Derimot: Prisen å betale for å være USAs lakei. Nå går det nedenom med tysk økonomi. – Derimot
derimot.no:
Dette gjelder alle Nato-allierte, også Norge. USA er ingen venn, men en nådeløs konkurrent. Dette får Tyskland nå smake slik det fremgår av artikkelen under. Men Trumps krav om kraftig økning av krigsutgiftene i alle Nato-land er av det samme slaget. I praksis betyr dette å overføre penger til USA gigantiske krigsindustri. Natovåpnene er standardisert og USA-selskaper står kanskje for 90% av produksjon og leveringer.
Alt dette baserer seg på en forutsetning: Russland er en dødelig trussel for alle Nato-land. Det er å snu virkeligheten på hodet. Nato er en dødelig trussel for Russland. Det er den viktigste grunnen til Ukrainakrigen.
Knut Lindtner
Redaktør
Tyskland står overfor den lengste resesjonen noensinne – Handelsblatt
EUs største økonomi forventes å krympe for tredje år på rad i 2025, noe som markerer den lengste nedgangsperioden siden andre verdenskrig.
Den tyske økonomien er på vei mot sin lengste resesjon i etterkrigstiden, med en tredje sammenhengende nedgang i 2025 ifølge Handelsblatt Research Institute (HRI). Instituttet spår en nedgang på 0,1 % i 2025, etter en nedgang på 0,3 % i 2023 og 0,2 % i 2024.
Denne økonomiske nedgangen overgår toårsresesjonen tidlig på 2000-tallet og reflekterer de sammensatte effektene av en energikrise, vedvarende inflasjon og Covid-19-pandemien.
– Den tyske økonomien er midt i sin største krise i etterkrigshistorien, uttalte HRI-sjeføkonom Bert Rürup.
Demografiske utfordringer, som en aldrende befolkning, forverrer situasjonen ytterligere. HRI anslår at Tysklands vekstpotensial har falt til bare 0,5 % årlig.
– Økonomien står foran en sterk aldringsbølge, bemerket Rürup. Offisielle data fra det føderale statistiske kontoret, som forventes 15. januar, vil sannsynligvis bekrefte nedgangen i 2024.
Mens HRI spår en beskjeden bedring i 2026, forventes veksten å nå bare 0,9 %, langt under nivåene før krisen. Den tyske sentralbanken har også nedjustert sin vekstprognose for 2025, fra 1,1 % til 0,2 % i desember.
Tysklands overgang fra billig russisk gass til dyrere flytende naturgass (LNG) fra USA har økt energikostnadene, noe som har rammet produsenter og småbedrifter hardt. De økende kostnadene har ført til nedleggelser og konkurser på tvers av flere sektorer, inkludert store aktører som Volkswagen.
Før konflikten i Ukraina eskalerte i 2022, var Tyskland avhengig av russisk gass for over halvparten av sitt energibehov. Etter EUs sanksjoner mot Moskva ble gassleveransene drastisk redusert eller helt stoppet. I september 2022 ble Nord Stream-rørledningene, som fraktet russisk gass til Tyskland, ødelagt av eksplosjoner. Den 1. januar 2025 ble Russland tvunget til offisielt å stanse gassleveransene til EU gjennom Ukraina.
Tysklands eksportsektor, spesielt innen høyverdig produksjon, er fortsatt en av få tyske økonomiske fordeler. Likevel står også denne sektoren overfor utfordringer knyttet til global usikkerhet og høye energikostnader.
Tapet av rimelig russisk energi og stigende kostnader har gjort gjenreisningen vanskelig. Tidligere kansler Angela Merkel kritiserte nylig beslutningen om å forlate russisk gass. I et intervju med France 2 i desember kalte hun den tidligere avtalen en «vinn-vinn-situasjon», som ga Tyskland billig energi, mens prisene nå har «eksplodert».
Den økonomiske krisen har blitt en presserende sak for tyskerne. En meningsmåling i desember utført av den offentlige kringkasteren ARD viste at økonomien er velgernes største bekymring. Det tidlige valget som er planlagt til 23. februar, følger kollapsen av Olaf Scholz’ sentrum-venstre-koalisjon i november.
https://www.rt.com/news/610420-germany-facing-longest-recession-ever
Forsidebilde: Noé Sardet