Derimot: Nå skal all tvil fjernes. Når yrkesmilitære blir politiske kommentatorer. – Derimot
derimot.no:
Fra militærekspert til politisk kommentator
Av Daniel Ducrocq
30.12.24 publiserte ABC Nyheter et intervju med Tormod Heier, der temaet dreide seg om hva som kan skje med Kreml-regimet og president Vladimir Putin, dersom Russland taper krigen. Heier er yrkesoffiser, forskningsleder ved Stabskolen og professor ved Høyskolen i Innlandet. Han har bakgrunn fra Etterretningstjenesten og Forsvarsdepartementet og 32 års erfaring som offiser i det norske forsvaret.
På spørsmål fra journalisten om hvilke konsekvenser det kan få at Russland taper krigen, svarer Heier at «Det vil i så fall være et veldig ydmykende nederlag, og for en russisk president er det helt uakseptabelt. Den russiske befolkningen og det politiske landskapet i Russland vil ikke akseptere at presidenten ydmykes internasjonalt. (…)»
Et annet sted i intervjuet beskriver Heier forhold i den russiske politiske ledelsen slik: «Ja, det er en veldig disiplinerende og knallhard kommandokjede som preger veldig mye av det russiske politiske landskapet, der det er én for alle, alle for én. (…)»
På spørsmål fra journalisten om Putins legitimitet henger sammen med krigen, svarer Heier: «Ja, og dette er jo langt på vei selvforskyldt, for han valgte jo å gjennomføre disse fiktive folkeavstemningene i september 2022, hvor de fire østlige ukrainske fylkene ble innlemmet i den russiske føderasjonen. (…)»
Videre i intervjuet sier Heier: «Hvis han (Putin) klarer å lage et narrativ til sin egen befolkning om at krigen er vunnet , ved at Russland får territoriell kontroll over disse fire østlige fylkene, så kan det presenteres som en slags seier. Det er nok det jeg tror Trump-administrasjonen er litt opptatt av, for å unngå at Putin tvinges inn i et hjørne hvor det å bruke atombomben fremstår som det minst dårlige ondet. (…)»
I hele intervjuet uttrykker Tormod Heier politiske betraktninger over konflikten i Ukraina. Vi har tidligere sett i norske media at yrkesmilitære er invitert til å uttale seg, og nøler heller ikke å uttale seg om det politiske. Dermed brukes yrkesmilitær kompetanse (som handler om situasjonen på slagmarken, valg av stridsmidler, osv.) til politiske analyser, og yrkesmilitære gjøres om til politiske kommentatorer.
Det er all grunn til å advare mot bruk av militær ekspertise til politiske analyser, noe som fører til en militarisering av den politiske debatten. Et grunnleggende demokratisk prinsipp er at yrkesmilitære ikke trer inn i den politiske sfæren. Dette prinsippet er åpenbart i fare i norske medier.
Kilde: