Derimot: Norges største militære feilvurdering var i 1940. Gjør vi den samme feilen i dag?

Derimot.no

derimot.no:

Norges største militære feilvurdering var i 1940.

Hvem vil angripe Norge?

Av Jan Hårstad

Under hele 1930-tallet så var jo den norske borgerligheten enige om  at Hitler-Tyskland representerte Europas bolverk mot det asiatiske jødiske bolsjevikbarbariet i Sovjetunionen. Dette kunne du lese hver dag i Morgenbladet, Tidens Tegn, Aftenposten og Sjøfartstidende.

Som vi nå vet utviklet historien seg helt motsatt. Det var frelseren Hitler som okkuperte Norge og Røde Armeen knakk Nazihæren i Nordområdene og trakk seg tilbake. Prognosen var ikke bittelitt feil. Den var hundre prosent feil.

Nå skriver da Aftenposten i dag 14. februar at Russland er klare til å okkupere Norge. En skulle tro det var et opptrykk fra siste del av 1930-årene. I forhold til folketallet er det knapt noe land i Europa som har brukt så mye penger på Zelensky-regimet i Ukraina som Norway. Det forbilledlige Nato-land i permanent knefall for amerikanske kriger. Alt går i Norge.

Siste melding fra Lavrov går slik: «Ukrainakrigen er i en stor grad laget for å forhindre en ny tilnærming (rapprochement) mellom Tyskland og Russland.» Han er ikke alene om dette synet, en anseelig mengde analytikere deler oppfatningen.

Nå skjer da det at det i Tyskland begynner å komme mange bøker som handler om at Tyskland er militært okkupert av USA og underkastet påbudte sanksjoner fra Washington.

Peter Orzechowski: BesatzungsZone.

Oskar Lafontaine: Ami, its time to go.

Hovedårsaken til at Tyskland ble en sentralmakt i verdensøkonomien på begynnelsen av 2000, var åpningen av Østblokken og framfor alt handel med Kina, Russland og Iran. Åpenbart ble det tyske borgerskapet rusa av denne framgangen og startet i 2014 snakk om at Tyskland var klare for WELTPOLITIK og en Europahær på egne bein.

Alt dette satte alarm i både Washington og Pentagon. Det var jo ikke slik det skulle utvikle seg. Det endte da med at Trump sendte ambassadør Richard Grenell til Berlin hvor denne gikk fullstendig berserk: Stopp gassledningen Nord Stream, stopp handel med Kina og Russland. (les dere opp på Wikipedia) En skulle rett og slett ikke tro det var mulig at en ambassadør i moderne tid kunne opptre som befalhaver over et selvstendig land. Men så skjedde.

I stort og litt nølende bøyde Tyskland seg fra USAs direktiver, men resultatet er at de har laget en kruttønne midt i Europa. Skribenter med litt historiekunnskap begynte å snakke om at USA vil reinnføre Morgenthau-planen fra 1945. Det var en amerikansk plan som gikk ut på å avindustrialisere Tyskland og gjøre det om til et jordbruksland. Det endte med superindustrialisering med amerikanske penger – en frontstat mot Sovjetunionen.

Men effekten av alle USAs sanksjonsdirektiver rettet mot Russland-Kina blir i effekt at Tyskland blir et slags grønt Morgenthau-land, for de Grønne er USA-loyalister og krigere.

Tyskland er uttømt for nødvendige industrielle mineraler. Det hadde de problemer med allerede under andre verdenskrig: aluminium og molybden fra Norge, nikkel fra Petsamo, svensk jernmalm.

Avstengt fra Kina-Russland-vennskap, må da Tyskland ut på verdensarenaen for å skaffe seg sine fornødne råvarer og også marked for sine biler og forbruksprodukter. For oppi den aktuelle økonomiske krisa setter man opp ekstreme militærbudsjett. Hvor skal Tyskland ta veien når Afrika allerede er en kamparena mellom Kina-USA og EU?

Borgerskapene i Norden ser det slik at Tyskland er den europeiske sentralmakten en skal knytte sin skjebne til. Vi må derfor ikke se bort fra at det er Tyskland som påtar seg jobben med å krige om  energien og mineralene i det vi kaller Nordområdene. Ikke av spesiell ond vilje, men uten denslags er Tyskland fullstendig fortapt og blir et Morgenthau-land.

Vi må ikke bli forundret om det norske borgerskapet – som på 1930-tallet – gir sin fulle støtte til tysk imperialisme. Det ville være i tradisjonen.

Forsidebilde: iStock

4 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 4 ganger.

Post Views: 35

Les artikkelen direkte på derimot.no