Derimot: Myndigheter i Litauen: Det er urettferdig at ukrainske menn slipper unna militærtjeneste som flyktninger. – Derimot

Derimot.no

derimot.no:

Russland bryter nå gjennom den forsterkete fronten i Ukrainkrigen på flere frontavsnitt. Og utviklingen skjer svært raskt. Årsaken er ikke bare at Ukraina mangler utstyr og maskiner, men de mangler i høyeste grad folk. Ulikevekten mellom de to hærstyrkene forsterker seg hele tiden.

Mens Russland hele tiden rekrutterer nye frivillige er et et økende antall ukrainske tropper i ferd med å gi opp og stadig flere overgir seg nå uten kamp.

Mens Russland bruker lang tid på opplæring av de nye soldatene, moderne krigføring med kompliserte maskiner krever dette, sendes de mer eller mindre tvangsrekutterte ukrainske troppene direkte til fronten etter kort tids opplæring.

Enkelte landsbyer langs frontlinjen ser nå slik ut.

Men russiske tropper avløses blir de ukrainske troppene værende langs frontlinjen uten avlasting eller permisjoner. Noen har deltatt i 2 sammenhengende år nå og vil dimitteres. Mange ukrainske soldater klager, men det er ikke mulig å gjøre noe med det på grunn av soldatmangel. I NRK intervjues bare utvalgte ukrainere som er positive til å fortsette krigen. Det er Goebbels-journalistikk.

Nå skal voksne menn i alderen 18 til 60 år som har forlatt landet fordi ikke vil i krigen tvangs-sendes tilbake, hvis de ukrainske myndighetene får det som de vil. Og noen ledere i EU-landene synes det er en god ide.

Humanismen og friheten som de skryter av i vest er altså bare et munnhell (tomme ord). Når det kommer til handling og situasjonen settes på spissen blir prinsipper og idealer forlatt. Russland må stanses og da er åpenbart det meste plutselig tillatt.

Har noen hørt om fred, avspenning og nedrustning? Inngåelse av forpliktende avtaler som overholdes? Men da må vi få nye ledere i vest og ikke falskspillere som vi nå holder oss med. Hadde de franske og tyske lederne holdt avtalene de inngikk med Russland i 2014/15 ville vi ikke hatt krig i dag.

Knut Lindtner
Redaktør

Nok en EU-stat kan hjelpe Kiev med å jakte på menn i vernepliktig alder.

Litauen kan følge etter Polen når det gjelder å hente inn kampdyktige ukrainere, har forsvarssjefen der sagt. 

Den litauiske forsvarsministeren Laurynas Kasciunas har innrømmet at Ukraina «har stor mangel på mobiliserings-reserver» etter at Kiev inndro muligheten til å få nytt pass for menn i vernepliktsalder som bor i utlandet. Ukraina har sperret muligheten til å få fornyet dokumenter på konsulatene. Det vil gjelde for alle menn mellom 18 og 60 år som bor i utlandet, om de ikke er skikkelig registrert for mobilisering.

Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas.

Polen foreslo på onsdag at de eventuelt kan hjelpe Kiev med å jakte på deres borgere. Mens Litauen fortsatt ikke er klar til å komme med konkrete tiltak på egen hånd, vil de ganske sikkert ta samme avgjørelse som sin EU-nabo, fortalte Kasciunas til reportere i parlamentet på torsdag.

«Denne beskrivelsen stemmer … men det er for tidlig å si hvilke tiltak det vil medføre», sa ministeren, og la til at alternative kan være å komme med begrensninger for slike personers   adgang til «sosiale fordeler, arbeidstillatelse og dokumenter». «La oss vente og se hva Polen vil gjøre, kanskje det også kan passe for Litauen», la Kasciunas til.

«Naturligvis vil ingen dra rundt og samle dem opp og sende dem til Ukraina – det vil ikke skje». Ifølge tjenestemenn i EU er det bortimot 860 000 ukrainske i kampdyktig alder som bor i EU. 

Kasciunas sier «det ikke så mange» som nå holder til i Litauen. Men han kan ikke gi noe eksakt tall.

«Ukraina mangler sårt mobiliserings-reserver… det er ikke rettferdig overfor de som kjemper for landet sitt», argumenterer Kasciunas med, og gjentar sin polske motpart som sier at ukrainske soldater «er i sin fulle rett når de anklager sine likemenn som sitter spredt rundt omkring i verden».

Utenriksminister Dmitry Kuleba påsto på tirsdag at avgjørelsen om å frata ukrainske menn i utlandet deres rettigheter er «rettferdig», og helt på linje med de kontroversielle militære mobiliserings-reformene som president Volodymyr Zelensky vedtok som lov denne måneden.

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar