Derimot: Jens Stoltenberg: Krigen startet i 2014, ikke i 2022.

Derimot.no
Derimot: Jens Stoltenberg: Krigen startet i 2014, ikke i 2022.

derimot.no:

Jens Stoltenberg:

Nå innrømmer Jens Stoltenberg det vi har hevdet hele tiden. Krigen i ukraina starte i 2014 da den ukrainske hæren angrep opprøsregionene Donbas og Luhansk. Krigshandlingene startet i april/mai dette året og nederlaget var klart i august. Deretter startet den ukrainske regjeringen en ny offensiv i januar 2015 til tross for den inngåtte Minsk 1-avtalen.

De led et nytt katastrofalt militært nederlag bare noen uker seinere og ble tvunget å inngå en ny fredsavtale som de heller ikke overholdt, Minsk 2. Dette siste er nå bekreftet av den daværende presidenten i Ukraina, Porosjenko, og av x-kansler Merkel og den franske x-presidenten Hollande. Alle tre var medunderskrivere på avtalen som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd.

Det hadde vært langt større sjanse for fred i Ukraina nå hvis disse avtalene hadde vært etterlevd. Men USA og Nato hadde andre planer som strekker seg 30 år tilbake i tid. Disse kan leses i USAs tidligere sikkerhetspolitiske rådgiver Zbigniew Kazimierz Brzeziński sin bok «The Grand Chessboard» hvor han skisserer hva USAs strategiske mål må være:

Å stykke opp Russland til håndterbare mindre stater og å forhindre en allianse med Kina. Målet må være kontroll/dominans over det eurasiatiske kontinentet.

Denne strategien er omsatt og foreslått som praktisk politikk av USA fremste tenketank Rand i sine dokumenter.

Når Jens Stoltenberg nå innrømmer at krigen har pågått øst i Ukraina i 9 år faller også bitene på plass. Dette er en del av USAs langsiktige strategi for å få tilgang på Russlands naturressurser og for å hold på posisjonen som verdens ledende makt.

Det er ingen grunn til tro at Russland har sittet rolig og sett dette utvikle seg uten å foreta seg noe. Men her i vesten har vi lenge vært preget av forestillinger om vår egen overlegenhet og har ikke fulgt nøye med hva motparten har gjort for å møte denne situasjonen. Det er det som nå viser seg for stadig mer skremte militære og politiske øyne her i vest.

Vi er bakpå militært, politisk og økonomisk og vil måtte finne oss i å bli henvist til historiens skammekrog for en lengre periode. Hvis Norge har vært med på North Stream-sprengningene vil erstaningskravene i ettertid kanskje sprenge hele oljefondet.

Knut Lindtner
Redaktør

Forsidebilde: Lexica

1 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 1 ganger.

Post Views: 19

Les artikkelen direkte på derimot.no