Derimot: Kaller en lavdose-forskning for høydose-forskning for å vise at vitamin D ikke virker? Hvordan en fjerner D-vitaminets virkninger gjennom håpløs forskning.
derimot.no:
Ingen vet hva som er «høydose» vitamin D, men forskerne spruter ut studier på behandling med «høydose vitamin D».
Innlegget er hentet fra Mer D-vitamin!
For meg starta interessen for høydose vitamin D med at jeg fant den amerikanske Vital-studien, som testa 2.000 enheter vitamin D som «høydose» mot 800 IE vitamin D som placebo.
Vital-forskerne delte i 2010 en gruppe på 25.000 amerikanere i to, ga den ene gruppen 2.000 enheter vitamin D og den andre gruppen 800 enheter daglig. Etter fem år talte de opp hvor mange i de to gruppene som hadde dødd eller blitt syke av alle mulige slags plager og sykdommer.
Hvis det var tilnærmet like mange i begge grupper som pådro seg en sykdom, var konklusjonen at vitamin D virker ikke mot denne sykdommen, enten det var kreft, beinbrudd eller hjerteinfarkt.
Det kommer fortsatt en jevn strøm med delstudier ut av Vital-materialet, som konkluderer med at «vitamin D virker ikke mot…». Så sent som i august i år, slo forskning.no stort opp en «ny» Vital-studie om beinbrudd:
«Tilskudd av D-vitamin forebygger ikke beinbrudd likevel»
Fra gyngestolen til en gammel journalist ser dette merkelig ut, for å si det mildt. Teste «høydosebehandling» med 40% av intervensjonsdosen som placebo? Hvis dette er vitenskap, er jeg glad jeg er journalist og ikke forsker!
500.000 enheter kurerer jernmangel
I motsatt ende av skalaen har jeg denne studien, som konkluderer med at en dose på 500.000 IE vitamin D endrer nivået av hepcidin (hormonet som regulerer jernnivået i blodet) hos blodfattige akuttpasienter på respirator, slik at jernnivået i blodet øker raskt, transporten av oksygen kommer i gang igjen og pasientene kommer ut av respiratoren på halve tida i forhold til placebogruppa. Det høres i allfall litt mer høydose ut.
Velger lave «høydoser» mot bedre vitende
I Tromsø er en forsker i gang med å ta doktorgrad på behandling av psoriasis med høydose vitamin D på 5.000 IE. Jeg synes dette er merkelig forskning, når det allerede finnes flere pilotstudier (f.eks. her og her) som viser at D-vitamindoser på 30.000-60.000 IE kan gjøre psoriasispasienter 100% symptomfrie på få måneder.
Det er noe rart med oppfatningen av høydose vitamin D. Forskningen på høydose vitamin D er enda rarere.
Forsidebilde: Patty Brito
43 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 43 ganger.
Post Views: 31