Derimot: Krigsmaskinen: Miljøbevegelsens blindsone. – Derimot
derimot.no:
Det som er svært interessant for mange å observere er at miljøbevegelsen praktisk talt ikke reiser til kamp mot de store utslippene som den norske og internasjonale krigsmaskinene står for. Tvert imot er det blitt slik at det skal det ikke snakkes om. Fredelig og helt nødvendig virksomhet som matproduksjonen reises det spørsmål med, men virksomhet som er helt destruktiv i sitt vesen går under radaren.
Når nå noen få enkeltpersoner tør å reise oppmerksomheten i den retning er det bra. Jeg tror de fort vil bli stoppet.
Faktum er at krig og krigsmaskiner er de største klimautslipperne og miljø-ødeleggerne som finnes. Og til tross for dette nevnes de nesten ikke når klimautslippene skal ned og forurensningen skal reduseres.
Det kan ikke være snakk om en politisk glipp, det tror jeg ikke. Det er snakk om en politisk blindsone. Enhver som prøver å rette oppmerksomheten mot Nato, USA og Norges krigsmaskin risikerer å miste talerstol. Blir de for høyrøstet blir de brakt til taushet på andre måter.
I avisredaksjonene har de naturligvis «uskrevne lister» over tema som ikke skal belyses eller få kritisk oppmerksomhet. Disse forandrer seg fra tid til tid. Men noen er stabile som f.eks. spørsmålstegn ved kapitalismen som system. Å utvide demokratiet til arbeidslivet er også et slik tema. Ingen kan vel være så dumme at de tror at de ansatte har noe å bidra med i driften av og beslutninger om egen arbeidsplass.
Andre tema er naturligvis spørsmålet om Norge er tjent med EØS-avtalen og ikke minst Nato. Og i den undergruppen havner naturligvis forurensningen og utslippene i driften av F-35.
Hvis representanter fra miljøbevegelsen ikke gjør noe mer med dette forholdet svekkes naturligvis deres egen troverdighet over tid. For en kan ikke grise ned kjøkkenet i et hus og samtidig kjefte på andre som setter mindre skit-flekker i entreen. Da er en egentlig ikke opptatt av å ha det reint rundt seg.
Jeg trekker dette frem enda en gang fordi jeg ikke registrerer at dette er et tema for miljøbevegelsen. Krigsmaskinen er elefanten i rommet, både når det gjelder bruk av ressurser og miljø-ødeleggelser. Tausheten om dette tema sier litt om mangelen på seriøsitet.
Knut Lindtner
Norges F-35-flåte blir fordømt for å være miljøfiendtlige – heter det i en rapport.
Fra Sputnik
Norges første F-35 jagerfly landet på Ørland i 2017. I 2030 er det ventet at antall fly vil være 52. De skal erstatte Norges nåværende flåte på 57 F-16-fly.
Norges nye USA-produserte Lockhedd Martins F-35 jagerfly vil føre til betydelig høyere karbon-utslipp i 2030. Det vil true Norges forpliktelse om å minske Co2-utslippene til 60 prosent av 2005-nivået. Dette skriver Dagsavisen.
Sammenliknet med de gamle F-16-flyene så er F-35-flyene mye tyngre (31 tonn når de er fullastet mot F-16s 13 tonn).
Og de har mye kraftigere motorer, understreker Dagsavisen. De vil derfor bruke 5600 liter drivstoff per time sammenliknet med F-16s 3500 liter i timen, som de har brukt siden 1980.
Når F-35-flyene er fullstendig faset inn 10 år fra nå, vil karbon-utslippene fra Norges flyvåpen ha øket med heidundrende 207 prosent, skriver avisen.
I 2030 vil luftforsvaret alene stå for 56 prosent av de væpnede styrkenes totale utslipp.
Det vil gjøre det enda vanskeligere for Norge å oppfylle sine klima-mål, selv om det militære rent generelt er unntatt landets strenge klima-avtrykk.
«Det er et stort problem at de militære i hele verden er unntatt fra de rapporterte klima-effektene og klima-målene», fortalte Gaute Eiterjord, leder for miljøorganisasjonen Natur og Ungdom til Dagsavisen.
«Vi kan ikke ha det slik. Alle sider av samfunnet må ha som mål å komme ned på null-utslipp i 2050».
Lars Gjemble, som er kommunikasjonsrådgiver for Norges væpnede styrker påstår at det var ‘bred enighet’ rundt ‘klima- og miljø-spørsmålene som en av de største utfordringene vi står overfor’.
Ett eksempel på det, understreker han, er at forsvarssektoren, som står overfor større opprustninger, vil fase ut bruken av fyringsolje.
Men Per Willy Amundsen, forsvarspolitisk talsmann for Fremskrittspartiet, kjøper ikke disse innvendingene. Ifølge han så må Norges forsvars-kapasitet prioriteres først.
«Om ikke disse klima-fanatikerne vil avvikle våre væpnede styrker helt, så får de komme med konstruktive forslag til hvordan vi skal redusere utslippene så mye som mulig uten at det går ut over forsvarsevnen», sier Amundsen til Dagsavisen. Han avviser motargumentene som «symbolpolitikk som har null innflytelse på klimaendringene».
Ifølge han vil overgang til atomdrevne våpen, som så å si er utslippsfri kunne redusere utslippene av drivhusgasser. «Men disse klima-fantastene setter verken Norges sikkerhet eller borgernes sikkerhet først», legger han til.
«Dersom vi ser på tallene i perspektiv, så står Norge for omtrent 0,14 prosent av verdens totale utslipp av klimagasser. Forsvaret står så for 0,45 prosent igjen av Norges totale utslipp. Den ventede økningen av utslippene fra Norges forsvar vil så bli 0,00022 prosent av verdens drivhusgass-utslipp. basert på tallene fra dagens utslipp» sier Amundsen.
Norges luftforsvar vil bli en av Europas fremste brukere av F-35, med totalt 52 fly. Så langt har Norge mottatt mer enn to dusin av dem, til en gjennomsnittspris på 1,375 milliarder kroner stykket.
Oversatt av Ingunn Kvil Gamst
Tidligere publisert på derimot.no