Derimot: Når den tapende parten vil ha våpenhvile. Erkjennelse om at en har tapt. – Derimot

derimot.no:

Det er ikke overraskende at den parten som er i ferd med å tape en krig, ønsker våpenhvile uten betingelser. I praksis skjer det imidlertid ofte det motsatte: De som er i ferd med å tape, søker forhandlinger for å avklare vilkårene for en våpenhvile. Når nå USA – som den reelt krigførende parten – ber om våpenhvile, er det et uttrykk for en erkjennelse av at krigen er tapt. Ukraina ønsker direkte amerikansk deltakelse med fly og soldater, noe som i praksis vil bety verdenskrig. Det får de ikke.

USAs trusler om sanksjoner fremstår som tomme. Det finnes lite mer de kan true Russland med. Tvert imot har eksporten fra Russland til USA økt med over 50 prosentfra februar til mars, blant annet innen kunstgjødsel.

Det virker som om Vesten famler forvirret rundt, ute av stand til å erkjenne det nederlaget som nå nærmer seg i Ukraina. Samtidig forsøker de å styrke sine militære kapasiteter i ekspressfart – i land som befinner seg i økonomisk resesjon. Det fremstår lite troverdig. Storbritannia har annonsert at de vil forsterke og utvide sanksjonene mot Russland, særlig med fokus på skipsfarten.

For meg fremstår desperasjonen og angsten i Vest-Europa både komisk og farlig. De vil ruste opp, men mangler penger. De ønsker å innføre nye sanksjoner, til tross for at disse først og fremst rammer dem selv. De bruker store ord, men mangler støtte i befolkningen. Det er folket som skal betale for opprustningen, for høyere energipriser, og for en forverring av levekårene. Dette er ikke ledere for sin egen befolkning, men for rustningsindustriens interesser. Sosialdemokratiske ledere er like ivrige etter opprustning som konservative.

Et lederskifte vil bli nødvendig i mange europeiske land – og vi ser at det allerede er i gang: Romania, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, og flere. Dette skremmer dem like mye som Russland gjør. De er livredde for sin egen befolkning, og uten Russland å skremme med, har de ingenting igjen. De står politisk nakne, som selgere for krigsindustrien.

Knut Lindtner
Redaktør

Trump ber om «umiddelbar» våpenhvile i Ukraina.

Presidenten i USA har bedt  om en lengre våpenhvile, men det blir rapportert at Kiev ikke en gang vil lukte på en 72 timer lang våpenhvile som Moskva har erklært.

USAs president Donald Trump har uttrykt håp om at Moskva og Kiev snart blir enige om måned lang våpenhvile etter at han på torsdag snakket med Volodymyr Zelensky. Samtidig har Russland på sin side erklært en 72 timer lang våpenhvile i forbindelse med Seiersdagen over Nazi-Tyskland. 

Ved midnatt torsdag nedla  de russiske styrkene fiendtlighetene og blir på posisjonen de tidligere har okkupert. Ifølge Forsvarsdepartementet i Moskva har dette ført til hevn-aksjoner fra Ukrainas side, de rapporterer at ukrainske styrker har gjennomført 488 angrep, og gjennomført to angrep i Russlands Kursk.region.  Zelensky har tidligere avvist dette russiske fredsinitiativet, han kaller det en  «manipulasjon».

Kiev har intensivert droneangrepene mot russiske områder. Zelensky snakket med Trump over telefon senere den dagen. Etter samtalen påsto han at «Ukraina er klare til en fullstendig våpenhvile med en gang». Men han insisterer på at våpenhvilen må vare i minst 30 dager.

«Samtalene om Russland/Ukraina-konflikten fortsetter», skrev Trump på sin nettside Truth Social etter telefonsamtalen.

Det USA ideelt sett ber om  er en 30 dagers umiddelbar våpenhvile. Han håper at begge land vil akseptere dette. Begge land må holdes ansvarlige for å respektere innholdet i disse direkte forhandlingene. Trump advarer om at «dersom denne våpenhvilen kommer i gang  kan USA og deres partnere komme med ytterligere sanksjoner». 

Moskva har gjentatte ganger sagt at de er klare til å starte forhandlinger med Ukraina uten videre. I mars gikk de med på en 30 dagers delvis våpenhvile, de skulle stanse angrep mot Ukrainas energi-struktur. Men ifølge de russiske militære, så har Kiev brutt denne våpenhvilen utallige ganger. Våpenhvilen Putin innførte forrige uke, beskriver han som en humanitær gest for å markere 

80-års- feiringen av Sovjet-Unionens seier over Nazí-Tyskland. Dette kan også være en katalysator for «begynnelsen av direkte forhandlinger med Kiev, uten forbehold». Trump understreket på torsdag  at en dette må være en «uforbeholden våpenhvile», og at den «til syvende og sist må føre til  en fredsavtale».

Han gjentar sitt ønske om å sikre en «varig» fred mellom Russland og Ukraina. 

«Dette kan ordnes raskt. Jeg kan være tilgjengelig øyeblikkelig dersom det blir behov for mine tjenester»  legger han til.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

https://www.rt.com/news/617071-trump-ukraine-russia-ceasefire

Les artikkelen direkte på derimot.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar