Derimot: Russland legger om overfor Nato-land. Stanser NATO-provokasjoner både i Østersjøen og i Svartehavet. – Derimot
derimot.no:
Det Larry Johnson refererer til her, er et uttrykk for en gradvis endring i det militære styrkeforholdet. Russlands økende militære styrke fører til en tilsvarende relativ svekkelse av Vesten. Dette gir naturlig nok Russland en økt bevissthet om sin egen maktposisjon. De lar seg ikke lenger herse med av underlegne motstandere, som for eksempel Frankrike i NATO-uniform.
Samtidig benytter Russland anledningen til å demonstrere noen av sine militære kapasiteter – som evnen til å slå ut NATOs GPS-navigasjonssystemer, noe vi blant annet får beskrevet i videoen under. Denne kapasiteten er ikke ny; den har tidligere blitt demonstrert både i Svartehavet og Østersjøen (mot destroyeren USS Donald Cook), men også i det fjerne Østen (mot hangarskipet USS Ronald Reagan).
Det viktige her er at endringen i styrkeforhold også medfører en endring i politisk og militær holdning. Russland finner seg ikke lenger i NATOs provokasjoner – provokasjoner Vesten tidligere kunne tillate seg på bakgrunn av militær overlegenhet. Erfaringene fra krigen i Ukraina har lært den russiske parten at NATO ikke lenger er overlegen, spesielt ikke i Russlands nærområder. Resultatet av dette skiftet ser vi i videoen.
Det er neppe tilfeldig at oppbringingen av sivile russiske skip i Østersjøen har opphørt, og at påstandene om at slike fartøy står bak kabelbrudd, også har stilnet. Når maktforholdene endrer seg, endrer også militær og politisk praksis seg.
Vi kan alle tenke oss hvordan USA ville reagert overfor tilsvarende russiske provokasjoner fra Cuba i Mexicogulfen eller fra Mexico på Stillehavskysten.
Knut Lindtner
Redaktør
NATO leker med ilden i Østersjøen og i Svartehavet.
Av Larry Johnson

Videoen som er vedlagt på slutten av denne artikkelen gir en god oppsummering av de nylige militære sammenstøtene mellom russiske og NATO-styrker i Østersjøen og Svartehavet. I løpet av de tre siste årene med den spesielle militæroperasjonen (SMO), har Russland sjelden blandet seg inn i NATOs etterretnings-, overvåkings- og rekognoseringsflyvninger (ISR) i disse områdene. Det ser nå ut til at Russland har valgt en mer aggressiv tilnærming for å utfordre NATOs ISR-oppdrag, ved å ta i bruk elektronisk krigføring for å slå ut navigasjonssystemer, sende opp russiske fly for å avskjære, samt låse seg på NATO-mål med russiske luftvernsystemer.
Ikke overraskende klager NATO-land – særlig Frankrike – høylytt over disse handlingene, samtidig som de ignorerer sitt eget ansvar for å ha provosert frem den russiske reaksjonen. Russlands utfordringer mot NATO-flyvninger har økt i kjølvannet av at president Putin innkalte sine nasjonale sikkerhetsrådgivere til møte. Jeg tror ikke dette er noen tilfeldighet.
Vesten fortsetter å presse på for å sikre Ukraina som en stedfortreder i krigen for å svekke Russland og få tilgang til Ukrainas naturressurser. Disse to målene henger tett sammen. Å få kontroll over Ukrainas mineralrikdom er fortsatt en prioritet for Donald Trump:
«Tilbudet om kritiske mineraler var et tydelig sikkerhetsøyeblikk for Ukraina. Landet har kritisk viktige ressurser som titan, uran og andre. Og hvis Russland får tak i disse ressursene, vil det være en katastrofe for Kyivs allierte,» sa en høytstående tjenestemann kjent med forhandlingene, under forutsetning av anonymitet.
Men mineralstrategien har siden utviklet seg til en politisk katastrofe, og det er ikke engang sikkert at Ukraina faktisk besitter all den enorme ressursrikdommen som ble lovet. I tillegg vil det koste milliarder å utvinne disse mineralene, og det kan ta flere tiår – langt fra den tidslinjen Trump så for seg.
Jeg tror russerne forstår dette veldig godt, og de vil ikke gå med på noen våpenhvile før kravene Putin la frem i sin tale til det russiske utenriksdepartementet i juni 2024 er oppfylt. I mellomtiden vil Russland fortsette å utvide sine offensive operasjoner. Dersom Vesten nekter å godta kravene fra den russiske regjeringen, har Putin gjort det klart at saken vil bli avgjort på slagmarken.