Derimot: Hvor lenge kan de holde på? Globalt går ikke temperaturen lenger opp.

Derimot.no
Derimot: Hvor lenge kan de holde på? Globalt går ikke temperaturen lenger opp.

derimot.no:

Hvor lenge kan de holde på?

Global temperatur Februar 2023

Av Geir Aaslid

Temperaturdata for februar fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur i perioden 1990-2020 (TLT) korrigerer litt opp i februar til 0,08 C, fra –0,04 C i januar, ved starten på det syvende året med global nedkjøling.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, det dekker 99 % av klodens overflate og er av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. Februar 2023 korrigerer noe opp til 0,08 C, fra forrige måneds –0,04 o.

 • Nordlige halvkule opp til 0,17 o C, fra 0,05 C forrige mnd.
 • Sydlige halvkule opp til 0,00 o C, fra -0,14 C forrige mnd.
 • Tropene klart opp til -0,11 C, fra -0,38 C forrige mnd.
 • USA48 kraftig opp til 0,68 C, fra 0,12 C forrige mnd.
 • Arktis ned til -0,24 o C, fra -0,12 C forrige mnd.
 • Australia klart opp til -0,12 C, fra -0,50 C forrige mnd.
I vinterens siste måned har både kuldegrader og nedbør blitt ujevnt fordelt, men noe klimaproblem kan fortsatt ikke observeres.

Dataene her er fra lavere troposfære (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære. . Vi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña) som kan gi klare utslag på den enkelte måned, se Klimanytt120.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren under, i en fersk analyse (27. februar).

Vi er nå ferdig med La Niña og får noen måneder med nøytral status. Modellene peker mot en El Niño sesong neste halvår.

Værstats norske februar-temperaturer

Værstat melder at det milde vinterværet fra januar fortsatt i februar i store deler av landet, og gjør oppmerksom på at prognosene peker på en kjøling mars måned. Værstat finner normal temperatur i februar uten noen tegn til en pågående temperaturøkning, med ett unntak.

I Vardø har 10 års middel vist en økende trend i februar måned siden sent på 1980-tallet, etter å ha ligget på gjennomsnittet i de foregående 90 årene.

USA får nye kulderekorder

Både i California og i Nordøst opplever befolkningen kraftige vinterstormer, med nedbørsrekorder og ikke minst kulderekorder. San Francisco opplevde 24.februar rekordkulde med 39 F, den forrige kulderekorden på 40F ble satt for 132 år siden, i 1889! Også følgende dager ble gamle rekorder slått i San Francisco.

Steder som Los Angeles og Mallorca opplever kraftig snøvær for første gang på 60 år, også New York opplevde nylig vinterens kraftigste snøfall, mens asosiale medier som BBC påstår at slik kulde er ekstremvær forårsaket av menneskeskapte klimaendringer. Kjølig vær skal fortsette både i Nordamerika og Europa til midten av mars.

Klimakirken har kjørt hardt på at vi har en lineær økning i global temperatur som skal fortsette mot 2100 og da skal jo det knapt være mulig å oppleve snøvær på sydlige breddegrader og på samme tid sette nye kulderekorder på stasjoner som har målinger tilbake til det nittende århundre.

Innlegget er hentet fra Klimarealistene

Forsidebilde: Timothy Eberly

  37 har lest innlegget i dag.
  Innlegget er lest totalt 37 ganger.

  Post Views: 73

  Les artikkelen direkte på derimot.no