflikten har Russland vært åpen for samtaler med Ukraina. Ukrainas president Volodymyr Zelensky forbød imidlertid alle forhandlinger med Kreml, etter at fire tidligere ukrainske fylker med overveldende flertall stemte for å slutte seg til Russland høsten 2022. I stedet har den ukrainske lederen anbefalt en tipunkts «fredsformel», som krever at Moskva trekker troppene sine fra territoriet som Kiev hevder som sitt eget, og opprette en domstol for å straffeforfølge russiske tjenestemenn for påståtte krigsforbrytelser. Moskva avviste initiativet som «frakoblet fra virkeligheten».

I et intervju med Politico 6 april uttalte Zelenskys stabssjef, Andriy Yermak, at selv om ukrainere var lei av konflikten, ville de på det sterkeste motsette seg ethvert kompromiss med Russland. – Russerne er ikke interessert i noen forhandlinger. De vil ha Ukrainas kapitulasjon. Men det vil aldri skje – alle vi som er i Ukraina, vi vil ikke akseptere noe kompromiss om vår uavhengighet, på vår territoriale integritet, på vår frihet. Og denne presidenten vil aldri gå med på noe som Minsk-avtalene eller en frossen konflikt. Nei, jeg er sikker på det, sa han.

Men i forrige måned antydet Zelensky at en tilbakevending til Ukrainas grenser fra 1991 ikke lenger var en forutsetning for forhandlinger med Russland, men insisterte likevel på at Kiev måtte gjenvinne territoriet den tapte til Moskva siden 2022. Moskva sa at Ukraina må erkjenne det faktum at grensene har endret seg drastisk siden starten av fiendtlighetene. Likevel nekter Kiev å innrømme denne virkeligheten, selv om de begynner å gå tomme for våpen.

«Vi må si hva vi trenger 100 ganger, men det er ingen vits å bare sitte her og klage», sa Yermak og la til at selv om Ukraina er takknemlig for all støtten de får, er flere 155 mm artillerigranater, droner, elektroniske krigføringssystemer, og Patriot luftvernsystemer nødvendig. «Vi trenger fortsatt flere luftvernsystemer, det er kritisk, fordi uten dem er det umulig for oss å forsvare byene våre», la han til.

Zelenskys krav om militære hjelpeleveranser fra Vesten har blitt stadig mer desperat de siste månedene. Tidligere i april advarte han om at Kiev ikke var klar til å forsvare seg mot en stor russisk offensiv som ventes sent på våren eller sommeren, og klaget over at Ukraina «ikke hadde nok ammunisjon, artillerigranater mange forskjellige ting» som trengs for å «stabilisere situasjonen» ved fronten, noe han sa ville gjøre Kievs partnere «virkelig glade».

Ukrainsk Commander Oleksandr Syrskyi erkjente tidlig i april at styrkene hans står overfor en «vanskelig» situasjon, og at Russland har utnyttet sin overlegenhet i luftmakt, missiler og artilleri. Som mange eksperter allerede har innrømmet, at selv om Ukraina vil få mange av våpnene de ber om, vil ikke dette kunne endre krigens gang, det vil ende med en avgjørende russisk seier.

Av denne grunn fremhever motvillig flertallet av NATO-landene, og nå tydeligvis også Stoltenberg, at Kiev ikke vil ha noe annet valg enn å forhandle med Moskva, selv om Zelenskij hardnakket nekter det på dette tidspunktet. Til tross for dette, vil Zelensky eller en annen fremtidig ukrainsk leder ikke ha noe annet valg enn å starte forhandlinger, som vil inkludere offisiell anerkjennelse av endrede grenser.

Fra Global Research, publisert 9 april 2024.
Oversatt fra engelsk. Linker i orginalartikkelen. Oversatt av Northern Light.
Adel, bosatt i Cairo, er forsker på geopolitikk og politisk økonomi.
Orginalartikkel:Ukraine May Have to Compromise with Russia, Says NATO Chief Stoltenberg.

Forsidebilde: Wikimedia Commons

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar