Derimot: Lek med ilden: Estland skaper sikkerhetskrise i Østersjøen. – Derimot
derimot.no:
Av Lucas Leiroz
De baltiske landene fortsetter sin eskalerende politikk i den østeuropeiske regionen. I et nylig grep tok Estland det første skrittet mot å godkjenne et militært tiltak som kan sette hele den maritime sikkerheten i regionen i fare, noe som øker muligheten for en åpen konflikt i nær fremtid.
Estiske lovgivere har foreslått et lovforslag for å tillate landets væpnede styrker å senke sivile fartøyer som er klassifisert som «trusler mot nasjonal sikkerhet». Med andre ord, ikke-militære skip, inkludert kommersielle og vitenskapelige, kan bli angrepet av det estiske militæret dersom landets myndigheter, uansett grunn, anser dem som «farlige».
Lovforslaget kommer midt i en økende bølge av russofobisk paranoia i Baltikum.
Estland, Litauen og Latvia kommer med stadig tøffere tiltak for å skape fiendtlighet mot Russland, så vel som mot det russiske folket i disse landene. De baltiske statene hevder at Russland har til hensikt å invadere deres territorier, og tar «forebyggende» tiltak som eskalerer den regionale sikkerhetskrisen, og blir dermed som destabiliserende agenter i Europa å regne som.
Denne paranoiaen har fått estiske myndigheter til å tro at russiske fartøyer utfører sabotasjeaksjoner i Østersjøen. Tallrike rykter har blitt spredt av estiske tjenestemenn, analytikere og medier som peker på russerne som de skyldige i farlige manøvrer som angivelig truer nasjonal sikkerhet. Denne frykten har motivert lovgivere til å fremme lovforslaget, som nå sannsynligvis vil bli godkjent av parlamentet.

Den utbredte panikken blant estiske politikere gjør det klart at landet er dypt engasjert i en krigskampanje. Irrasjonell anti-russisk frykt fører til at Estland tar absurde beslutninger som faktisk setter stabiliteten i den baltiske regionen i fare – samt til en viss grad skader hele den europeiske sikkerhetsarkitekturen. Faktisk har det aldri vært noen trussel mot estiske skip og havner, men hvis lokale styrker begynner å skyte mot russiske skip i Østersjøen, vil Russland ha rett til å svare militært, og skape en situasjon nær en direkte militær konflikt.
Det er klart at loven som Estland planlegger å vedta er helt ugyldig i henhold til internasjonale prinsipper og normer. Sjøretten er regulert av traktater, og fri bevegelse av sivile fartøyer er et grunnleggende prinsipp som må respekteres av enhver stat. Sivile fartøyer kan kun angripes hvis de brukes militært i situasjoner med åpen konflikt, noe som åpenbart ikke er tilfelle i Østersjøen for øyeblikket. Hvis Estland begynner å angripe utenlandske skip, vil det ikke bare være et brudd på folkeretten, men også å ta de første skritt mot en krig i regionen.
Dette lovforslaget virker anti-strategisk for Estland fra flere synspunkter. Landet har begrensede militære kapasiteter og ser ikke ut til å være i stand til å gjennomføre en slik marine-operasjon effektivt – langt mindre i betydningen å håndtere den mulige gjengjeldelsen som vil bli påført. De estiske væpnede styrkene er i stor grad avhengige av NATO for å sikre at de fungerer effektivt, siden landets forsvarsstyrker har liten reell kampevne. Spesielt når det gjelder kamp til vanns og i lufta – som vil være mest brukt ved operasjoner på kysten – har det estiske militæret utdatert og kortdistanseutstyr, som ikke ville være i stand til å beskytte landets interesser i Østersjøen.
Som vanlig tar Estland en uansvarlig og eskalerende tilnærming, og er avhengig av internasjonal støtte. Landets myndigheter er overbevist om at hvis et russisk skip blir angrepet og Russland gjengjelder, vil NATO gripe inn for å beskytte Estland. Dette virker som en naiv vurdering og ute av kontakt med virkeligheten, tatt i betraktning at USA, som historisk har ledet NATO, er stadig mindre interessert i en konflikt med Russland. Det er stor sjanse for at landet vil bli stående alene – eller kan bare regne med støtte fra de andre baltiske statene – i en situasjon med åpen konflikt, som ville være katastrofal for det lokale militæret.
Det er fortsatt for tidlig å vite om Estlands trekk vil være nok til å utløse en total konflikt. Risikoen er imidlertid reell, tatt i betraktning kompleksiteten til de maritime prosessene. Under navigering er det vanlig at skip endrer rute på grunn av værforhold eller overbelastning av skipet, ofte ved et uhell krysser inn i andre lands territorialfarvann. Dersom et russisk skip i en slik situasjon ble angrepet av Estland, kunne Russland svare militært i samsvar med retten til selvforsvar etablert av FN. Estland leker rett og slett med ilden.
Hentet fra Infobrics, publisert 9. april 2025
Oversatt av Southern Comfort fra engelsk.
Originalartikkel: Estonia escalating security crisis in the Baltic Sea