Derimot: Kinas voldsomme økonomisk vekst truer USAs hegemoni. Kapitalismen løser økonomiske konflikter med krig.

Derimot.no

derimot.no:

Kinas voldsomme økonomisk vekst truer USAs hegemoni.

Nå er det Kinas tur: Amerikas hyperfinansierte økonomiske system er ingen match for Kinas regjeringsstyrte investeringsmodell.

Men dessverre presser Kinas eksplosive vekst et desperat Washington nærmere krig.

Av Mike Whitney.

Etter å i flere tiår å ha flagget ut sine industrier til lavkostland rundt om i verden, opplever USA at de stadig mister markedsandeler til et raskere voksende og mer ressurssterkt Kina. Etter de fleste beregninger vil Kinas økonomi gå forbi USA innen 2035, da vil Beijing være i en mye bedre posisjon til å forme internasjonale handelsforbindelser på en måte som fremmer sine egne interesser. Med vekst følger makt, og den regelen vil helt sikkert gjelde for Kina også.

Kina har dukket opp som et industrielt kraftsenter, som er selve episenteret i den mest folkerike og raskest voksende regionen i verden. Det er av den grunn at USA har satt i gang en serie provokasjoner på øya Taiwan og i Sør-Kinahavet. USA har gitt opp håpet om å seire over Kina gjennom å konkurrere i et fritt marked. I stedet planlegger USA å konfrontere Kina militært i et desperat forsøk på å tappe landets ressurser, samle bredere støtte for økonomiske sanksjoner og isolere Kina fra sine regionale handelspartnere. Det er en risikabel plan som kan slå fryktelig tilbake, men Washington går frem med den uansett. Amerikanske utenrikspolitiske embetsmenn og deres globalistiske allierte, vil ikke akseptere et utfall der Kina er verdens største og mektigste økonomi.

Chinas vekst har vært eksplolsiv i 30-40 år. Landet er forvandlet.

Dette er fra en artikkel i China Macro Economy: Selv om tempoet i Kinas økonomiske vekst har avtatt de siste årene, ser det ut til å være på vei til å passere USA som verdens største økonomi innen rundt 2035, ifølge den siste anslaget fra økonomer ved Goldman Sachs.

Det nye estimatet er 10 år senere enn investeringsbanken hadde spådd i 2011. Men økonomene Kevin Daly og Tadas Gedminas sa at potensiell vekst i Kina fortsatt er betydelig høyere enn i USA. «Kinas BNP er snart på høyde med USAs,» sa de i en rapport publisert tirsdag, og la til at Kinas bruttonasjonalprodukt har steget fra 12 prosent av USAs i 2000 til litt under 80 prosent. Kinas årlige økonomiske vekst vil være rundt 4 prosent fra 2024 til 2029, sammenlignet med 1,9 prosent i USA, ifølge rapporten, som anslår hvordan den globale økonomien vil se ut gjennom 2075.

Den amerikanske dollarens eksepsjonelle styrke de siste 10 årene er en annen årsak til antagelsen om når Kinas økonomi vil bli nr. 1 er skjøvet frem med 10 år , la Daly til. Men den amerikanske dollarens styrke kontra kinesisk yuan vil sannsynligvis avta i løpet av det kommende tiåret, noe som gir mer grunn til å tro at Kina vil passere USA, ifølge rapporten.

Rapporten anslår også at tyngdepunktet av globalt BNP vil gå mer mot Asia i løpet av de neste 30 årene, og at verdens fem største økonomier i 2050 vil være Kina, USA, India, Indonesia og Tyskland. «Kina BNP vil overgå USA rundt 2035, flere år senere enn tidligere forventet, spår Goldman Sachs» om Kinas makroøkonomi.

Naturligvis har finansialiseringen av den amerikanske økonomien i stor grad påvirket USAs fremtidsutsikter. Fremveksten av Wall Street har ført til et utall av svindelsaker som har beriket en håndfull velstående bankfolk, mens de har brukt billioner til uproduktive aktiviteter. Samtidig har fraværet av en sammenhengende industripolitikk utløst en flukt fra USA for titusenvis av bedrifter og fabrikker som flyttet til land som tilbyr lavt lønnet arbeid.

Problemet er selvfølgelig at økende politiske feil til slutt fører til et fall i produktiviteten, som lar andre og mer ambisiøse land fylle tomrommet. Kort sagt, det kinesiske miraklet kan i stor grad tilskrives finansialisering, og den kortsiktige politikken som tillot amerikanske selskaper å flytte sine industrier andre steder, i stedet for å gi dem insentiver til å bli i USA. Bunnlinjen: Kinas økonomi går forbi USA, og det er intet mindre enn atomkrig som kan snu den situasjonen.

Fra Global Research, publisert 3 mars 2023. Skrevet av Mike Whitney, journalist og geopolitisk analytiker.
Oversatt utdrag av Northern Light fra en lengre artikkel på engelsk. Linker og oversikter i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: China’s Turn. America’s Hyper-Financialized Economic System Is No Match for China’s Government-Directed Investment Model.

3 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 3 ganger.

Post Views: 23

Les artikkelen direkte på derimot.no