Derimot: Finsk offiser i Ukraina: Vi sender dårlig trente soldater til fronten. Det kommer tilbake i kister.

Derimot.no

derimot.no:

Finsk offiser i Ukraina:

Vi klipper denne artikkelen fra avisen Nya Dagbladet. Det er et intervju av en finsk offiser som har trent ukrainske tropper lenge. I praksis vet han hva han snakker om, men han fremstiller, slik vi ser det, fortsatt situasjonen med svært vennlige briller.

Til tross for dette er hans konklusjon klar og tydelig.

Det som er etter vår mening er det viktigste med denne artikkelen er at den kommer på trykk. Det forteller at de vestlige mediene er nå startet snuoperasjonen i forhold til opinionen. De kan ikke lenger snakke om ukrainsk seier, men det motsatte. De kan ikke lenger fortelle om Ukrainas fremgang når fronten i Donbas nå bryter sammen. Folk må nå begynne å vende seg til tanken om at Ukraina taper, ellers vil de få sjokk når det går opp for dem.

Vi har hevdet dette lenge. Vi har sagt at Minsk-avtalene skulle vært fulgt opp. Da hadde vi unngått krigen. Det skjedde ikke fordi vesten brukte dem til opprustning av Ukraina. Vi har sagt at avtalen fremforhandlet i Tyrkia i april 2022 skulle vært fulgt opp. Da hadde krigen vært over da. Men USA og Boris Johnson ønsket denne krigen og stoppet videre forhandlinger. I stedet pumpet de våpen inn i Ukraina for å forlenge krigen.

Nå taper Ukraina for full musikk, slik denne finske offiseren sier. Likevel vil alle stortingspartiene med unntak av noe få Rødt-representanter fortsette våpenleveransene til Ukraina, noe som bare vil forlenge krigen med enda større tap for Ukraina i både mennesker og landområder.

Knut Lindtner
Redaktør

Ønsketenkning at Ukraina vinner krigen

En finsk offiser med høy rang plassert i Ukraina mener at bildet av krigen som er spredt i vestlige medier hovedsakelig er basert på ukrainsk propaganda. Realiteten, mener han, er at det ukrainske militæret har dårligere standard på flere måter, og at det er «ønsketenkning» fra det vestlige perspektivet at man skal kunne vinne over Russland.

«De russiske styrkene har lært av sine feil, den samme kan ikke påstås om ukrainske,» sier offiseren, som på grunn av sin rang vil være anonym, til den finske statskanalen Yle.

– Ukrainerne tror de er dyktige soldater. Men du blir ikke en god soldat ved å være redd i en grøft i åtte måneder. Det som kreves er utdanning, fortsetter han.

Offiseren begynte å trene ukrainske soldater allerede i 2014 og mener at soldatenes utdanningsnivå ligger langt tilbake for det som er ønsket – og han tror heller ikke at Ukraina vil vinne i krigen – som er den ledende fortellingen som drives av politikere og massemedier i Vesten.

Ønsketenkning i en krig er farlig. Foto: iStock

«Det er ikke annet enn ønsketenkning,» sier han.

Blant annet beskrives den militære ledelsen i Ukraina som «å være veldig dårlig» og det samme selv med hensyn til taktikk og kampteknikker som brukes, som ofte påstås å ha blitt hentet fra dataspill. Ifølge offiseren skyldes det faktum at de har vært mulig å stå imot den russiske offensiven så langt, ikke først og fremst på grunn av egne ferdigheter – men at Russland har gjort store strategiske feil.

Mørke tap

Han bemerker at krigen har utviklet seg til en «posisjonskrig» med omfattende artilleri-beskyting i stedet for raske bevegelser – og at selv om både Ukraina og Russland har hatt store tap, har Ukraina betydelig færre reservetropper å sette inn.

Den finske offiseren er også overbevist om at de ukrainske tapene har vært vesentlig mye større enn rapportert, og at det er omtrent like mange døde og sårede som på den russiske siden – noe som ikke er bærekraftig på lang sikt.

At den ukrainske hæren klarte å gjenvinne mange av områdene som tidligere er okkupert av Russland, er denne ifølge offiseren et resultat av «flaks» og av russiske feil og hen mener at Ukraina snart kan være i ferd med å tape hele krigen.

– Det ser ut som Russland har initiativet. Du kan nesten si at Ukraina taper krigen hvis ingenting avgjørende snart skjer.

Han tror heller ikke at Ukraina er i stand til å erobre Krim-halvøya og sannsynligvis ikke engang Donbass.

– Hvis Kiev klarer å rykke frem til frontlinjen som eksisterte da krigen begynte, ville det være en seier … Russland taper ikke denne krigen fordi det er en atommakt. Hvis Ukraina starter en stor offensiv mot Krim, vil Russland sannsynligvis ta i bruk strategiske atomvåpen.

Hans gjetning er i stedet at krigen vil ende med at Ukraina blir tvunget til å gi fra seg land til Russland.

– Det ville ikke være slutten for Ukrainas uavhengighet, men grensen vil bli flyttet. Du må akseptere det, akkurat som vi i Finland etter vinterkrigen.

«Media lytter «ukritisk» til den ukrainske propagandaen.

Når det gjelder massemedia-dekningen av krigen, mener offiseren at befolkningen i Vesten bare hører i den ukrainske fortellingen og mener at «media lytter «ukritisk» til den ukrainske propagandaen».

– Statsminister Marin sier at krigen slutter når Russland trekker seg fra Ukraina, men det vil ikke skje, bemerker han, og legger til at «ukrainerne har ikke klart å tvinge russerne ut av forsvarsposisjoner noen steder».

Hvis Ukraina skal kunne vinne krigen, fortsetter han, er det viktigste at soldatene deres får bedre utdanning – og helst finsk, sier offiseren.

– Finlands hær har verdens beste utdanning innen krigskunst mot Russland. Vi har trent saken i hundre år, og kjempet også to ganger … ingen andre har like bred kunnskap i skog og terreng som vi i Finland, og det er det som skal læres.

Han mener at opplæring av denne typen ikke ville koste mye penger, og at mange finner hadde ønsket å melde seg frivillig.

– Det er vondt å se når dårlig trente soldater blir sendt til fronten, og når de kommer tilbake i kister, og det er grunnen til at jeg fremdeles er på plass her i Ukraina – for å gi bedre utdanning.

https://nyadagbladet.se/utrikes/finlandsk-officer-onsketankande-att-ukraina-vinner-kriget/

Maskinoversatt, litt forkortet.

Redaksjonen har lagt til bilder m/tekst.

Forsidebilde: Marek Studzinski

26 har lest innlegget i dag.
Innlegget er lest totalt 26 ganger.

Post Views: 56

Les artikkelen direkte på derimot.no