Derimot: Har påført verdenshandelen ny usikkerhet. Trumps «frigjøringsdag» med toll ble mislykket. – Derimot
derimot.no:
Vi henter denne vurderingen fra Moon of Alabama. I korthet sier den at Trump hat gjort et stort tilbaketog i toll-politikken, men har skap en usikkerhet for økonomi og handel i tiden fremover som vil kunne fåt store negative konsekvenser.
Knut Lindtner
Redaktør
Usikkerhet om fremtidige tollsatser fortsetter å hemme økonomien
Den 2. april erklærte president Donald Trump en «frigjøringsdag», der han annonserte en ny tollstrategi ment å rette opp påståtte handelsubalansen og beskytte amerikanske arbeidere og industrier.
Det var feil medisin for en feildiagnostisert sykdom. USAs økonomiske problemer skyldes interne, lovlige insentiver for finansiell spekulasjon og motinsentiver for produksjon av varer folk faktisk trenger. Tollsatser løser ikke det problemet.
Tollsatser introdusert av Trump ignorerte økonomiske realiteter. Hele det økonomiske grunnlaget bak strategien var basert på en merkelig teori fra noen av hans rådgivere. Det var åpenbart at hele Trumps strategi, gjennomført via toll, ville mislykkes.
Kina og andre land svarte på USAs toll med å innføre sine egne. Markedene reagerte som forventet. Verdien på amerikanske dollar, aksjemarkedene og statsobligasjonene falt.
Innen 9. april ble Trump tvunget til å trekke seg tilbake. Han satte midlertidig tollpauser for de fleste land i 90 dager, men økte tollsatsene mot Kina.
Kina svarte på samme måte.
Tre dager senere kunngjorde Trump et nytt tilbaketog. Smarttelefoner og datamaskiner ble unntatt fra de tidligere annonserte tollene.
Spekulanter kan godt ha satt pris på usikkerheten Trumps uansvarlige tollpolitikk førte med seg i finansmarkedene. Men for markeder med faktiske varer er usikkerhet som gift som lammer all aktivitet. Det ble raskt tydelig at tollen ville skape store problemer for den amerikanske økonomien.
Trump forsøkte å presse Kina til å akseptere amerikanske betingelser i en ny handelsavtale. Men Kina avslo alle samtaler inntil tollen ble gjenopprettet til tidligere nivåer.
Den innrømmelsen kom. Samtaler i Genève over helgen endte med at USA igjen trakk seg tilbake.
Redaktørene i Wall Street Journal holdt seg ikke tilbake i sin kommentar:
«Sjelden har en økonomisk politikk blitt så raskt og fullstendig avvist – og det av Trump selv. Se bare på avtalen mandag morgen om å redusere de straffende tollene mot Kina – hans andre store tilbaketog på under en uke. Dette er en seier for økonomisk virkelighet, og for amerikansk velstand.»
Men det er bare en delvis seier for virkeligheten. Administrasjonen gikk med på å skrote mesteparten av den 145 % tollen Trump innførte på kinesiske varer 2. april og senere. Det som gjenstår er en ny global grunntoll på 10 %, i tillegg til en separat 20 % avgift som angivelig er knyttet til Kinas rolle i fentanylhandelen, noe som gir en total sats på 30 %. I bytte vil Beijing redusere sin gjengjeldelsestoll fra 125 % til 10 %. Avtalen gjelder i utgangspunktet i 90 dager mens forhandlingene fortsetter.
Og der, mener jeg, ligger fortsatt det store problemet.
Redaktørene konkluderer:
«En toll på 30 % er fortsatt ekstremt høy for en stor handelspartner, men 90-dagers tilbaketrekkingen redder begge sider fra det som så ut til å bli et nært forestående økonomisk sammenbrudd. Amerikanske forbrukere stod overfor utbredt vareknapphet, mens Kina fryktet økende arbeidsledighet.»
Foreløpig endres ingenting ved disse symptomene.
Det er ikke bare den svært høye 30 % tollen (på produkter med veldig lav fortjenestemargin) som hindrer kinesiske fabrikker i å gjenoppta produksjon og amerikanske forhandlere i å fylle opp hyllene.
Den giften som fortsatt lammer alt er usikkerheten og utryggheten som følger med 90-dagersbegrensningen i avtalen – og fraværet av en plan for hva som skjer etterpå. Hvem vil legge inn bestillinger på for eksempel skolemateriell, hvis man ikke vet hva prisen vil være?
Paul Krugman er enig:
«Den prohibitive (uoverkommelige, red.) tollen er satt på pause, ikke kansellert. Ingen vet hva som skjer om 90 dager. Jeg har lenge hevdet at usikkerheten som Trumps vilkårlige og stadig skiftende toll skaper, er minst like viktig som nivået på tollen. Vel, usikkerhetsnivået har sannsynligvis økt, ikke sunket.»
Dette tilbaketoget kom trolig ikke tidlig nok til å unngå høye priser og tomme hyller. Selv om forsendelser fra Shanghai til Los Angeles – som nærmest hadde stanset helt – skulle gjenopptas i morgen, ville varene ikke ankomme i tide til å forhindre at dagens lager går tomt.
Jeg antar det er gode nyheter at Trump tråkket på bremsene før han kjørte helt utfor stupet. Men hvis du tror at fornuft nå har vendt tilbake til politikkutformingen, og at dagene med vilkårlig og kunnskapsløs politikk er over – da vil du bli grundig skuffet.
Jeg er enig i den vurderingen.
Lenker finner en i originalartikkelen