Derimot: Kan forskning betalt fra næringsinteresser stoles på? Hva er egentlig uavhengig forskning? – Derimot
derimot.no:
Det store spørsmålet i dag når det gjelder forskning og vitenskap er hvem som finansierer forskningen. Denne problemstillingen er helt fundamental. Forskning om helse betalt av legemiddelindustrien er i utganspunktet ikke å stole på. Medisinske tidsskrift som offentliggjør denne typen forskning er ikke seriøse.
Dette er åpenbart en ugrei situasjon. Den som betaler frigjør ikke informasjon som ikke er til egen fordel. Og de som betaler for informasjonen (forskningen) eier den. Hvis noen som betaler deg for å forske på dem og deres produkter er du allerede fanget av betalingen du mottatt. Ingen biter den som betaler.

Det samme gjelder naturligvis næringsmiddelindustrien. I dag er det selvsagte så kamuflert at svært få for øye på det. Vi tror at de som skal passe oss for uønsket næringspåvirkning er upåvirket. Men det er det motsatte som er tilfelle. Er en som har arbeidet for et legemiddelfirma upåvirket av sine tidligere venner og kontakter når han går over i en offentlig stilling hvor han skal kontrollere sin tidligere arbeidsgiver? r det uproblematisk at en som jobber i helsevesenet motta lønn for tjenester som utføres på deltid for et legemiddelfirma, f.eks. ved utprøving av medikamenter på sine pasienter?
Spørsmålet om helse og hva som påvirker den er så fundamentalt at det skulle vært vanntette skott mellom næringsinteresser og ansatte i helsevesenet. Matvareindustrien og legemiddelindustrien er ikke opptatt av helse i det hele tatt. Det er den fundamentale misforståelsen. De er opptatt av å selge, altså av fortjeneste.
Knut Lindtner
Redaktør
Sukkerindustrien betalte forskere for å bagatellisere helseriskene, og skylde på fett i stedet.
Av Niamh Harris
På 1960-tallet finansierte sukkerindustrien forskning som bagatelliserte sammenhengen mellom sukker og hjertesykdom og kreft, samtidig som de fremhevet de påståtte farene ved mettet fett.
En studie fra University of California San Francisco viser at sukkerindustrien kjøpte forskningen for nesten 60 år siden for å skjule dens negative helseeffekter.
I følge en artikkel publisert av New York Times i 2016, tyder historiske dokumenter, som ble oppdaget av en forsker og publisert i JAMA Internal Medicine, at fem tiår med forskning på ernæring og hjertesykdom, inkludert mange av dagens kostholds-anbefalinger, kan i stor grad ha blitt formet av sukkerindustrien.
Sukkerindustrien betalte forskere for å bagatellisere risikoen ved sukker og fremme mettet fett som synderen i stedet. «De var i stand til å avspore diskusjonen om farene med sukker i flere tiår», sa Stanton Glantz, professor i medisin ved U.C.S.F. og en forfatter av JAMA-artikkelen.
Dokumentene viser at en organisasjon kalt Sugar Research Foundation, i dag kjent som Sugar Association, betalte tre Harvard-forskere tilsvarende rundt $50 000 i dagens pengeverdi, for å publisere en 1967-gjennomgang av forskning på sukker, fett og hjertesykdom. Studiene som ble brukt i gjennomgangen ble håndplukket av sukkergruppen, og artikkelen, som ble publisert i det prestisjetunge New England Journal of Medicine, minimerte koblingen mellom sukker og hjertehelse og kastet mistanken på mettet fett.
Selv om påvirkningen som ble avslørt i dokumentene går tilbake nesten 50 år, viser nyere rapporter at matindustrien har fortsatt å påvirke ernæringsvitenskapen.
I fjor avslørte en artikkel i The New York Times at Coca-Cola, verdens største produsent av sukkerholdige drikker, hadde gitt millioner av dollar i midler til forskere som forsøkte å tone ned sammenhengen mellom sukkerholdige drikker og fedme. I juni rapporterte Associated Press at godteriprodusenter finansierte studier som hevdet at barn som spiser godteri, har en tendens til å veie mindre enn de som ikke gjør det.
Harvard-forskerne og sukkerdirektørene som de samarbeidet med er ikke lenger i live. En av forskerne som ble betalt av sukkerindustrien var D. Mark Hegsted, fortsatte med å bli leder for ernæring ved United States Department of Agriculture, hvor han i 1977 hjalp til med å utarbeide forløperen til den føderale regjeringens kostholdsretningslinjer. En annen var Dr. Fredrick J. Stare, styreleder for Harvards ernæringsavdeling.
Fra The People’s Voice, publisert 13. januar 2024.
Oversatt fra engelsk av Northern Light. Linker i orginalartikkelen.
Orginalartikkel: Big Sugar Paid Scientists To Downplay Its Health Risks & Blame Fat Instead.