Derimot: Ikke lett å forholde seg til. Mr. «Snill» beskylder andre for sine egne feil. – Derimot
derimot.no:
Trump anklager Kina for å bryte en avtale han selv ikke holdt
Innlegg hentet fra Moon of Alabama
USAs president driver med et av sine vanlige stunt:
Jeg gjorde en RASK AVTALE med Kina for å redde dem fra det jeg trodde kom til å bli en veldig dårlig situasjon, og jeg ville ikke at det skulle skje. På grunn av denne avtalen stabiliserte alt seg raskt, og Kina kom tilbake til business as usual. Alle var glade! Det er de gode nyhetene!!! De dårlige nyhetene er at Kina, kanskje ikke overraskende for noen, HAR TOTALT BRUTT AVTALEN MED OSS. Så mye for å være MR. SNILL!
Trumps påstand er selvfølgelig tull. Men for å se det må man ta et skritt tilbake.
Trump hadde innført absurd høye tollsatser mot Kina, som svarte med egne tollsatser. I tillegg innførte USA andre fiendtlige tiltak rettet mot Kinas import og produksjon av halvledere.
Som svar begrenset Kina eksporten av produkter der de har monopol. Dette gjelder særlig sjeldne jordarter og magneter laget av dem. Selv om disse utgjør en liten del av handelen, er de avgjørende for produksjon av moderne elektriske motorer og dermed en viktig del av forsyningskjeden for mer avanserte produkter.
De høye tollsatsene på kinesiske produkter truet med å føre til tomme hyller i amerikanske butikker. Finansmarkedene ble bekymret. Amerikanske dollar, aksjemarkedet og statsobligasjoner falt i verdi. En finanskrise var i ferd med å utvikle seg. Trump måtte trekke seg tilbake.
- mai møttes USAs og Kinas handelsrepresentanter i Genève. I en felles uttalelse ble de enige om å trekke tilbake de høye tollsatsene og pause andre handelsrelaterte tiltak. Forordet til avtalen fremhevet de viktigste punktene:
USAs regjering (“USA”) og Folkerepublikken Kina (“Kina”),
Anerkjenner viktigheten av deres bilaterale økonomiske og handelsmessige forhold for begge land og verdensøkonomien;
Anerkjenner viktigheten av et bærekraftig, langsiktig og gjensidig fordelaktig økonomisk og handelsmessig forhold;
Tar med seg erfaringer fra de siste diskusjonene og mener at fortsatte diskusjoner har potensial til å adressere hver parts bekymringer i deres økonomiske og handelsmessige forhold; og
Forplikter seg til å gå videre i en ånd av gjensidig åpenhet, fortsatt kommunikasjon, samarbeid og gjensidig respekt;
Partene forplikter seg til å gjennomføre følgende tiltak innen 14. mai 2025:
Begge sider reduserte tollsatsene. Kina lovet også å redusere noen av sine ikke-tariffære tiltak:
Kina vil […] treffe alle nødvendige administrative tiltak for å suspendere eller fjerne de ikke-tariffære mottiltakene som ble iverksatt mot USA siden 2. april 2025.
Finansmarkedene roet seg, og alle var fornøyde med det.
Men 14. mai, samme dag som de nye reglene skulle tre i kraft, innførte USA nye og svært harde tiltak mot kinesiske produkter:
USAs handelsdepartement kunngjorde at bruk av Huawei Technologies Co sine Ascend-kunstig intelligens (AI)-brikker “hvor som helst i verden” bryter med USAs eksportkontroll, og trappet dermed opp USAs innsats for å hindre Kinas teknologiske framskritt.
Departementets byrå for industri og sikkerhet uttalte også at de planlegger å advare offentligheten om “de potensielle konsekvensene av å la amerikanske AI-brikker brukes til trening og inferens av kinesiske AI-modeller.”
Selv om dette kanskje ikke var et teknisk brudd på Genève-avtalen, brøt det åpenbart med ånden i den felles uttalelsen:
Knappe én uke inn i våpenhvilen i den langvarige handelskrigen mellom USA og Kina, anklaget Beijing Washington for å bryte den midlertidige avtalen som ble inngått i Genève.
Kinas handelsdepartement sa mandag at USA tok “diskriminerende tiltak” mot Kina, etter at USAs handelsdepartement nylig hadde advart amerikanske selskaper mot å bruke kinesiske mikrobrikker, særlig de produsert av Huawei.
Begge land hadde rullet tilbake en rekke straffetiltak som en del av en 90-dagers pause som ble avtalt under samtalene i Sveits, etter at Trump hadde innført høye tollsatser. Et konsultasjonsorgan ble opprettet for å diskutere de omfattende handelsuenighetene, men rammene for dette organet er nå under press.
Kinas kraftige reaksjon mot USAs vedvarende industripolitikk innen nye og kritiske teknologier – som avanserte databrikker som driver kappløpet om AI-dominans – tyder på at de dype økonomiske sikkerhetsbekymringene i begge leire ikke vil forsvinne selv om det finnes avtaler på papiret.
Kina krevde at USA “retter opp sine feil”. Da USA ikke gjorde noe for å rette opp, begynte Kina å nøle med å fjerne eksportrestriksjonene på sjeldne jordmetaller og magneter laget av dem:
- mai kunngjorde landene etter helgesamtaler i Genève at de ville suspendere de fleste nylig innførte tollsatser. Siden da har begge regjeringer vist at de fortsatt er villige til å bruke kontroll over kritiske eksportvarer som våpen mot hverandre, med tiltak som kan være enda mer skadelige for handel og globale forsyningskjeder.
Kina har begrenset eksporten av sjeldne jordmagneter, som er avgjørende for biler, halvledere, fly og mange andre bruksområder. Nær 90 prosent av verdens sjeldne jordmetaller, inkludert magneter, produseres i Kina.
- mai forbød USA de nyeste halvlederne fra Huawei, en kinesisk elektronikkgigant. Deretter, på onsdag, suspenderte president Trump leveransen av amerikanske halvledere og noe luftfartsutstyr som trengs til Kinas kommersielle fly, C919 – et prestisjeprosjekt i Kinas arbeid for økonomisk selvstendighet.
Forrige uke måtte Ford midlertidig stenge en fabrikk i Chicago som produserer Ford Explorer SUV-er etter at en leverandør gikk tom for magneter. I de fleste nye biler brukes slike magneter i dusinvis av elektriske motorer, blant annet til bremse- og styresystemer, drivstoffinnsprøytning og elektriske seter.
Mandag ga Kina noen eksportlisenser for sjeldne jordmagneter som skulle sendes til USA og Europa …
Flere selskaper i Europa, inkludert Volkswagen, fikk tillatelse fra Beijing til å fortsette å kjøpe sjeldne jordmagneter kort tid etter at Kina begynte å håndheve eksportkontrollen i april. Amerikanske selskaper har måttet stokke om på fabrikkplanene sine, og bruke de få magnetene de har tilgjengelig, for å kunne fortsette å produsere de mest lønnsomme produktene.
Kina hevder at USA bryter Genève-avtalen. Siden USA innførte nye ikke-tariffære barrierer mot kinesiske produkter, har Kina latt være å fjerne sine egne ikke-tariffære tiltak mot produkter som USA trenger.
Trumps påstand om at Kina “HAR TOTALT BRUTT AVTALEN MED OSS” tilslører det faktum at det faktisk var USA som først brøt sine forpliktelser.
Dette viser nok en gang at USA er “ikke-avtalekompetent” (недоговороспособны).
Alle som forhandler med dem, bør derfor alltid ha tiltak klare som kan tvinge USA til å etterleve det de har avtalt.
Kina, Russland, Iran og andre har for lengst lært dette.
Så hva skal Mr. SNILL gjøre med det?
Innlegget er hentet fra Moon of Alabama
Forsidebilde er KI-generert