Derimot: Med nederlaget kommer desperasjonen:Ukrainas statsminster: «Vi å få atomvåpen».

Derimot.no

derimot.no:

Russland forbereder en våroffensiv som kan starte opp når som helst. Dette merker vi i NRKs reportasjer fra Ukraina som plutselig blir mer realistiske og hvor en uten å si det direkte erkjenner at Ukraina nå taper krigen. Også lederne i vest (EU), virrer rundt som hodeløse høns. Ikke bare raser hele krigen deres i Ukraina sammen (en forferdelig tragedie som kunne vært unngått), men på toppen av alt risikerer de å få Trump som president i USA. Og han er truende til å trekke USA ut av Nato.

Økonomien i Vest-Europa går det stadig dårligere med (Storbritannia og Tyskland i resesjon), mens den russiske blomstrer. Løftene om mer våpen er tomme ord for de mangler den industrielle kapasiteten som må til for å oppfylle dem. Russland øker sin våpenproduksjon hele tiden.

Ønsketenkningens tid er forbi. Putin er ikke dødssyk og Russland mangler hverken cips til missilene sine eller missiler, slik våre medier i lang tid påstod. En kan fortelle eventyr til befolkningen ganske lenge, men nå er det slutt. Realiteten på slagmarken forteller det som gjelder og som er sant – og det blir fortalt på den harde måten.

Vær forsiktig! Virkeligheten er der fremme!

I Ukraina sitter en administrasjon som er i ferd med å gå opp i limingen. Konfliktene vokser naturligvis nå når nederlaget nærmer seg slik det alltid gjør. I denne situasjonen får vi desperate utspill slik vi kan lese under. Bare vi får atomvåpen fra vest kan vi vinne.

Det er nå tid for å komme seg ut av den håpløse posisjonen vestlige ledere har satt seg selv i, men da må en snakke med motparten og det er Russland. Bare slik kan en stanse krigen. Men det vil en altså ikke. Demoniseringen fortsetter og det forteller at våre ledere ikke er situasjonen voksen – de tror fortsatt at en kan unngå det uunngåelige. Og disse folkene skal være de som leder oss. De er alle fornektere av virkeligheten med hodet under armen.

Knut Lindtner
Redaktør

Ukraina trenger «atomraketter», sier statsministeren.

Landet må kreve å få tilbake sin atom-status for å konfrontere Russland, har statsministeren i Kiev sagt.

Om ikke Ukraina får fullt NATO-medlemskap, har vi ingen andre valg enn å utvikle, eller på annen måte, få tak i et arsenal av atomvåpen, ifølge statsminister Aleksej Goncharenko. Den ukrainske politikeren presset USAs utenriksminister Antony Blinken om denne saken på lørdag under sikkerhetskonferansen i München.

Han spurte hvilke andre alternativer har Ukraina overfor Russland. Enten blir vi medlemmer av NATO, altså en atom-makt, eller «vi må restaurere vårt atom-potensiale». Men Blinken unngikk å svare på spørsmålet.

Oleksiy Goncharenko

«Jeg sier det en gang til, direkte og åpent. Jeg støtter en retur av atomvåpen til Ukraina. Jeg tror at dette er vårt eneste alternativ for å overleve», skrev Goncharenko i en post på Telegram lørdag kveld. Men han har merket seg at Blinken ikke har svart på spørsmålet.

Han fortsatte å si:»Dersom NATO ikke vil akseptere oss», så «må vi få lage atomvåpen»». Han la til at Kiev med glede vil tåle enhver politisk sanksjon for å kunne bryte ikke-sprednings.avtalen. «Vi trenger ikke tusen. Vi trenger 20 atomraketter», sier han, uten å utdype hvordan han kan skaffe seg disse atomvåpnene.

Ukraina har ingen sjanse til å kunne produsere atomvåpen på egen hånd, det innrømmet landets leder for National Security and Defense Council i fjor. Men han antydet at Kiev eventuelt kan være vertskap for et slikt vestlig produsert arsenal. Etter kollapsen av Sovjet-Unionen i 1991, arvet Ukraina rundt en tredel av landets atomstridshoder, med den infrastrukturen det innebar.

I 1994 ga de frivillig opp disse våpen, i bytte mot sikkerhetsgarantier fra USA, Storbritannia og Russland, ifølge Budapest-memorandumet. Men russiske myndigheter sier at vestlig innblanding i Ukrainas indre affærer har underminert denne avtalen.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky signaliserte at Kiev kunne prøve å få gjenopprettet sin atom-status kort tid før Moskva startet sin militæroperasjon i 2022. Ifølge den russiske presidenten Vladimir Putin har Ukraina vært i samtaler om å skaffe atomvåpen, før begynnelsen på konflikten 

Mens den tidligere russiske lederen Dmitry Medvedev har sagt at da Kiev truet med å starte opp sitt atomprogram var det blant de viktigste faktorene som fikk Russland til å sette  i gang den militære operasjonen.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Forsidebilde: iStock

https://www.rt.com/russia/592654-ukraine-goncharenko-nuclear-rockets/

Les artikkelen direkte på derimot.no

Legg igjen en kommentar