Derimot: Skuebrød: USA planlegger at Gaza-hjelpen skal mislykkes. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Av Karsten Riise

USA planlegger at sin kommende Gaza «havn» ikke vil levere betydelig bistand. Dette er etter deres egen plan. USA bygger nå en flytebrygge utenfor Gaza’s kyst.

  • USA vil si «vi holdt tilbake bomber» mens den største morderen faktisk er sult.
  • USA vil si «vi sendte hjelp inkludert mat i en stor maritim operasjon», men de planlegger at operasjonen skal mislykkes.

Men når én million palestinere sulter til det punktet at de blir desperate etter å forlate Gaza for å få en brødskive, DA vil den amerikanske havnen plutselig bli effektiv for å hjelpe Israel med å liksom hjelpe den palestinske befolkningen.

Mer enn en million mennesker i Gaza opplever hungersnød-lignende tilstander, ifølge et FN-støttet system.

Men selv om flytebrygga er i ferd med å bli ferdigstilt, sa amerikanske tjenestemenn at nøkkeldetaljer, inkludert hvordan bistanden vil bli distribuert når den ankommer kysten, ennå ikke er ordnet.

Det amerikanske forsvarsdepartementet sier at de vil koordinere logistikken mellom amerikanske militære avdelinger og israelske militære avdelinger og USAID ved hjelp av det israelske militæret på Kypros. På øya vest for Libanon ankommer hjelpeforsyninger og den skal bli inspisert der.

Det israelske militæret sa at det jobber tett med sine amerikanske kolleger og forbereder en 67 mål stort område i Gaza for å motta humanitær hjelp, men nektet å kommentere hvem som vil være ansvarlig for å distribuere den i Gaza.

USA har ikke spesifisert en plan for hvordan bistanden skal lagres, sikres og distribueres når den har ankommet land på Gazastripen.

FN-tjenestemenn sier at planen fortsatt er i ferd med å bli utarbeidet, og de har ikke vært inkludert i diskusjoner om hvordan den maritime korridoren vil fungere.

«Hvis vi forventes å motta og losse skip med last av humanitær bistand, noe som selvfølgelig vil være velkomment, vil vi bare vite hvordan vi forventes å gjøre det» sa en høytstående FN-tjenestemann.

Med flytebrygga bare få dager unna drift, har mangelen på konkrete planer for å sikre og distribuere bistanden vekket bekymring blant noen i den amerikanske regjeringen.

Den potensielle risikoen knyttet til flytebrygga er enorm. Rundt 200 hjelpearbeidere har dødd i Gaza siden krigen startet i oktober, inkludert syv fra ‘World Central Kitchen’ – en hjelpegruppe grunnlagt av kjendiskokken José Andrés.

Det finnes ingen klar myndighet på stedet for å sikre fordelingen av bistanden, noe som byr på andre problemer. I februar ble mer enn 100 mennesker drept i en hendelse da israelske styrker åpnet ild da en stor folkemengde fortet seg mot lastebiler med nødhjelp som hadde kommet dit.

Bare rundt 8.000 paller med hjelpeforsyninger er på Kypros, ifølge nåværende og tidligere amerikanske tjenestemenn som er kjent med planen, som bare holder for få dager til de 2,2 millioner menneskene i Gaza. Amerikanske tjenestemenn sa at det ikke var klart for planleggere hvordan de skulle gi ytterligere hjelp for å opprettholde leveranser av hjelpeforsyninger.

Selv om det problemet løses, har flytebrygga en mer begrenset kapasitet sammenlignet med grenseoveganger på land, som er en billigere og mer effektiv måte å yte humanitær bistand på. Flytebrygga vil i starten gjøre det mulig for rundt 90 lastebiler med humanitær hjelp om dagen å komme inn i Gaza og deretter er det planlagt at dette skal utvides til 150 lastebiler om dagen, sier amerikanske tjenestemenn. Før krigen kjørte rundt 500 lastebiler inn i Gaza daglig.

Alt gjøres av USA for å gjøre Gaza-flytebryggen for bistand til en teatralsk handling for den globale offentligheten – og sikre at Gaza-befolkningen fortsetter å sulte helt til de bøyer seg og drar fra Gaza.

Det handler om at USA hjelper Israel med å utføre folkemord mens de prøver å få det til å se ut som om de liksom prøver å unngå det.

Karsten Riise er siviløkonom (Econ) fra Copenhagen Business School og har en universitetsgrad i spansk kultur og språk fra Københavns Universitet. Han er tidligere Senior Vice President og Chief Financial Officer (CFO) i Mercedes-Benz i Danmark og Sverige.

Originalartikkel: US Planning Gaza Aid to Fail
Publisert 12.05.2024
Oversatt av Southern Comfort

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar