Derimot.no

Derimot: Klimasaken som påskudd Kjøtt er bra for folkehelsen

derimot.no:

Av Lars Bern
Oversatt fra svensk av Northern Light

Klima-aktivister driver intensiv propaganda mot kjøttspising, som de mener bidrar til økte utslipp av klimagasser. De forutsetter at kjøttet ikke er produsert på en økologisk forsvarlig måte. At klima-aktivister kjører kampanjer så sterkt mot kjøtt i kosten, tror jeg mer skyldes at de ofte har en sterk ideologisk slagside. Kampanjen mot kjøtt er ekstremt diskutabel fra et folkehelsesynspunkt.

En studie fra universitetet i Graz har konkludert med at vegetarianere oftere er syke, og har lavere livskvalitet enn kjøttetere. Ifølge en pressemelding får vegetarianere oftere kreft og hjerteinfarkt. Studien viser også flere psykiske lidelser enn hos kjøttetere. Derfor er vegetarianere ifølge rapporten en større belastning for helsevesenet. Ifølge pressemeldingen har forskerne evaluert data fra Austrian Health Interview Survey (AT-HIS), som også er en del av en viktig og verdifull EU-gjennomgang (European Health Interview Survey).

Forskerne undersøkte totalt 1.320 personer som ble delt inn i 4 grupper på 330 personer hver. Alle gruppene var sammenlignbare med hensyn til kjønn, alder og sosioøkonomisk status. Studien tok også hensyn til røyking og fysisk aktivitet. BMI var innenfor normalområdet for alle fire gruppene. Det eneste som var forskjellig mellom gruppene var dietten. De fire gruppene var: 1) vegetarianere, 2) kjøttetere som også spiste mye bær, frukt og grønt, 3) de som spiste lite kjøtt og 4) de som spiste mye kjøtt.

I pressemeldingen skrives det at resultatene motsier den generelle klisjeen, om at et kosthold uten kjøtt er sunnere. Vegetarianere har dobbelt så mange allergier enn de som spiste mye kjøtt (30,6 % vs. 16,7 %), og de har vist seg å ha en høyere forekomst av kreft (4,8 % vs. 1,8 %). Forskerne fant også at de hadde en høyere forekomst av hjerteinfarkt (1,5 % mot 0,6 %). Totalt har forskerne sett på 18 ulike kroniske sykdommer. Sammenlignet med de som spiser mye kjøtt, led vegetarianere mer av de kroniske sykdommene i 14 av de 18 tilfellene som inkluderte astma, diabetes, migrene og osteoporose.

Universitetet i Graz bekrefter også tidligere funn fra Universitetet i Hildesheim, at vegetarianere lider mer av psykiske plager enn andre. I analysen ble det konkludert i Graz at vegetarianere også hadde dobbelt så stor sannsynlighet for å lide av angst eller depresjon, sammenlignet med de som spiste mye kjøtt (9,4 % mot 4,5 %). Det resultatet bekreftes av Universitetet i Hildesheim, som fant at vegetarianere led betydelig mer av depresjon, angst, spiseforstyrrelser og psykosomatiske lidelser. Forskerne fant også at vegetarianere generelt lider mer av sykdommer og besøker legen oftere.

De som spiste mye kjøtt ble også funnet å ha betydelig bedre livskvalitet i alle kategorier, ifølge studien. De fire kategoriene som ble undersøkt var: fysisk og psykisk helse, sosiale relasjoner og miljørelatert livskvalitet. Dette er ikke den første nyere studien som motsier påstander om at vegetarianere er sunnere. Verdens største ernæringsstudie (EPOS) indikerte også at vegetarianere generelt har en tendens til å dø tidligere. En gruppe finske forskere har også analysert ernæringen til 22 vegetarianere.

24 prosent av vegetarianerne hadde for lavt vitamin D-nivå, mot 6 prosent i kontrollgruppen, som besto av altetende. Vegetarianerne hadde også lavere nivåer av betakaroten, vitamin E, selen, jod og omega-3 fettsyrer enn kontrollgruppen. Alle vegetarianerne og 91 prosent av kontrollgruppen hadde jod-nivåer under WHOs grenseverdi. Selen-nivået var også lavere hos vegetarianerne enn i kontrollgruppen, til tross for at Finland er det eneste landet i verden som tilsetter selen til kunstgjødsel. Imidlertid var inntaket over anbefalt grenseverdi i begge grupper. 91 prosent av vegetarianerne tok tilskudd med vitamin B12 og det ble ikke sett noe mangel av dette, 77 prosent tok også vitamin D-tilskudd. Andelen vegetarianere som ikke tok ekstra vitamin D hadde for lavt nivå, noe som ifølge forskerne tyder på at kosttilskudd utgjør en forskjell.

Mange eksperter har vist at de påståtte helsefordelene ved et vegetarisk kosthold er myter. Påstander som ofte fremsettes av vegetariske organisasjoner ikke vitenskapelig støttet, ifølge professor Ulrich Voderholzer som er overlege ved Schönen Klinik Roseneck.

Da mennesker tok steget fra små menneskelignende aper som i hovedsak levde vegetarisk, til dagens større Homo Sapiens med mer utviklede hjerner, har sammenheng med mer kjøtt i kosten. Animalsk fett er viktig for hjernens utvikling. I pressemeldingen fra universitetet i Graz skriver de: Det handler mer om et ideologisk budskap fra vegetarianere som kommer med falske løfter. Og legger så til: prof. Rudolf Kaaks ved det tyske kreftforskningssenteret DKFZ som uttalte for en tid siden angående kreftforebygging ved hjelp av frukt og grønnsaker: Det har ingen sammenheng!


Fra Vaken.se, publisert 2 november 2022.
Orginalartikkel: Kjöttätande bra för folkehälsan – linker i orginalartikkelen.

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 19

Les artikkelen direkte på derimot.no