Derimot: Nå reagerer 5 storaviser – endelig: Slipp Assange fri! Publisering er ingen forbrytelse.

Derimot.no

derimot.no:

At de rykker ut etter mange år med rettsforfølgelse av Assange skyldes nok ikke at de er trege i oppfatningen. Dette har de visst hele tiden. Det samme har Norges største aviser også gjort. Det blir derfor pinlig for enkelte norske journalister som ikke har oppfattet hva trykkefrihet/ytringsfrihet betyr og har fulgt signalene ovenfra i avisene de jobbet om ikke å støtte Assanges kamp.

De har ikke forstått at dette angår dem selv også og deres arbeid. Men lojaliteten til de som bestemmer og har ansatt dem har vært viktigere (karriere og lønn) eller med Bertolt Brecht: «Først spise, siden moral.»

Jeg vet ikke hvorfor disse 5 avisene nå snur i denne saken, men den er blitt en belastning for alle som hevder de kjemper for frihet og demokrati. For hvordan kan en kritisere andre når Assange sitter helt isolert i et britisk fengsel for å utføre sin journalistiske plikt.

Knut Lindtner
Redaktør

Fordi «publisering» ikke er noen forbrytelse presser de største avisene i USA på for å droppe anklagene mot Assange.

Denne tiltalen fører til en farlig presedens, og truer med å undertrykke Amerikas First Amendment og pressefriheten. The Guardian, New York Times og andre større aviser advarer mot dette.

Fem store aviser samarbeidet med Wikileaks i 2010 for å publisere eksplosive historier basert på konfidensielle diplomatiske lenker fra USAs utenriksdepartement. På mandag sendte de et brev og ba Biden-administrasjonen droppe alle anklagene mot Julian Assange som i mer enn tre år  har vært innesperret i et høy-sikkerhetsfengsel i London for å ha publisert klassifiserte dokumenter..

«Tolv år etter at dette ble publisert på ‘Cablegate’, er det tid for USAs regjering å avslutte sin rettsforfølgelse av Julian Assange for å ha publisert hemmeligheter» står det i brevet, undertegnet av redaktører og utgivere i The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel, og El Pais.

Publisering er ingen forbrytelse.

Her sitter han i Belmarsh Prison, London. Et høyrisiko-fengsel for svært alvorlige forbrytelser

Brevet kommer mens Assange, grunnleggeren og forlegger av Wikileaks kjemper mot den amerikanske regjeringens forsøk på å få utlevert han for å stille han for retten i USA.  Der vil de anklage han for å ha forbudt seg mot den drakoniske Espionage Act fra 1917.

Om han blir funnet skyldig  vil Assange bli dømt til fengsel i opp til 175 år for å ha publisert klassifisert informasjon – noe som er helt vanlig journalistisk praksis. Pressefrihets-organisasjoner har høyt og tydelig advart om at rettsforfølgelsen av Assange er  en trussel  mot journalister i hele verden.

Les: Kona til Assange hardt ut mot Huitfeldt.

Det er budskapet som kommer  i dette brevet  fra disse fem avisene på mandag.

«Denne tiltalen setter en farlig presedens, og truer med å undergrave Amerikas First Amendment, og pressefriheten», står det i brevet.

«Å skaffe seg  og gjøre kjent sensitiv informasjon  når det er nødvendig for publikum er del i det er daglig arbeid for journalist.

Dersom det er kriminelt  vil det vi deler med publikum og hele demokratiet vårt bli svekket».

«Cablegate»-lekkasjen besto av mer enn 250 000 konfidensielle USA-diplomatiske dokumenter som viste det  Times karakteriserte som «et enestående innblikk i bakrommet til forhandlinger mellom ambassader rundt om i verden. Blant andre avsløringer  bekreftet dokumenter at USA hadde gjennomført 2000 luftangrep mot Jemen, noe som drepte dusinvis av sivile.

What's Really Behind America's 'Free Speech Problem' : 1A : NPR
Ytringsfriheten er en forutsetning for demokratiet som alle hyller.

Dokumenter avslørt av Wikileaks viste at den daværende Jemen-presidenten Ali Abdullah Salen forsikret USAs Centre Command general Davis Petraeus at Jemens regjering ville «fortsette å hevde at bombene er våre, ikke deres».

Avisenes brev forteller blant annet dette.

«Obama-Biden-administrasjonen  som satt i det Hvite Hus da Wikileaks publiserte sin lekkasje i 2010 avsto fra å tiltale Assange. De forklarte at da måtte de ha tiltalt journalister fra de viktigste medier også».

«De står for det viktigste når det gjelder pressefrihet, til tross for diss ukomfortable konsekvensene»».

Men under Donald Trump forandret alt seg. Justisdepartementet dro fram en gammel lov, The Espionage Act fra 1917. Den var vedtatt for å rettsforfølge  potensielle spioner under første verdenskrig. Den har aldri blitt brukt for å rettsforfølge aviser eller kringkastere.

Til tross for alvorlige advarsler fra rettighets-grupper har Biden-administrasjonen bestemt å gå videre med å rettsforfølge Assange og kreve  utlevering. I juni godkjente Storbritannia formelt USA krav om utlevering, til tross for at en dommer advarte om at utlevering kunne true Assanges liv.

I august  appellerte Assanges lov-team beslutningen med den begrunnelsen at Wikileaks-grunnleggeren «ble rettsforfulgt og straffet for politiske meninger».

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst

Forsidebilde: iStock

33 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 33 ganger.

Post Views: 44

Les artikkelen direkte på derimot.no